Hvordan kler man seg på en ekspedisjon?

Lær å kle deg for vinterens kalde ekspedisjoner med trelagsprinsippet. Pål Røsrud gir råd om hva hvert lag bør bestå av.

Sist oppdatert 10. september 2020 kl 07.00
trelagsprinsippet
ISKRIGER: Vet du hvilket lag som bør være det innerste og hvorfor? Skal du på ekspedisjon, må du ha kontroll på påkledningen. Foto: Christian Nerdrum

I denne episoden av Ekspedisjonsskolen er bekledning tema. Har du full kontroll på hvordan du kler på deg når det er iskaldt og du skal være på tur over lang tid?

Ikke alt er like selvsagt. 

Programleder Maria Philippa Rossi får råd om riktig vinterbekledning av Hvitserk-guide Pål Røsrud. 

Når vi kler oss (for tur) bruker vi noe som kalles trelagsprinsippet.

Det vil si at vi har tre lag med klær på oss. 

FUNKSJONENE I TRELAGSPRINSIPPET: 

  • Innerst: Fukttransporterende

  • Midterst: Isolerende

  • Ytterst: Vind- og vanntett

– Nærmest kroppen er jeg glad i å bruke en type netting, enten i ull eller et syntetisk materiale. Det som er fint med netting, er at det transporterer fuktighet veldig bra, og når du er i ro skaper den et stillestående luftlag. Dette gjør at den isolerer veldig godt, men også ventilerer godt når du er i bevegelse. Så den er et fint plagg både når man er stille og i aktivitet, forklarer Røsrud. 

Utenpå dette laget har du gjerne et lag med ull. Om du er i høy aktivitet eller det ikke er så kaldt, kan det være et tynt lag. Er du i et område hvor det er kaldere, eller du skal være mer i ro, kan du for eksempel bruke et lag som har en ullnetting på innsiden, og tette ull med tette masker på utsiden. Dette laget isolerer godt, så du blir varm.

Men hva med bomullstrøyene du har liggende hjemme i skapet? 

– Bomull er fy-fy på tur. Det er kaldt, det isolerer dårlig, og det blir veldig kaldt om du blir svett eller våt. Så det skal vi ikke ha på tur. 

Jenter fryser gjerne mer enn gutter. Hva bør vi tenke på? 

– Da er det for eksempel lurt med ull-BH og ulltruse. Det er kjempeviktig, da holder man rumpa varm. Men prinsippet er det samme om du er gutt eller jente. 

Da har vi fått på oss to lag. Om man er på topptur på et veldig høyt fjell, så går man seg ikke varm. Da produserer ikke kroppen nok varme, og en tykk dunjakke kan utgjøre det tredje laget. Er du i mer aktivitet, eller det er fuktigere klima, går man med en skalljakke ytterst. For eksempel i materiale som Gore-Tex, eller liknende.

Hva om man går seg varm, og blir svett? Er det et problem, eller skal man bare pakke på seg? 

– Hvis man blir svett, så blir man våt og da blir man kaldere. Man bør alltid prøve å holde seg tørr. Det gjelder på bena og resten av kroppen. Trelagsprinsippet gir deg muligheten til å justere hvis du er litt for varm eller litt for kald (ved å ta av eller på tøy fra det midterste laget). 

Hva er det viktig å tenke på for å unngå å fryse på beina? 

Det er viktig å ha rom til tærne, så man kan bevege tærne inni skoene. Det er lurt å ha en tynn liner innerst mot foten, som transporterer fuktighet og forhindrer gnagsår, og en tykk ullsokk utenpå dette. Det viktige er å ikke bli svett på beina. 

EKSPEDISJONSSKOLEN

Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer ekspedisjonsformen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen. Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her.

Publisert 10. september 2020 kl 07.00
Sist oppdatert 10. september 2020 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen