Slik holder du deg frisk på tur

– Ha alltid med sprit på lomma, råder ekspedisjonslege Erling Rosenstrøm. Enten du allerede har en sykdom eller ønsker å holde deg frisk på tur.

Sist oppdatert: 20. november 2019 kl 07.00
Lesetid: 6 minutter

Er det greit å legge ut på ekspedisjon med sykdommer du allerede vet at du har, som diabetes, epilepsi eller hjertesykdommer? Er det uoverkommelige hindre eller er det trygt med forhåndsregler og gode forberedelser? Og hva gjør du for å unngå å bli syk underveis på turen? 

Det er mange feller å gå i, men ekspedisjonslege Erling Rosenstrøm har anbefalinger. 

– Alt kommer an på hvor du skal. Skal du være i Norge, utlandet, være borte i flere uker, er det lang vei til hjelp? Og så må du tenke over om det er skader som kan skje, eller er det sykdom som er sannsynlig? 

På tur med kjent sykdom

Når det gjelder sykdom, mener Rosenstrøm at man i Norge ikke trenger å bekymre seg for å komme over sykdommer som vil være så akutte at man ikke rekker å få hjelp i tide. Men det går an å få anafylaktiske reaksjoner, altså voldsomme oppblussende allergiske reaksjoner, som er meget akutte å behandle. De som vet at de har en slik allergi har gjerne med seg en epipenn (adrenalin), som turfølget gjøres oppmerksom på at de må sette dersom personen får en akutt allergisk reaksjon.

Om man er på tur med et eldre følge kan også faren for hjerteinfarkt være noe man bør ha drøftet når man vurderer turens lengde og tilgjengelighet til nødetater, mener Rosenstrøm. Det er trolig ikke sånn at du bør ha med deg hjertemedisiner på tur, eller at et infarkt skal behandles på stedet, men tenk over tilgangen til hjelpetjenester og hva slags turutstyr du tar med deg som kan holde pasienten varm.

Dersom du vet at du har en sykdom, og skal på en guidet tur, er det viktig å informere guiden, og kanskje resten av gruppa, om dette. Du kjenner gjerne sykdommen din ganske godt selv, dersom du melder deg på en krevende tur, men det er lurt at de rundt deg vet hva som kan skje deg og hva de skal gjøre for å hjelpe om sykdommen slår ut på turen.

– Vær litt proaktiv. Få oversikt over eventuelle sykdommer. Og hvis du har litt ansvar bør du sette deg inn i hva som er rett og galt og hvordan du skal håndtere visse situasjoner, råder Rosenstrøm. 

Råder til åpenhet rundt psykisk helse før tur

Ikke bare fysiske sykdommer kan prege turen. Avhengig av hva slags type tur man er på – om det er med en gruppe, en mindre vennegjeng eller alene – mener Rosenstrøm at stor åpenhet rundt utfordringene er viktig. 

– Om du vet at du har hatt episoder med angst eller depresjon, eller hvis du har episoder du ikke helt kan vite når oppstår og dere er langt unna hjelp, så er du nødt til å være åpen om det, så dere har muligheten til å legge en liten slagplan. Da vil også folk akseptere og håndtere det bedre enn hvis dette kommer plutselig på dem i en litt presset situasjon. Vær åpen og forberedt, anbefaler Rosenstrøm.

– Vær nøye med hygiene på hender, ha med deg en sprit på lomma hele tiden. Hold deg unna kjøtt og vær vegetarianer. Det kan hende du har mer lyst på en god tur enn en deilig burger. Kvernet kjøtt og grønnsaker vasket med urent vann må du holde deg unna, foreslår Rosenstrøm. 

Uansett om sykdommen man sliter med er fysisk eller psykisk, er det viktig at forberedelsene er gjort med utgangspunkt i hvor langt unna hjelpen man er på hver etappe gjennom turen. 

Pass på magen

Mat må man ha, men på utenlandsturer kan det bli vanskelig å passe på å kun spise helt trygg mat. Ekspedisjonslegen har noen råd som kan forhindre magesjau:

  • Vær nøye med hygienen

  • Pass på hendene dine og hva du tar på

  • Ha med deg sprit i lomma hele tiden

  • Hold deg unna kjøttvarer, særlig kvernet kjøtt, i alle fall før du skal opp på et fjell

  • Ikke spis grønnsaker som kan være vasket med urent vann

  • Om det er dårlig vann der du skal: Ha med vannrensetabletter

  • Alt som er skrelt er greit, alt som er kokt er greit

Om du først blir dårlig, vil hvor du befinner deg være avgjørende for om du velger å behandles. Er du i en by, eller befinner du deg i høyden?

Som hovedregel vil behandling mot magesjau være vann, så du unngår å bli dehydrert. Noen ganger kan det også være aktuelt med anibiotikabehandling, og befinner du deg et veldig spesielt sted, så kan det tenkes at terskelen for å oppsøke slik behandling kan være noe lavere enn ellers, mener Rosenstrøm.

Et lokalt apotek og legekontorhar gjerne medikamenter beregnet på den bakteriefloraen man eksponeres for i det området man er i. 

Vaksinering mot magebakterier han han ikke særlig tro på. Det finnes ulike drikkevaksiner, men du skal ha litt flaks for at dette skal hjelpe. De gode hygienerådene vil være mer effektive. Men spesifikke vaksiner er relevante for ulike reisemål. Sjekk ut hvilke anbefalinger som gjelder hver sesong i eksotiske områder.

Ha forsikringen i orden!

Uansett hvor du skal i verden, er det viktig å ha en dekkende reiseforsikring. Vær klar over at mange forsikringer har restriksjoner, for eksempel mot turer som er høyt til fjells, på turer som defineres som ekspedisjoner, eller om du er ute lenger enn et gitt antall døgn. Kjenn din forsikring, og kjøp eventuelt en ny som dekker behovene for turen du er påmeldt. 

Før krevende turer, kan det også være lurt å gjøre litt undersøkelser om sykehusene i området du skal til. Standardene kan variere mye. Om du er alvorlig syk, kan det være viktig å bli sendt hjem til et norsk sykehus, og en god reiseforsikring vil da kunne dekke dette. Skal du operere, men det ikke er akutt, og du ikke har kjennskap til kvaliteten på helsevesenet i landet, anbefaler Rosenstrøm å komme seg hjem først. 

Men – man kan aldri gardere seg hundre prosent. 

– Det er i hvert fall smart å ha tenkt gjennom en del scenarier, så ikke alt kommer plutselig på deg første gang noe skjer, råder legen.

EKSPEDISJONSSKOLEN

Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer ekspedisjonsformen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen. Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her.

Publisert 20. november 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 20. november 2019 kl 07.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen