Sporløs ferdsel er et prinsipp som er brent godt fast i marineoffiseren Matt Skuses ideologi om friluftsliv, og oppfordrer til at alle bål lages på en måte som ikke skader naturen rundt og at størrelsen på bålet avgjøres av hva formålet med det er. 

I denne episoden av Villmarkingen demonstrerer han to måter å tilbrede kjøtt på tur: kebab på pinne og kjøtt stekt på steinhelle.

Han begynner med å finne store steiner som han kan plassere rundt bålet, som skal settes opp på en vindstille plass. Deretter sanker han pinner i tre forskjellige størrelser. 

– Hemmeligheten er små pinner. Man kan ikke egentlig få nok små pinner, sier Skuse om opptenningsveden.

Det har regnet en ukes tid, og alle kvister i skogen er våte. Men ved å skrape av barken på pinnene, kan du få tørr brensel. Skrap kniven mot en tørr granpinne, sagflisen som skrapes av presser du sammen til en liten haug. Dette egner seg til å få fyr på først. Gnisten lages enkelt ved å skrape på en firestriker, som har magnesium på den ene siden.

Bålmat med skogens redskaper

Stekepanne:

Sett en flat stein tett innpå bålet, så den varmes opp. Denne skal brukes som stekepanne. Når den har ligget nærme glørene en stund, kan du flytte den opp noen nye småpinner du legger på bålet.

Finn fram fileten din, rull den i krydder og litt olje, og legg den rett på steinen. La den ligge et par minutter, før du snur den og steker den andre siden. 

Grillspyd:

Når du skal grille mat på pinne, er det viktig at du bruker en grønn kvist (en levende kvist), så den ikke begynner å brenne. Bruk en pinne som er så rett som mulig, så du enkelt kan snurre pinnen rundt og steke kjøttet jevnt på alle sider. 

Tre kjøttet på pinnen, enten ved å stikke pinnen gjennom bitene, eller ved å skjære opp kjøttstykket til en lang, tynn remse som du kan tvinne rundt pinnen.  

Se alle episodene av serien Villmarkingen her.

VILLMARKINGEN

Programleder Matt Skuse er født i Wales, men bosatt i Norge. Han har tjenestegjort 25 år i det britiske militæret som fjelleder i marinekommandoen. I Villmarkingen lærer han bort overlevelsesteknikker, friluftstips og hvordan man bruker naturen på en sporløs og bærekraftig måte.