Ekspedisjonstips fra friluftsekspertene

Vi runder av Ekspedisjonsskolens første sesong med å gi deg syv knallgode turtips fra noen av landets mest erfarne utefolk. Så slipper du å lære dem på den harde måten.

Sist oppdatert 25. oktober 2019 kl 07.00

For å bli flink til å være på tur må en først fryse, sulte, lide og dermed (kanskje) lære av feilene du begår. Eller?

Du kan også ta en snarvei: Lytt til folk som har brukt årevis på å finne komfort i 40 minus, full storm og tynn luft. I siste episode av Ekspedisjonsskolen sesong 1 får vi gode insidertips fra friluftsekspertene som har delt av sine erfaringer i serien.

Sigrid Henjums tips: 
1: Når du er på ekstremt kalde turer, har du gjerne på deg store, polstrede votter. Og hendene vil raskt bli veldig kalde om du må ta dem av for å slå opp telt, fyre primus, eller liknende. Ha en strikksele utenpå jakka di, som er festet til hver sin vott. Når du tar av deg vottene, henger de fast i strikken, og du vil ikke trenge å bekymre deg for at de skal blåse avgårde. Fest vottene bak på ryggen for å få dem ute av veien mens du jobber. Inni vottene har du et par tynnere hansker i skinn og ull på hendene. Disse kan du enkelt fyre opp primusen med. På denne måten slipper du å ta av deg på hendene, og de tykke vottene er bakpå ryggen inntil du trenger å ta dem på igjen. 
2: Guttene har én fordel når de er på tur i kaldt vær. Det er at de bare kan zippe opp for å tisse, mens vi jenter må ned med buksa, blotte rumpa og fryse oss halvt ihjel for å gå på do. Nå kan også jenter stjele den fordelen, ved å ha med seg en tissetrakt i hardplast. Zipp opp og før den inn i buksa, og du kan tisse som gutta. Denne kan du også bruke til å tisse om natten, uten å gå ut av teltet. Tiss oppi en flaske og hell det ut neste morgen, eller bruk det som varmeflaske i bunnen av soveposen! Men sørg da for at du har en helt tett flaske. Og merk flasken med innholdet, så du ikke drikker fra feil flaske.  

Erling Rosenstrøms tips: 
Det er viktig å drikke på tur, men hvis det er kaldt ute, kan det være litt krevende å drikke. Både fordi det kan være kaldt å ta av seg på fingrene, men også fordi vannet kan fryse. Om du bruker en vanlig vannflaske i hard plast, som tåler høy temperatur, så hell varmt vann på flasken, og ha en ullsokk rundt den. Men om det er skikkelig kaldt, kan det likevel vannet i drikketuten, eller i lokket av flasken, fryse til is. Om du har flasken opp ned i sekken, vil det heller fryse på bunnen, og du vil ikke ha noe problem med å drikke av tuten eller få av lokket.   

Lars Mausethagens tips: 
1: Ha alltid en sunblock rundt halsen. Da kan du smøre og beskytte lepper, og leppene er kjekke å ha når du skal spise mye og kanskje sterk mat på ekspedisjonen.
2: Gå til innkjøp av en Elizabeth Arden 8 hour cream. Den fungerer veldig godt på tørr hud, sprukne lepper, såre rumper – hva som helst. Vask, smør på, legg deg til å sove og dagen etter er du nesten like bra igjen. 

Thor Elvebakks tips:
Når man er på langtur er man ganske opptatt av volum og vekt, og det er nokså begrenset med plass i sekk og pulk. Når man pakker soveposen, vil folk flest begynne med fotenden og stappe den nedi trekket. Men når man pakker på denne måten er det vanskelig å få komprimert all luften soveposen rommer. Vreng heller soveposen først, så du får det mindre lufttette foret på utsiden. Da får du komprimert posen godt. Stapp den ned i en kompresjonspose som også er helt vanntett og holder fukt unna posen din.

Programleder Maria Philippa Rossis tips: 
Det kan være dyrt å kle seg varmt. Sjekk ut forsvarets materiellutsalg. Anna-buksa kan koste så lite som 80 kroner og holder garantert god og varm på tur. 

Pål Røsruds tips: 
Bruk alltid netting-undertøy innerst på kroppen. Det gjør deg tørrere, varmere, og ikke minst hottere!

Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her.

EKSPEDISJONSSKOLEN

Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer formen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen. 

Publisert 25. oktober 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 25. oktober 2019 kl 07.00
Relaterte artikler
KULDEGROP: Bygger du den riktig, blir det enklere og mer komfortabelt å lage seg god mat på vinterturer. Foto: Christian Nerdrum
Bygg et kjøkken i vintertelt

Bygg et kjøkken i vintertelt

HØYT MÅL: For mange er det en stor drøm å nå toppen av Kilimanjaro. For de fleste er det et oppnåelig mål, men den afrikanske storheten skal ikke undervurderes.
Trening til ekspedisjon og høye fjell

Gjør kroppen klar for høyden

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue