/ Løping

Finn flyten i løpingen

Stiløping er noe helt annet enn å løpe på flatt underlag, og du må jobbe litt for å finne flyten. Jakte den optimale sinnsstemning der alt bare stemmer.

Sist oppdatert: 6. september 2024 kl 17.00
løping på sti trening
I DEN GODE SONEN: Tempo og flyt henger tett sammen, mener løpeekspert Malene Haukøy. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 3 minutter

Filmen ligger lenger ned i artikkelen.

Stiløp er den perfekte sporten å utøve i søken etter den sagnomsuste flytfølelsen. Intens konsentrasjon og fokus nærmest tvinger andre tanker ut av hodet når hjernen ikke har annet å tenke på enn å plassere føttene på rett plass. Men om det mentale og fysiske ikke er på plass, derimot. Da blir det verre. 

– Godfølelsen der man glemmer tid og sted. Livet smiler og alt stemmer. Man føler seg uovervinnelig, sier programleder og fjelløper Malene Haukøy.

Flyt er noe en som løper eller idrettsutøvere generelt, søker etter hele tiden når en er ute å trener. Dette er en tilstand der man er helt inne i aktiviteten. Aktiviteten er ikke for lett, men den er heller ikke for vanskelig. 

Det som er rundt forsvinner og tiden bare renner av sted uten at man legger merke til det.

løping bynuten sandnes
Les også

Flyt og tempo henger sammen

Flyten er en følelse av at man mestrer aktiviteten, og mestrer et høyere tempo.

Derfor er det lettere å få følelse av flyt og tempo om man i utgangspunktet er i god fysisk form og klarer å holde et høyt tempo. 

For nybegynnere kan det å komme i denne flytsonen være vanskeligere enn for erfarne løpere.

– Jeg opplever å komme i denne flytsonen når kroppen er avslappet og jeg mestrer terrenget jeg løper i, sier Malene Blikken Haukøy. 

Dersom man må konsentrere seg om det som er rundt, og ikke klarer å slappe av, blir det vanskelig å oppleve denne flytfølelsen. En er sjelden veldig god i noen en ikke har trent på, det gjelder stiløping også. Alt må trenes på, den fysiske formen, teknikk og komforten ved høyere fart.

Når en løper i fjellet vil intensiteten på treningsøkten variere ut fra terrenget. I motbakkene vil en få høyere puls, motsatt vil pulsen roe seg når en springer nedover.

Om man løper i fjellet må man alltid tenke at en skal litt lenger enn neste bakketopp. Det er lov å begynne å gå om ting blir for tungt. Dersom en har pulsklokke er det eit god hjelpemiddel for å styre intensiteten, sånn at man klarer å holde seg under terskel, og med det unngå for mykje melkeproduksjon i muskulaturen.

– Det er viktig å lytte til kroppen, går det for fort? Går det for seint? Har man mer å gi? Det er greit å gå på en smell, og det er ingen skam å snu. Jeg prøver å utnytte variasjonene i naturen og løper fortere der terrenget er enklere og med det føler jeg meg rask og lett i kroppen, sier Malene Blikken Haukøy.

Tempoet blir styrt ut fra dine tekniske og fysiske ferdigheter. Det er vanskelig å sette et tempo om en ikke har noko tidligere erfaring.

Man må prøve seg fram, kanskje prøve og feile litt, for så å bli bedre kjent med egen kroppen under trening.  

Les også
Publisert 3. august 2020 kl 15.00
Sist oppdatert 6. september 2024 kl 17.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen