For et halvt år siden spiste jeg kjøtt flere ganger om dagen. Jeg tenkte at det å redusere utslippene jo er bra, men som fattig student lever man et relativt miljøvennlig liv. Jeg hadde god samvittighet gjennom å kildesortere, sykle og gå dit jeg skulle og kjøpte sjeldent nye klær. Dessuten tok jeg nesten aldri fly, og var godt fornøyd med det. Jeg er oppvokst med at et middagsmåltid skal ha et stykke kjøtt, potet og grønnsaker. Det er en idé som er prenta inn i hodet. Jeg hadde aldri gjennomført en vegetarisk uke og antall kjøttfrie middager i måneden kunne telles på en hånd.

I september ble jeg med i Protect Our Winters (POW) Norge som er en miljø- og klimaorganisasjon for oss som er glade i vinteren. Her fikk jeg i oppgave å være med på å arrangere Veggisveko 2017, der vi skal oppfordre til å være kjøttfrie en hel uke. En holdningskampanje som skal inspirere til kjøttkutt på lang sikt. Tidligere hadde jeg en tanke om at veggismat ikke gjorde meg mett, krevde kompliserte oppskrifter og mange handleturer for å finne de riktige råvarene. I denne planleggingsperioden har jeg skjønt hvor lite som faktisk skal til for å minske utslippene vesentlig gjennom kjøttkutt. Jeg skjønte at det egentlig ikke er så vanskelig.

Annonse

Den letteste måten å kutte ned på klimagassutslipp på, er redusere kjøttforbruket vårt. Det krever verken endring i infrastruktur eller bygging av fornybar energi – kun en endring i vanene våre. Dersom alle i Norge har én veggismiddag i uka, har det tilsvarende effekt som å fjerne 170.000 biler fra veiene! Til sammenligning tilsvarer 1 kilo storfekjøtt, 180 kilometer med bilkjøring. Hvis alle i hele verden hadde sluttet å spise kjøtt, ville det ført til at matrelaterte klimagassutslipp reduseres med 60 prosent. Dersom alle hadde blitt veganere, ville det redusert utslippene med ytterlige 10 %. Siden matrelaterte utslipp i dag står for omtrent 15 prosent av verdens totale utslipp, vil det med andre ord ha en veldig stor effekt.

«Jeg ønsker at mine fremtidige barn og barnebarn skal kunne leke seg i det vi nå har begynt å kalle for villsnø. Jeg vil at mine barn og barnebarn også skal bli født med ski på beina, ikke rulleski! Det handler om viljen til å endre vaner og tilegne seg sunne og grønne holdninger.»

Det er kanskje ikke realistisk at alle blir vegetarianere eller veganere, men hvis alle kutter ned på kjøttspisingen, vil dette hjelpe mye. Å kutte ned på kjøttforbruket vil også gi en stor helsegevinst. The Worlds Cancer Reasearch Fund anbefaler å spise mindre enn 300 gram rødt kjøtt per uke – og de mener at bearbeidet kjøtt bør unngås fullstendig. I Norge i dag spiser vi i gjennomsnitt 1 kilo rødt kjøtt per uke, der halvparten består av bearbeidet kjøtt . Vi har med andre ord forbedringspotensial.

20. januar 2017 ble en klimafornekter USAs nye president og med det verdens mektigste mann. En mann som benekter klimaendringene. I tillegg er klimaskeptikeren Rick Perry innsatt som energiminister. Mens Trump jobber med å reversere klimatiltakene Obama har innført, er det viktigere enn noen gang at vi viser at miljøet er verdt å kjempe for. Som en reaksjon på dette skal POW ha sitt første internasjonale møte i Innsbruck, Østerrike i februar, slik at vi kan legge en felles strategi for hvordan våre verdier kan nå ut til flere.

Jeg ønsker at mine fremtidige barn og barnebarn skal kunne leke seg i det vi nå har begynt å kalle for villsnø. Jeg vil at mine barn og barnebarn også skal bli født med ski på beina, ikke rulleski! Det handler om viljen til å endre vaner og tilegne seg sunne og grønne holdninger. Bevissthet på egne utslipp, egne handlinger og eget kosthold.

Med Veggisveko ønsker POW å formidle en motivasjon for å redusere utslippene og inspirere deg til å spise mindre kjøtt og mer grønnsaker. Vi skal ikke komme med en lang pekefinger og si at dere må bli vegetarianere, men det å for eksempel halvere kjøttforbruket er en god start og det nytter. Jeg har gått fra å være en kjøttelsker til å bli mye mer bevisst på eget forbruk.

Frem til sommeren har jeg satt meg som mål at jeg kun kan spise kjøtt i helgene. Veggisveko blir en fin kickstart på dette. Vi har laget et forslag til en ukesmeny som kan brukes som inspirasjon, der alle oppskriftene er relativt billige, kan handles på din nærbutikk, er enkle å lage, lite tidkrevende og ikke minst er relativt miljøvennlige.Det er like lett å lage kjøttfri mat hjemme som på tur. Jeg tok med meg en venninne ut i marka for å lage en deilig kjøttfri lunsj. Under finner du oppskrift og fremgangsmåte. Jeg har også lagt ved oppskriften på en enkel tortillapizza som like gjerne kan stekes på bål eller primus.

 

omelett

OMELETT PÅ FLASKE

2 personer

 • - 4 egg
 • - 1ss vann per egg
 • - 1 liten gul eller rød løk
 • - 2 sjampinjong
 • - 1/2 paprika
 • - Litt salt og pepper
 • - Litt chili
 • - Litt krydder etter ønske (F.eks paprikapulver, oregano eller basilikum)
 • - Smør eller olje

Visp sammen egg og vann. Tilsett krydder, og hell blandingen på ei flaske. Grønnsakene kan godt skjæres opp hjemme for å gjøre jobben enklere på tur. Ha en god dose smør eller olje i stekepannen, og surr løken på middels varme til den blir myk og gyllen. Ha i sopp og paprika og stek etter ønske. Hell omeletten oppi, og skru ned varmen. Omeletten blir best på litt lav varme om du har tid til det. Len deg tilbake og nyt utsikten mens du venter (eller som vi gjorde - lek sisten for å holde varmen).

Servér omeletten på ei god, grov brødskive for litt ekstra næring!

tortilla-lefse

Tortillapizza – som smaker best ute

Ingredienser: 

 • Tortillalefser
 • Litt tomatpuré/ketchup/hakkede tomater med basilikum
 • ½ rødløk
 • ½ paprika
 • litt squash
 • ost
 • litt salatmix (valgfritt)
 • litt rømme (valgfritt)
 • salt og pepper
 • solsikkekjerner (valgfritt)
 • olivenolje (valgfritt)  

Vil du ha tips til andre oppskrifter uten kjøtt? Da bør du for eksempel sjekke ut fiskegryte på primus, arme og rike riddere, og fiskegrateng på primus

Fremgangsmåte: Kutt grønnsakene. Smør tomatpuré på lefsene og ha på fyllet, og topp med ost. Kan legges på en stekestein eller i en tørr panne med lokk og stekes til osten er gylden. Topp med salat og rømme og litt olivenolje hvis du har dette tilgjengelig. Krydre med salt og pepper, eventuelt også ristede solsikkekjerner. Enkelt, raskt og superdigg!

LES OGSÅ: De unge jentene og havet

Veggisuka

IMG_20170123_185237

Live Sand Fuglum (23) fra Asker, snø, ski- og miljøentusiast og medlem i Protect Our Winter (POW) Norge. Er opprinnelig kjøttelsker, men har nå tatt utfordringen til å kutte kjøttspisingen betraktelig.