Det einaste du treng å oppsøka er ei snøfonn. Og dei finst det mange av, til langt ut på sommaren. Regelen er enkel; ser snøen kvit og fin ut kan den etast. Men det kan likevel vera greitt å skrapa av øvste laget for å komma litt ned. Gul snø er fy-fy! 

Du treng ei skål, plastboks, kjele eller liknande behaldar for å blanda iskremen oppi. Om kjelen står inne på hytta, tek du berre ein liten brødpose i handa som du kan samla snø i.  

Ta snøen oppi kjelen eller bollen, tilsett turrmjølk og smak. For å få sjokoladeis kan du bruka O´boy pulver, som i tillegg er kjempefint å ha med om du er på langtur - det er lett å bera. For andre smakar kan du bruka jordbær, eple eller anna kompott. Syltetøy fungerar og. Ha i hop og rør godt rundt. Ein visp gjev best resultat.  

 

Oppskrift på snø-sjokoladeis for 4 personar: 

  • 1,5 liter snø 
  • 65 gram turrmjølk, dvs. halve pakken (tilsvarar 0,5 liter vanleg mjølk)
  • 100 gram O´boy-pulver (1/4 av pakken) 
  • Så mykje nonstop eller anna godis du vil ha til pynt 

SNØEN SOM FRYSAR

Bland snø og salt, bruk to posar av ulik storleik og vips så har du ein frysar. Når du blandar salt med snø vil snøen smelta fortare og i denne prosessen går snøen frå omlag 0 grader til mange minusgrader.

Om du har køyrt bil til hytta (som ikkje har frysar), men har med deg både egg, kremfløyte, sukker og salt kan du prøva ein slik snø-frysar. Fyll ein vanleg plastpose frå butikken med snø og salt, med blandingsforholdet ein del salt og tre delar snø. Iskremblandinga som du har laga på førehand, legg du i dobbelt lag med brødposar som får plass oppi den store posen. Legg brødposen med iskremblandinga flatt slik at han vert tunnast mogleg. Det bør vera minst 8 cm lag med snø og saltblanding rundt brødposen. I løpet av 30-40 min frys kremblandinga til, og du kan klemma utanpå posen for å få ein fin konsistens. Når iskremen er passeleg tjukk og frosen er han klar til å nytast.

Oppskrift på iskremblanding for 2 personar:  

  • 2 dl kremfløyte  
  • 2 eggeplommer 
  • 70 g sukker 
  • 1 vaniljestang 

Visp sukker og fløyte til krem, skrap ut frøa frå vaniljestanga og ha i. Pisk eggeplommene og bland varsamt i hop.  

MAT PÅ TUR

Sigrid er UTEs populære turmatekspert. Vi får stadig tilbakemeldinger fra lesere som har hatt suksess med oppskriftene hennes. Særlig er bjørnebrødet blitt en klassiker. Sigrid bor i Sogndal og er lommekjent i Sogn, men hun har også vært på turer til Grønland, Svalbard og Lofoten. Sigrid er utdannet sykepleier, og driver Sogndal Lodge & Guiding. Hun er proppfull av energi, initiativ og guts, og du kan fort møte henne på en isbre, sjonglerende på en hest eller i en kajakk i Sognefjorden.