Østmarka-området strekker seg over 250 kvadratkilometer gjennom Oslo, Rælingen, Ski og Enebakk kommune.
Med sine flotte badevann, turstier, utsiktspunkt og hytter er Østmarka blitt en favoritt for mange. Nå jobbes det også for en Østmarka nasjonalpark.
Det er ikke den letteste jobben å finne frem til favoritter i denne delen av Oslomarka – men vi prøver likevel. Dette er ikke en offisiell kåring, men mulige turforslag til deg som vil oppleve Østmarka på egen hånd!
Beste utsikt: Grønliautsikten
Kun en kort tur opp åsen bak Grønlia kan du nyte en overraskende god utsikt over store deler av Oslo. Fjellknausen er nokså anonym og gjemt i skogen – men likevel kun 30 meter fra den mer kjente blåstien – som går mellom Grønlia og Haukåsen.
Dette bortgjemte panorama-stedet er relativt flatt, med en rekke furutrær, som gir gode muligheter for de som vil overnatte i telt eller hengekøye.

NATUR: Østmarka byr på nydelig natur, med varierende skog og terreng. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Beste hytte for overnatting: Røyrivannskoia
En sjarmerende gammel tømmerhytte med fire sengeplasser. Koia er en ubetjent turistforeningshytte. Fra hytta har du utsikt utover Røyrivannet.
Om sommeren er det også tre kanoer til utlån for dem som overnatter på hytta.
Fineste vann: Nøklevann
Nøklevann regnes av mange som Østmarkas stolthet. Dette vannet er lett tilgjengelig, både med bil, sykkel og kollektiv transport. Vannet byr på en rekke badeplasser og turmuligheter.
Det mest populære er turen rundt selve vannet – som er på omtrent 10 km. Nokså kupert løype, men fint for trilletur med barnevogn, fordi det er grusvei hele veien.

GRUS: Østmarka har flere mil med grusveier som tilrettelegger for en god dag på sykkelen eller til fots. Foto: Snorre Veggan
Beste bollestopp: Rustadsaga Sportsstue
Hvem vil vel ikke nyte en nystekt bolle på tur? Rustadsaga Sportsstue ligger ved Nøklevann og tilkomsten er enkel også for barnevogner.
Her er det bare å følge lukten av nystekte, hjemmelagde kanelboller. Stort lokale med 90 sitteplasser inne.
I tillegg er uteområdet godt tilrettelagt med bord og benker der det er plass til omtrent 250 personer.

GOD PLASS: Bra med sitteplasser ved Rustadsaga Sportsstue! Foto: Bymiljøetaten.
Les også
Test av ryggsekker mellom 50 og 65 liter for fjelltur til dame og herre. Blant annet test av Fjällräven, Osprey og Mammut.
Beste camp-plass: Lutvann
Lutvann ligger 250 meter over havet, øst for Haugerud. Her er det flere muligheter for å lage sin egen lille plass. Tidligere var Lutvann drikkevann for Oslos beboere.
Nå har Lutvann status som reservedrikkevann, noe som fører til at vannet fortsatt er utrolig rent og klart. Et ettertraktet bade- og fiskevann, uten at du må krige om plassen.
Beste historiske sted: En bit av flyktningeruta
Flyktningeruta er en av mange fluktveier brukt under krigen. Ruta er merket helt fra Skullerud til svenskegrensen. Men den første etappen er noe kortere: fra Skullerud til Øvresaga. Den er lett tilgjengelig med sykkel/bil og parkering ved Skullerudstua. Med kollektiv transport tar du T-bane linje 3 Mortensrud og går av på Skullerud.
Les også
Les om kameratene som tok skøytene fatt mot Sverige.
Tur med barnevogn: Rundt Østensjøvannet
En lett tilgjengelig tur på 4,5 kilometer. Østensjøvannet er et sjeldent våtmarksområde i tillegg til et vernet naturreservat. Her får du muligheten til å nyte et rikt fugleliv på turen.
Relativt flatt område med asfalt- og grusdekke hele veien, som gjør turen passelig for barnevogn og små føtter. Det er ikke uvanlig å møte på barselgrupper her.
Les også
Liker du å komme til et utsiktspunkt når du sykler sti? Det er det gode muligheter for i Oslomarka. Her får du tips til sju sykkelturer med utsikt.
Beste løpetur: Nøklevann
Nøklevann er også en favoritt, og faktisk er det et årlig løp som heter Nøklevann Rundt.
Rundturen rundt Nøklevann er ganske nøyaktig 1 mil – på grusvei i nokså kupert terreng. En perfekt utfordring for deg som ønsker å komme i enda bedre løpeform.
Beste dagstur: Bjønnåsen i Rælingen
Dnne turen kunne absolutt også gått inn under «beste utsikt». Uansett, ved Bjønnåsen får du følelsen av noe så sjeldent som en topptur i Oslo.
Turen er nokså kort, med 200 høydemeter fordelt over 1,8 km gangavstand. På toppen står du nesten 400 moh. og kan nyte en storslått utsikt.
Kollektivtransport: Tog til Lørenskog stasjon. Buss 362 videre til Marikollen.
Med bil: Ta av fra E6 ved Karihaugen mot Lillestrøm. Følg skilting fra Lillestrøm mot Fjerdingby og Marikollen. P-plass ved Marikollen.
Les også
Helt konkrete turtips til Nordmarka