Markastuer med servering

Kikutstua, Kobberhaughytta, Skullerudstua eller Vangen. Vi har laget en oversikt til noen av de mest populære hyttene i Oslomarka hvor du får kjøpt bolle, kakao og andre fristelser.

Sist oppdatert: 9. desember 2023 kl 07.00
sinober markastue
MARKASTUER: Noe av det mest spesielle med Norges hovedstad er markastuene. Sinober ligger strengt talt i Viken, men er et et populært utfartsmål for lokalbefolkningen. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Lesetid: 6 minutter

De betjente markastuene eller hyttene utgjør ofte navet for en tur i skogen rundt Oslo. Uansett om du skal opp og overnatte, gå på ski for å komme deg dit – eller sykle på grusraceren, har hyttene noe godt å tilby.

I denne oversikten får du nøyaktig stedsangivelse, beskrivelse og oppdatert informasjon om hyttene i marka i Oslo.

Mange av hyttene er flittige med å legge ut daglige oppdateringer på sosiale medier, særlig Facebook, så det kan være lurt å sjekke innom om du er nysgjerrig på om de er åpne akkurat når du skal på skitur.

Nedenfor presenterer vi betjente hytter og stuer, og vi holder oss til relativt sentrumsnære hytter.

Det finnes også en rekke ubetjente DNT-hytter, som du kan finne en oversikt over her

Hyttene i denne oversikten ligger i Østmarka, Nordmarka og Lillomarka. Har du innspill eller oppdateringer? Send oss gjerne en e-post!

Hytter i Østmarka

Østmarka begynner omtrent ved Østensjøvannet og Furuset og strekker seg nesten helt til Øyeren. Vi holder oss i hovedsak til hyttene du finner innenfor fylkesgrensa. Her er Skullerudstua, Rustadsaga, Vangen, Sandbakken og Mariholtet.

Skullerudstua

Hjemmeside - Google maps - Facebookside

Skullerudstua driftes av Skiforeningen og ligger helt inntil bebyggelsen på Skullerud. Her er det produksjon av snø og en liten skistadion i vintersesongen og mye plass til servering på sommeren. Bestyrerne driver catering og har tidvis kulturarrangementer å by på. Siden stua er nærme vei og trafikk er den en av markas mest tilgjengelige hytter. Passer svært godt som avslutning på en tur, og kan godt kombineres med Rustadsaga, som ligger bare 20 minutter unna til fots.

nasjonalpark østmarka
Les også

Rustadsaga

Skiforeningens hjemmesideGoogle maps - Facebookside

Rustadsaga ligger idyllisk til ved Nøklevann, og passer godt til turer i finvær. Lik som Skullerudstua er den et fint møtested eller avslutningssted etter en runde på sti, ski eller grusvei. Flott uteservering, muligheter for bading i Nøklevann og for å hilse på høns og geiter.

Mariholtet

Hjemmeside Google maps - Facebookside

Mariholtet ligger nydelig til ved grensa til Lørenskog, omtrent 5 kilometer (ca. 1 time) innover i marka fra Skullerud. Du kan også ta T-banen til Ellingsrud og gå derfra omtrent like lenge. Hytta har god servering og mulighet for utleie av kano og kajakk! Sjekk åpningstidene før avgang - hytta er åpen nå, men har f.eks. til vanlig stengt mandager.

Vangen

Skiforeningens hjemmeside - Google maps Facebookside

Vangen er en av de større stuene godt uti Østmarka, og ligger innover i retning Enebakk. Den er tilgjengelig med bil, og kan brukes til større grupper, som f.eks. en skoleklasse på tur. Her er det god servering og mye plass, samt mulighet for overnatting. Perfekt mål for skiturer. Fra Ellingsrud til Vangen og tilbake er en 40 km-tur på vinteren som er et godt alternativ til strekningen Sognsvann - Kikut! 

Sandbakken

Hjemmeside Google maps - Facebookside

Sandbakken er på samme akse som Vangen lengst sør på fylkesgrensa, ikke langt fra Siggerud. Sandbakken utmerker seg ved å levere høykvalitets bakst utenom det vanlige fra bestyrerne – som også leverer catering. Også et godt turmål på ski fra Skullerud! De hundeglade bestyrerne på Sandbakken kan også tilby hundekjøring, om du er interessert i å prøve!

Betjente hytter i Lillomarka

Lillomarka regnes her som en egen lomme mellom Grefsenkollen og Groruddalen. Her har du variert terreng, stier og løyper som blir mye brukt av lokalbefolkningen. I Lillomarka finner du Sinober, Lilloseter, Trollvannhytta.

Lilloseter

Ingen hjemmeside - Google maps - Facebookside

Lilloseter er en stor og lett tilgjengelig stue som nesten er lettere tilgjengelig fra Nittedal enn Oslo. Veien inn til hytta fra Ammerud brøytes vinterstid, så det er mulig å gå inn hit til fots på vei, uten at du trenger å gå i skiløypa.

Lilloseter eies av Oslo kommune. Sjekk innom Facebook-siden deres for oppdaterte åpningstider.

Sinober

Hjemmeside Google maps - Facebookside

Godt inne i Lillomarka finner du en liten oase med det poetiske navnet Sinober. Her er en liten gård med dyr, og det driftes en friluftsbarnehage til daglig.

Sinober har en ubetjent varmestue med toalett og en kiosk-automat som er åpen mellom 9 og 22. Sinober er stort sett kun betjent i helgene.

Ammerud, Kjelsås, Solemskogen eller Movatn er fine utfartssteder for skiturer hit.

Trollvannstua

Hjemmeside Google maps - Facebookside

Trollvannstua oslo gammel utemagasinet marka stuer oslo
Trollvannstua var populært i gamle dager også.  

Trollvannstua ligger ved skitrekket på Grefsenkollen og er svært lett tilgjengelig, også med buss eller bil. Her har du mulighet for å bade i Trollvann på sommeren, og de har god matservering med lang tradisjon. Merk at Trollvannstua er stengt mandager og tirsdager.

På Trollvannsstua får du nå både gluten- og laktosefrie kanelknuter (forhåndsbestill gjerne!). En dag i måneden er det glutenfri-lørdag, i tillegg til ordinære bakervarer og varmende drikker. Trollvannsstua er helårsåpent, og et populært sted for både langrenn, slalåm og andre friluftsaktiviteter. Trollvannstua er godt egnet som startsted for dagsturer i Lillomarka.

Betjente hytter i Nordmarka

Nordmarka dekker området fra Sognsvann og Frognerseteren og innover. En populær boltringsplass for ski, sykkel og friluftsliv på alle nivåer, og du kan bruke mange sesonger på å utforske og finne fram på stiene her. Stuene i Nordmarka er Kikut, Ullevålseter, Skjennungstua, Tryvannstua, Kobberhaughytta og Finnerud.

Ullevålseter

Hjemmeside Google maps Facebookside

Ullevålseter er trolig den mest ikoniske av de betjente hyttene i marka, kanskje fordi den ligger på et lett tilgjengelig knutepunkt. Ullevålseter er også oppvekststed til rallykjøreren Pål Anders Ullevålseter, noe som bekreftes med  pokaler og et skilt som viser avstanden til Dakar fra setra.

En skitur til Ullevålsseter er et typisk turmål for den korte søndagsturen, eller treningsturen etter jobb. Spasertur fra/rundt Sognsvann har gjerne Ullevålseter som mål for en rast. Ullevålseter er stengt på mandager.

skjennungstua marka ski oslo
ER DET LANGT Å GÅ: 2 km igjen, ja - men det er i opptråkka oppoverbakke, og skia dine er dårlig smurt. Da er det godt å vite at bollene er skikkelig, skikkelig bra!

Skjennungstua

Hjemmeside Google maps Facebookside

Skjennungstua er for deg som føler deg for god for Ullevålseter og kan bevise det. Skjennungstua ligger en håndfull høydemeter rett opp fra Ullevålseter omtrent, og byr på god utsikt, god mat. Er det her du får markas beste kanelboller?

Det at turen opp er litt tyngre, gjør stua mindre besøkt enn Ullevålseter. Til gjengjeld blir det fort stappfullt her på virkelig gode dager – på en søndag med knallvær og skiføre i januar er sitteplasser på Skjennungstua svært verdifulle!

test av felleski
Les også

Kikut

Hjemmeside Google maps - Facebookside

Kikut holder nikkersadelens gullstandard. Kikuthytta er kanskje det mest klassiske dagsturmålet på langrennsski i marka. Tremilsturen fra Sognsvann som går forbi Kobberhaughytta og innom Ullevålseter med Kikut som mål er en del av pensum for en god del osloborgere.

Serveringen har høy kvalitet, du kan overnatte her om du ønsker. Hytta kan bookes for seminarer og lag. Noe vanskeligere tilgjengelighet om sommeren, da er den også stengt mandag og tirsdag. Sommerstid er det ofte andre aktiviteter her, også.

Tryvannstua

Hjemmeside Google maps Facebookside

Tryvannsstua er en av de svært bynære besøkshyttene, men ikke helt et hotell.

Du finner Tryvannstua omtrent i bunnen av skianlegget, og inntil selveste Tryvann og skiløypene der. Ankomsten hit er en lett tilgjengelig fottur fra Frognerseteren T-bane hele året, og et anbefalt turmål for den som ikke har mål om noen langdistanse-tur. Kan ellers tilby afterski og lekker mat i restaurantstil.

Kobberhaughytta gjenåpning dnt oslo marka fri flyt
Kobberhaughytta feiret nylig gjenåpning etter oppussing med stor stas. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Kobberhaughytta

Hjemmeside Google maps - Facebookside

Dette er DNT sin egen storstue i Oslo – hvor de ellers er en minoritet sammenlignet med Skiforeningen. Kobberhaughytta har en perfekt distanse for en dagstur til fots eller på ski, og har flotte muligheter for overnatting, god servering og noen ganger en pianist som underholder i peisestua. Kopperhaugtjernet ved siden av har utmerket bading og rikelig med plass for å slå leir eller fyre bål.

Finnerud

Hjemmeside Google maps - Facebookside

Noen kilometer vestenfor Kobberhaughytta finner du.. Finnerud, en yndet skihytte med enkel servering og god, hjemmekoselig stemning. Her har samme familie bodd og drevet siden 1890 og det ryktes om at de har servert den samme vaffeloppskriften til besøkende turister siden den gang. Utsikten går, på en god dag, helt til Oslofjorden!

Sjekk ut disse kartene

Skikart Nordmarka

Sykkelkart Nordmarka

Sykkelkart Østmarka 

Publisert 5. juni 2020 kl 21.09
Sist oppdatert 9. desember 2023 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen