Uten mat og drikke, duger helten ikke. Programleder og turgledespreder Maria Philippa Rossi har med seg UTEs matspaltist Sigrid Henjum for å lære bort det hun kan om matlaging på ekspedisjoner. 

Maten skal lages inni teltet, så det første de må gjøre er å bygge kjøkkenet! 

Slik graver du en kuldegrop

Når du graver ut kjøkkenet, så er det rektangelet inni forteltet, innenfor stroppene, som er rammen. Grav omtrent like dypt som høyden opp til kneet ditt. Da vil du kunne sitte inni teltet med føttene ned i gropen. Begynn gravingen innerst, og jobb deg utover, så du kan kaste snøen utover mens du graver. Når kuldegropen er klar, har du både sitteplass bak deg og kjøkkenbenk foran deg.  

Til høyre i gangen oppbevarer Sigrid maten som skal spises, det hun skal spise av, utstyr til oppvask og termoser/drikkeflasker. Fremst i gangen, ved kokekaret, har hun en full pose med ren snø, som utgjør vannkilden.

Frokost med havregrynslapper og bacon

Frokosten er ofte omtalt som det viktigste måltidet du spiser i løpet av en dag. På ekspedisjon er det som regel sant. Det er viktig å få i seg godt med væske og næring på morgenen. 

– Det er bra å ha med seg frysetørka mat. Og til frokost er det vanlig å ha havregrøt eller en type musli med tørrmelk, sukker og kanel, sier Sigrid. 

I dag viser hun hvordan man enkelt lager en alternativ frokost – med noe så enkelt som en 1-2-3-pose med lapper.

Det som gjør det såpass sunt at man kan kalle det en skikkelig frokost, er at hun blander inn havregryn (og noe mer vann enn posen sier), samt bacon. 

Røren blandes med vann i en stor flaske.

Tilsett vann først, så havregryn.

Rist blandingen litt mens havregrynene sveller.

Tilsett gradvis innholdet fra posen med 1-2-3-miks. Rist flasken godt mellom hver gang for å få ut klumpene. Det er lurt å lage røren før du steker baconet, så den kan stå og svelle mens du lager baconet.  

Dersom du har med kjøtt på turen, og det er så kaldt at alt fryser, så er det viktig å huske at maten bør deles opp i flere poser med rasjoner. Det er veldig kjedelig om baconet til ti frokoster har frosset sammen til én steinhard klump. 

Legg litt bacon i panna (den bør være belagt med teflon så det ikke svir seg fast), og la det surre litt før du heller røre over.

Når lappen har begynt å se tørr ut på toppen, er den stekt passelig til at du kan snu den. 

Lapper er kanskje ikke det sunneste du kan spise, men på tur er det avgjørende at kroppen får i seg nok kalorier, og det er viktig at du har med mat du vet du vil klare å få i deg. Når utsetter kroppen for hard belastning, sliter lenge, er det viktig at frokosten frister og er lett å få i seg. 

– Det var kjempegodt. Og det så lett ut å lage også. Det trenger vel ikke være så komplisert, selv om det blir knallgod turmat, konkluderer programlederen. 

EKSPEDISJONSSKOLEN

Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer formen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen. Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen.