Det å ha vann i nærheten er ofte en trygghet når du er på tur, i tillegg til at det er en egen trivsel når det lysner og åpner seg i terrenget, der det er vann.
De blå flekkene på kartet er ofte enkelt å ta utgangspunkt i, og planlegge deretter. Men særlig rundt byer med mange innbyggere er det ofte restriksjoner mot til bading eller telting/camping ved store vann eller tjern, på grunn av drikkevannskilder og reservoarer.
Kommunen og politiet bruker i perioder ressurser på å sjekke at ingen slår leir eller stopper for å spise på slike steder, som Maridalsvannet, Skjærsjøen og Store Gryta (mer info lengre ned i artikkelen.
Rundt flere vann i Oslomarka er det imidlertid tilrettelagte bålplasser og flater for telt eller hengekøye-overnattinger. Noen steder er det også tilrettelagt med toaletter for friluftsformål.
Felles for de vannene som vi nevner i artikkelen nedenfor, er at det er forholdsvis godt skiltet vei eller sti. Det betyr også at du må være forberedt på at dere ikke får disse stedene helt for dere selv på populære tidspunkter, selv om det kan være fullt mulig.
Vann med enkel adkomst
Sognsvann

SOGNSVANN: Ett av de mest populære utfartsmålene i hovedstaden.
Sognsvann er ett av Oslos mest populære utfartssteder og Bymiljøetaten har brukt store ressurser på å tilrettelegge ankomsten, med parkfasiliteter som benker og toaletter. Det er tilrettelagt fire godkjente bålplasser rundt vannet.
Sognsvann er endestasjon for T-banen (5´ern), i tillegg til en stor parkeringsplass ca. 200 meter fra vannet.
Det er ikke tillatt å sykle rundt Sognsvann, fordi det er tilrettelagt for rullestolbrukere, men det er grusvei hele veien rundt, som gjør den mye brukt for både rekreasjon og trening.
I retning Ullevålseter, som er en av de mest populære markastuene i Oslo passerer du både Lille og Store Åklungen, som ligger omtrent tre kilometer fra Sognsvann.
Båntjern er et idyllisk vann, som du passerer på vei mot Vettakollen. Svartkulp er et annet vann i nærheten, som er offentlig regulert til naturiststrand ved nord- og østenden.
Øyungen

ØYUNGEN: Fra Skar kan du følge Skarselva opp til Øyungen, og vannet er forholdsvis stort. Hadia Tajik deler litt av bollen sin med endene. Foto: Marte Stensland Jørgensen
Litt lengre inn i Nordmarka ligger Øyungen. Den mest vanlige utgangspunktet om du skal hit, er fra utfartsparkeringen på Skar.
Bussen stopper også her og har flere daglige avganger (nr. 51), og det er et par kilometer å gå opp til Øyngen på grusvei. Det er bilvei på begge sider oppover langs elva, som gjør ankomst med for eksempel barnevogn og sykkel mulig. Det er ikke tillatt å kjøre bil her uten tillatelse.
Det er flere etablerte leirsteder langs vannet som kan egne seg til for eksempel telt eller hengekøye. Ved utløpet er det satt opp søppelkasser og WC.
Nøklevann

NØKLEVANN: Slik det ser ut på kartet.
Østmarka sitt mest kjente vann er fullt mulig å komme helt rundt, med grusvei rundt hele vannet. Kanskje ser du noen som padler kano her – eller går på skøyter om vinteren?
Fordi det er vei for turgåere rundt hele Nøklevann, er det mange som benytter runden også som treningstur eller trilleturer med barnevogn.
Det er også godt skiltet til mulige avstikkere på sti til andre steder i Østmarka, for eksempel Lutvann, hvor fridykkerne trives godt.
Veien til Nøklevann er merket allerede fra Ulsrud T-banestasjon, og ved Østmarkessetra og Skullerud er det store parkeringsplasser.
Trollvann

TROLLVANN: Et populært utfartssted og møtepunkt.
Trollvann er et barnevennlig vann, med umiddelbar nærhet til Trollvannsstua og Grefsenkleiva skisenter, ikke langt fra Grefsenkollen.
Dette er et populært møtested for både skoleturer, familieturer og treningsturer.
Her er det etablert både flytebrygge, utedo og søppeldunker og det er lov å bade her.
Selv om Trollvann ikke har status som det beste badevannet i byen, så er det mange som liker å ta turen hit, med eller uten sykkel, gjerne i kombinasjon med kanelbollene på kafeen, eller å gå videre mot Linderudkollen som ligger et par kilometer lengre inn.
Det er mulig å gå rundt Trollvann, der omtrent halvparten av turen går på grus, mens sørøst-siden innebærer sti.
Det er også etablert noen bålplasser langs vannet.
Rottungen

ROTTUNGEN: Herfra har du Skjærsjøen og Maridalen i sør og Movatn i øst
Vil du lengre inn i marka, eller baserer deg på sykkel, så er Rottungen et vann å vite om. Rottungen ligger mellom Bjørnholt og Øyungen og har utløp ved Gåslungen og Øyungen, og nås via grusvei eller sti.
Fra Skar er det omtrent fem kilometer å gå. Her er det flere viker og odder å slå leir ved. Kanskje biter også fisken, om du tar med fiskestang?
Mosjøen

MOSJØEN: Et langstrakt vann ikke langt fra Vangen. Her sett fra Tonekollen. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Ved vannet Mosjøen i Østmarka ligger Vangen skistue. Vangen har kanoutleie, så det er gode muligheter for padleturer på vannet. Det kan være lurt å bestille kano på forhånd.
Kommer du med bil, kan du parkere på Bysetermåsan parkeringsplass på Siggerud i Ski kommune. Herfra går det sykkelvei nordøstover mot Vangen, og det er tydelig merket stier om du vil ta skogsstien inn til Vangen.
Vær oppmerksom på at deler av Mosjøen grenser til naturreservat.
Sti-baserte vann
Det er mange veier inn i marka, og det er enda flere vann som blir tilgjengelige om du tar fatt på stiene i området.
Fagervann

FAGERVANN: Et ganske presist navn, synes vi. Foto: Line Hårklau
Fagervann ligger idyllisk til i skogen i Maridalen, ikke langt fra Øyungen.
Vannet kan nås fra ulike retninger, og det mest vanlige er å ta utgangspunkt fra utfartsteder som Skar eller Hammeren i Maridalen.
Fagervann har blitt et populært sted for hengekøye- og teltturer for hovedstadens innbyggere de siste årene. Samtidig er det fullt mulig å få hele vannet for seg selv. Eller kanskje ikke helt, for både endene og frosken trives også godt her.
Hauktjern

HAUKTJERN: Et yndet sted for klatring. Her er det Paula Voldner som tar tak i Hauknebbet. Foto: Dag Hagen
Klatrere vil umiddelbart skjønne hvor dette her, for ved Hauktjern ligger det største boltete klatrefeltet i Østmarka, med over 180 graderte ruter.
Østmarksetra er et fint utgangspunkt for Hauktjern. Da passerer du også Nøklevann (som nevnt ovenfor) på veien.
Et hekkende vandrefalk-par har i perioder gjort klatring forbudt på Hauktjern, og det kan også være greit å følge med på også for andre som vil utforske vannet på forsommeren.
Østsiden av vannet er mest egnet med tanke på teltplasser.
Tonevann

TONEVANN: En blå kilde i Østmarka. Foto: Kristoffer Kippernes
Tonevann er et idyllisk og solrikt tjern i Østmarka, og ligger i Enebakk kommune. Det er skiltet sti hit fra Vangen skistue, og det er en del andre vann også i nærheten.
Tonevann passerer du også som en del av Flyktningeruta eller på vei mot Tonekollen. Det er noen privathytter i området.
Fra utfartsparkeringen på Bysætermåsan er det ca. 5,2 kilometer å gå til Tonevann.
DRIKKEVANNSKILDER I OSLO
Maridalsvannet er Oslos største drikkevannskilde, og det gjør at også Skjærsjøelva og Skjærsjøen, Dausjøelva og Dausjøen og Gryta er underlagt restriksjoner.
Det er også noen mindre vann som har tilsig til Maridalsvannet som er skjermet, som Store Gryta i Lillomarka.
Restriksjonene som gjelder er:
• Forbud mot bading.
• Forbud mot fiske.
• Forbud mot å slå seg ned nærmere enn femti meter fra drikkevannskilden, både matrast og leir.
• Forbud mot telting ved vannet og i åssider med avrenning til drikkevannskilde.
Drikkevannsforskriften og vannressursloven kan legge restriksjoner på aktiviteten i et område. Sjekk med kommunen hvis du er i tvil.