Fototips fra Petter Uteligger

Petter Nyquist kjenner til alle fellene en friluftsfotograf kan gå i om vinteren. Som at du ikke orker å ta bilder, fordi været er dårlig og du er sliten. Men det er nettopp da du bør ta bilder, mener han. Her gir han råd om fotoutstyr på vinterturer.

Sist oppdatert 25. november 2019 kl 07.00

Ekspedisjonsskolen har møtt Petter Nyquist, kjent som Petter Uteligger etter den gripende TV2-serien ved samme navn. Nyquist har jobbet som ekspedisjonsfotograf på ambisiøse turer til blant annet Mount Everest, Nordpolen og Sydpolen. Med andre ord: Han vet hva som skal til for å ruste både fotograf og kamera for opptak i kulden. 

– Bruk kameraet, ha det tilgjengelig, og ikke vær redd for at det skal bli ødelagt, sier fotograf Petter Nyquist og slår samtidig et slag for kompaktkameraet.

Sammenliknet med et stort speilreflekskamera er de små kameraene nå blitt gode nok for de fleste, dessuten kan de bæres i en karabin foran på skulderstroppen. Da har du det fremme på et blunk, når du ser et øyeblikk du vil forevige. De store, dyre kameraene er kanskje ikke like enkle å ha tilgjengelige, og vil kanskje kun bli brukt under pausene. Da vil du ha mange fine camp- og pausebilder fra turen, men de bildene Nyquist er opptatt av, er øyeblikksbildene fra selve turen. De som skildrer selve opplevelsen. 

Men hvordan tar man egentlig vare på utstyret?

Kvaliteten på kameraene som lages i dag er veldig god. De er overraskende robuste, mener Nyquist. Man skal ikke være redd for å bruke kameraet på tur, men selvsagt, hvor hardt du tør å bruke utstyret avgjøres av hvilket budsjett du har. 

Det verste for kameraet er fuktighet og regn. Pakk det inn i en plastikkpose eller et regntrekk, så du ikke risikerer at det blir gjennomvått. Dette gjelder også dersom du velger å ha kameraet i en innerlomme, men svetter mye. 

Om du skal ta et speilreflekskamera med inn i et telt, og det er veldig kaldt utenfor, vil det være mye kondens i teltet. Et smart tips er å ta kameraet med gradvis lenger inn. Begynn med å sette det utenfor teltet, så i forteltet, så ved åpningen til innertelt, så unngår du at all kondensen legger seg på hvert glass i objektivet. 

Kamerabatterier har kortere levetid i kulda, så det kan være lurt å oppbevare disse på kroppen underveis på turen. Det er lurt å ha med flere batterier, så du ikke går glipp av et motiv fordi batteriet dør. Det er også lurt å ha med en mobil ladestasjon for disse, for eksempel en powerbank eller et bærbart solcellepanel. 

– Jeg er glad i å slippe alt som krever ekstra ledninger på tur, så jeg foretrekker å kjøpe inn et lite arsenal med batterier. Da er det viktig å nummerere dem, så du vet hvilke du har brukt og hvilke som er friske. 

Slik behandler du kamerautstyret på tur:

  • Ha det lett tilgjengelig utenpå eller oppi sekken til enhver tid. Hvis det blir for mye bry å finne kameraet frem, vil du droppe det, og gå glipp av mange gode bilder.

  • Beskytt kameraet mot fukt.

  • Vern batteriene mot kulde. Oppbevar gjerne batteriene tett mot kroppen for å holde dem varme. Er batteriet kaldt, bør du gradvis oppvarme det. 

  • Nummerer batteriene dine. Spar ett til toppen eller høydepunktet av turen.

  • Bytt minnekort flere ganger. Skjer det noe med utstyret, eller blir et kort borte, mister du ikke da alle bildene fra hele turen din. 

Nyttig ekstrautstyr i kamerabagen: 

  • En brilleklut eller papirtørkler til å tørke av og pusse linsa

  • En pensel til å børste vekk snø fra hjørnene på objektivet (unngå å bruke fingeren, så ikke snøen smelter på linsa)

  • Gorilla eller annet ministativ

  • Et støtsikkert og vanntett etui for oppbevaring av flere minnekort og batterier

Kvaliteten på små sportskameraer har også økt betydelig i løpet av få år. Personlig bruker Nyquist kun disse i settinger hvor han ikke har muligheten til å bruke ett av de andre fotoapparatene. For eksempel når man ønsker å finne unike vinkler eller under vann.

– Jeg har stort sett alltid hatt med meg kamera på tur, men det har hendt at jeg ikke har tatt bilder fordi jeg er så sliten, eller det er så drittvær at jeg egentlig bare vil komme meg inn i teltet. Da har jeg angret i etterkant på det. Det handler om å ha kameraet tilgjengelig og å orke. Mange av de fine bildene får du når du er sliten og det er dårlig vær. Når du ikke har lyst til å ta bildet, det er da du egentlig skal prøve å ta bildet, sier Nyquist. 

Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her.

EKSPEDISJONSSKOLEN

Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer ekspedisjonsformen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen. 

Publisert 25. november 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 25. november 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen