Svenske Hilleberg er kjent for sine gjennomtenkte produkter, og Hilleberg Staika er en modell som har vært på markedet en god stund.
Staika tilhører Hilleberg sin såkalte Black Label-serie som står for allsidige, og også svært solide telt. Vi har testet teltet i vinterfjellet, men også i regnvær i lavlandet.
Helårstelt for to
Med et innertelt som er 140 cm bredt og 230 cm langt, er Hilleberg Staika et nokså romslig 2-persons telt om man sammenligner med en del konkurrenter.
Takhøyden i innerteltet er 105 cm høy, noe som også er bedre enn mange trangere vintertelt som også markedsføres å passe to personer.
Hilleberg Staika er et symmetrisk kuppeltelt med to innganger. Det har også to like store fortelt, noe som kan være en fordel når man er to personer på tur.
Forteltene har maksimal bredde på 80 centimeter noe som er relativt mye i denne klassen.
Hilleberg Staika kan faktisk brukes av to og er ikke bare et ekstra romslig enmannstelt, markedsført som noe mer enn det er.
OPPSETT: Hilleberg Staika er et solid kuppeltelt som egner seg for vinterbruk. Foto: Egill Danielsen
INNGANG: Hilleberg Staika har to like store fortelt som er 80 centimeter brede på det meste. FOTO: Egill Danielsen
GOD PLASS: Til å være 2-persons telt er dette ganske romslig. Tykk vinterpose og dununderlag tar mye plass så bredden trengs om man er mer enn én person på tur. Foto: Egill Danielsen
Tåler mye
Materialene Hilleberg har brukt her kjennes veldig kraftige og solide. Ytterteltet består at et 40 denier ripstop nylonmateriale som har rivestyrke på 18 kg. Det er dobbelsidig silikonbelagt og skal ha høy UV-resistens. Vannsløylen er 5 500 millimeter.
Bunnen i innerteltet har oppgitt vannsøyle på hele 20 000 millimeter og vevd av 100 denier nylon. Dette stoffet kjennes svært solid i forhold til de aller fleste telt vi har prøvd. Her kjenner vi ikke behov for footprint med tanke på å beskytte bunnduken.
De tre teltstengene er av 10 millimeter diameter og med teltet følger 16 stk gode plugger med y-profil.
Kraftige og solide materialer har i telt-sammenheng ofte bare én ulempe, nemlig vekt. Og Hilleberg Staika er ikke noe lettvektstelt.
Bruttovekt er kilo, det vil si inkludert stenger, plugger og pakkpose. I nedpakket tilstand er det heller ikke spesielt kompakt til å være et 2-persons telt. Dette er et telt for pulk- eller sykkeltur med store sykkelvesker mer enn et fjelltelt for lange vandringer med ryggsekk.
Hilleberg Staika har romslige oppbevaringslommer i innerteltet, myggnetting og kraftige, gode glidelåser som er lette å betjene også i 20 kuldegrader.
Hilleberg markedsfører teltet som et ekspedisjonstelt som også har et allsidig og bredt bruksområde. Det har, i motsetning til en del norske ekspedisjonstelt, ingen stormklaffer. Teltduken går imidlertid helt ned til bakken og det fungerer ganske bra å fylle snø inntil teltet dersom man vil unngå at vinterstormen skal trenge inn i den lune hulen.
Om man er vant til tunneltelt med innvendige stangkanaler, oppleves det litt mer komplisert å sette opp Hilleberg Staika. Her er det lurt å prøve hjemme i ro og mak før man legger ut på tur.
Man trer stengene delvis i kanal og delvis må de klipses fast til teltduken fra utsiden. Det er mulig å bruke dobbelt stangsett, noe som kan være lurt om man venter mye snø og vind på lengre vinterturer. Stengene er fargekodet slik at det er lett og intuitivt å plassere riktig stang på riktig sted.
Som selvstående telt trenger ikke Hilleberg Staika en eneste plugg i bakken for å stå oppreist. Det er naturligvis likevel lurt å bruke minst en plugg i hvert hjørne av teltet. Er det fare for vind bør man også ta de lettbetjente bardunene i bruk.
Vi har testet Hilleberg Staika i sterk vind og erfart at det er svært stabilt, uansett hvilken retning vinden treffer teltet fra. Inne i Staika kjennes det trygt å være når stormen herjer på utsiden. Materialene inngir stor tillit og man føler at dette teltet kan tåle det aller meste.
Ventil i toppen
Teltet har ventilasjon som under mange forhold fungerer virkelig bra. Vi har likevel et ørlite spørsmål ved om den egner seg til alle typer vær man kan støte på i Skandinavia.
Selve luftingen sitter i toppen av teltet. Her er det ventiler med myggnetting og selve regnbeskyttelsen monterer man på utsiden av teltduken som en hette som ligger uten på teltstengene. Hetten kan sitte fastmontert også når man tar ned teltet.
Med ventil kun i toppen av teltet blir man avhengig av tilluft som kommer inn under ytterteltets duk. Hilleberg Staika har teltduk som går helt ned til bakken. I praksis vil det likevel sjelden være slik at duken tetter så godt mot bakken at luft ikke strømmer inn.
Prinsippet er godt: Frisk luft inn nede, som så stiger opp og slipper ut i toppen. På vinterturer må man være bevisst hvordan man fyller snø inntil teltet så ikke all tilluft strupes.
Alternativt kan man åpne en av glidelåsene noen få centimeter for å sikre sirkulasjon.
Vårt lille spørsmålstegn til løsningen melder seg med tanke på virkelig vått og stormfult høstvær, som det ofte kan bli på Vestlandet. I piskende og turbulent vind i fjellet regner det like mye oppover som nedover og vi frykter at vann i ekstreme tilfeller kan bli presset opp under ventilhetten og finne veien inn i teltet. Og av alle steder er det i toppen av teltet man aller minst vil ha en lekkasje.
Vi gjør det tydelig at vi ikke har opplevd at dette skjer, men oppfordrer til å studere løsningen og vurdere det selv dersom man ferdes i ekstremt regn- og vindfulle områder.
Trygt krypinn
Vi har testet flere vintertelt. I sum opplever vi Hilleberg Staika som et godt allround-telt som er lett å like.
Det har kuppelteltets fordeler ved at man ikke er avhengig av veldig godt pluggfeste – i hvert fall i godt vær.
Materialene fremstår som noe av det mest solide vi har prøvd i nyere tid. Teltet fremstår som et firesesongs telt som også vil tåle en ekstremtur. Det har litt høy vekt, men til gjengjeld for du tykke materialer og mye plass for et 2-personstelt å være.
Blar du opp prisent det koster for dette teltet, har du et trivelig husrom som vil vare lenge, kanskje hele livet.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.