De beste tipsene til telting om vinteren

Har du lurt på om vintertelting er noe for deg, men ikke prøvd ennå? Eller hatt liten suksess under tidligere forsøk? Her får du råd som gjør det enkelt, trygt og komfortabelt.

Sist oppdatert: 15. oktober 2019 kl 07.00
Lesetid: 3 minutter

Telting om vinteren kan være en fantastisk opplevelse, men mange friluftsfolk er også usikre på om det er noe for dem. 

Det å sette opp et telt i nysnø byr på helt andre utfordringer enn på sommerstid. Så hvor skal teltet stå, og hvordan? Vil det ikke bli veldig kaldt?

Det trenger ikke nødvendigvis å være så vanskelig å få en komfortabel natt utendørs, selv om teltet står på snø. 

Du trenger en plan, rett flate og teltet må kunne stå godt også i ruskevær. Behovet for å lage varme måltider kommer antakelig være avgjørende for hyggen og komforten.

I denne episoden går Tord Hafnor gjennom sine beste råd for hvordan du får fine teltturer om vinteren. 

vintertelting med barn vintercamp
Les også

1. Tråkk ned snøen der teltet skal stå

Det binder snøen, og det er enklere å feste barduner. Området må være litt større enn selve teltet, slik at du har god plass til feste bardunene.

2. Ikke mist stengene i snøen

Ta ut stengene en og en så de ikke faller ned i snøene. Snø i stengene kan gi snø i kanalene. Snøen kan smelte og deretter fryse til is igjen.

3. Kortsiden mot vinden 

Sett en av teltet sin kortside opp mot vinden. Da blir det mindre vindfang. Forsøk også plasser inngangen mest i le, og gjerne slik at du har utsikt når du våkner neste morgen.

4. Stålkanten ut

Hvis du bruker ski, må du stålkantene inn mot teltene slik at at bardunene ikke kappes av mot den skarpe stålkanten.

kullosforgiftning
Les også

5. Trinsen opp

Hvis du bruker stavene til bardunene, sett stavene med trinsen opp. Da får du stavene lengst ned i snøen.

6. Grav grop

Grav en grop ved inngangen. Her kan du enten stå oppreist eller sitte mer behagelig. Kjenner du teltet ditt godt, kan det være praktisk å grave gropen før du setter det opp.

7. Hold orden

Inne i teltet må du ha orden tingene dine. Hovedregelen er at eiendelene dine enten skal være på kroppen, i sekken eller i soveposen. Det er lurt og hyggeligere med litt teltregime.

barents arctic 3 polar
Les også

8. Innesone

Innerteltet behandles som en innesone. Unngå å dra for mye snø inn. Bank godt av skoene. Ta gjerne med litt snøbørste, for eksempel en oppvaskkost, slik at du får av deg snøen før du går inn.

9. Ikke frys

Hvis du er redd for å fryse, er det et godt tips å varme vann på primusen og helle i en flaske du kan ha i soveposen. Da har du også lunkent vann tilgjengelig når du våkner.

PÅ LAG MED FJELLET

I UTEs nettserie På lag med fjellet får vi nyttige tips og leksjoner som gjør oss bedre rustet til å bruke fjellet på vinterstid. Programleder Tord Hafnor lærer bort hvordan vi tenner bål, finner vann, setter opp leirplassen, lager mat og får det hyggelig i teltet. Se alle episodene av På lag med fjellet her.

Publisert 15. oktober 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 15. oktober 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen