– En regel jeg lærte på skolen er at makspulsen er 220 slag minus alder, forteller Født til å løpe-programleder Carl Godager Kaas.
Nå er orienteringsløperen blitt 35 år. Teoretisk betyr det altså at makspulsen hans skal være 185 slag i minuttet.
Men det stemmer ikke.
– Makspulsen min er 175 slag i minuttet. Derfor synes jeg ikke at den er helt presis. Derfor tenker jeg at det er bedre for deg som skal trene om du tester hva makspulsen din er, sier han i dagens episode.
Carl sin foretrukne metode for å finne makspulsen er å løpe 3000 meter, eller en distanse på 10 minutter. Alternativt harde intervalldrag på 3-4 minutter.
Å finne makspulsen er nyttig i treningsarbeidet for alle som vil forbedre kondisen.
Intervalløkter er trening som veksler mellom høy og lav intensitet.
Intervalløkter kan deles inn i tre kategorier
Aerobe intervaller
Dette er økter som foregår under terskel. Da har man gjerne lange drag og korte pauser.
Anaerobe intervaller
Da får man melkesyre når man løper. Da har man gjerne drag på 3-5 minutter
Fartsintervaller
Høy frekvens med for eksempel 15 sekunders drag og 20 sekunders pause.
Programlederen trekker også fram favorittøkta si når han vil få opp formen, og han synes både håndleddspuls og pulsbelte fungerer fint som måleverktøy.
– Da kjører jeg 6 X 4 minuttters intervaller med to minutters pause. Jeg åpner alltid litt ekstra rolig på de to første dragene. Fra tredje draget er det ordentlig hardt. Likevel skal siste draget gå raskere enn tredje draget, sier Carl Godager Kaas.
FØDT TIL Å LØPE
Du er nå i gang med den tredje sesongen av Født til å løpe med orienteringsløperen Carl Godager Kaas som programleder. Selv om Kaas nå har sluttet å satse på toppnivå, kan vi føle oss trygge på at han fortsatt kan kunsten å løpe. Kaas er en merittert orienteringsløper med flere EM-gull og to VM-gull. Innslagene for denne sesongen går mye inn mot trening og justering av løpeteknikk. Her finner du samlesiden for sesong 1 og 2 av Født til å løpe.