Fire typer brensel
Rødsprit (brenner lite effektivt og er lite brukt i dagens friluftsliv, selv om det finnes noen gode grunner)
Parafin (soter mye, lite brukt i friluftslivet. Krever dessuten annen type brensel til å fyre opp brenner med)
Bensin (renset, eller miljøbensin. Fås kjøpt i sportsbutikk eller på Felleskjøpet. Brukes på vinterturer og gir bedre effekt enn gass. Medfører mer søl enn med gass.)
Gass (enkel å bruke, lite søl, lett vekt. En gassbrenner tar veldig liten plass, er praktisk til å lage kaffekopper og mindre måltider. Er lite egnet ved temperaturer som er lavere enn -5 grader.)
På lengre skiturer, eller på kalde ekspedisjoner, må man ha bensin, fuel. Bensinen skal oppbevares på en metallflaske som er for bensin.
Flasken skal også være merket med innholdet, så man ikke kan ta feil av dem og termosen. Flasken kan man også fly med, så lenge den er tom.
Tips til primus-fyring om vinteren
Behold hanskene på: Du blir fort kald på fingrene mens du holder på metall. Begynn med å koble brenneren i bensinpumpa. Pass på at den er stengt. Så må du pumpe trykk inn i flaska.
Hold flasken liggende: Pump til den er fyll (ca. 15-20 ganger). Så slipper du litt bensin ned i skåla på brenneren.
Deretter tenner du på. Viktig: Da må bensintilførselen være stengt.
Når du kan høre at bensinen går over i gassform, fordi røret blir varmt, kan du åpne tilførselen til bensinen. Da får du en blå flamme, noe som betyr at brenneren er for varm. Reguler, og du er klar til å koke kaffe eller lage turmat.
Kan man fyre opp primusen i teltet?
– Bensin er brannfarlig, og setter du fyr på teltduken, har du et stort problem på langtur, advarer Røsrud.
Prøv å alltid fyre opp utenfor teltet. Når brenneren er forvarmet, er det greit å ta den forsiktig med inn i forteltet. Husk å ventilere godt i teltet, så du ikke risikerer kullosforgiftning.
PS: Hvis det blir brann i teltet er det eneste som gjelder å komme seg ut.
Du må kjenne brenneren din, være påpasselig, og absolutt ikke sovne mens man fyrer primusen.
Hvor mue fuel per dag på langtur?
Om du skal på langtur, bør du regne 2,5 dl bensin per person hver dag.
Skal du kose-fyre for å få opp varmen i teltet, og ikke bare bruke brenselet til vann- og matlaging, må du antakelig beregne en halvliter hver dag.
Se våre tester av gassbrennere og multifuelbrennere
EKSPEDISJONSSKOLEN
Gjennom UTEs nettserie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer formen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen. Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her!