Overnattingstur med hengekøye eller telt er en ganske annen opplevelse enn å sove inne. Her får du noen gode råd til din første – eller neste overnatting i naturen.
SOVE UTE: Den friske, kalde lufta trenger man ikke dra langt innover fjellet for å finne vinterstid. Foto: Live Andrea Sulheim
Jeg har aldri vært på lange og krevende turer, men jeg er ofte på tur alene og er veldig glad i å sove ute. Jeg synes det er viktig å få fram at friluftsliv kan passe for alle, det trenger ikke være vanskelig eller dyrt – og frisk luft får deg garantert i godt humør.
Selv er jeg langt ifra utlært, men jeg har gjort meg noen erfaringer som jeg gjerne deler. Jeg husker ikke konkret når min første ute-natt var, men det var sannsynligvis på sommeren med familien da jeg var liten.
For noen år siden kjøpte jeg telt til meg selv i bursdagsgave og etter det har det blitt mange fine netter ute året rundt, både alene og med venner. Når jeg trenger et lite avbrekk fra verden synes jeg det beste er å være ute en natt og sette mobilen i flymodus.
1. Å få til noe på egen hånd gir mestringsfølelse og fine naturopplevelser lever du lenge på. Ønsker du å dra på telttur for deg selv, men ikke har så mye erfaring, bør du starte et sted du er kjent. Du trenger heller ikke gå langt for å få en bra tur, eller for å finne en velegnet teltplass.
2. Vent på godt vær – første overnattingstur alene bør ikke gi større utfordringer enn nødvendig, og det er viktig at turen blir fin og gir mersmak. Sprengkulde eller sterk vind kan ødelegge nattesøvnen.
3. Lys! Du trenger ikke en dyr hodelykt, men sjekk på forhånd at den gir godt nok lys og husk ekstra batterier. Jeg har ofte med to hodelykter og henger en inne i teltet. Kjekt hvis jeg for eksempel må lete etter ved, så er det lett å finne hjem igjen.
4. Test utstyret og vær sikker på at du vet hvordan det brukes før du legger ut på tur alene. Å sette opp telt i snøen kan under noen forhold være krevende, så pass på at du har med riktig utstyr, som for eksempel lange teltplugger.
Er du avhengig av primus må du også vite at du har drivstoff som fungerer i kulden. Vær veldig forsiktig med primus i telt. Er det mye snø graver jeg en stor grop i forteltet og bruker primusen der, i tillegg blir det lettere å skifte og det blir bedre plass til utstyr og matlaging.
5. Det blir fort dyrt å kjøpe turutstyr hvis du ikke har det du trenger, men å låne av andre eller å kjøpe brukt er bra både for deg og planeten! Slik tar du godt vare på teltet ditt.
6. Med snø på bakken er det ekstra viktig med et skikkelig liggeunderlag. De oppblåsbare liggeunderlagene er gode og tar liten plass i sekken. Er det noe du først skal bruke penger på, så foreslår jeg at liggeunderlag bør prioriteres. Et telt som tåler sterk vind og tung snø er også helt nødvendig – du ligger dårlig an med et telt med tynn duk og svake stenger hvis været blir rufsete. Robuste telt koster, så det beste vil være å låne et i starten med mindre du er helt sikker på at teltet vil bli mye brukt.
7. Ta med litt mer varme klær enn du tror du trenger og selvsagt tørt skift (ull innerst). Når jeg sover ute bruker jeg vanligvis ullstillongs og ulltrøye med høy hals (pluss primaloft-vest eller tynn dunjakke hvis det er kaldt), ullbuff på ører og hals, et par tynne votter, og så legger jeg dunjakka under baken eller i fotenden for ekstra isolasjon. Jeg har alltid med minst to par tørre ullsokker.
Husk også å rulle ut soveposen når teltet er satt opp så den får tid til å «blåse seg opp». Lakenpose inni soveposen isolerer litt ekstra og gjør at soveposen holder lengre.
Vintersovepose? Tresesongs? Eller kanskje en superlett sovepose som tar minimalt med plass i sekken? Les tester av soveposer for ulike temperaturer, både dun og syntet.
8. Føttene fryser lett. Jeg pleier å ha med raggsokker til å ha på når jeg kryper nedi soveposen, og er det ekstra kaldt koker jeg vann og heller det på drikkeflaska. Du må ha en flaske (lexan/polykarbonat) som tåler varmt vann. Pakk noe tøy rundt flaska før du legger den i enden av soveposen, så holder varmen litt lengre og du slipper å nesten brenne deg på tærne. Dette kan være lurt å gjøre uansett for å unngå at vannet fryser i løpet av natta.
9. Ha med mye og skikkelig mat! Tung sekk og kuldegrader gjør at du trenger påfyll oftere – ha noe enkelt (nøtteblanding, energibar e.l.) lett tilgjengelig når du går, så kan du glede deg til et ordentlig måltid når teltet er satt opp. Det er mange gode og enkle oppskrifter som kan forberedes på forhånd – og mat smaker uansett best ute.
10. Kom deg ut! Friluftsliv kan gjøres på mange måter. Du lærer fort og finner dine egne måter å gjøre ting på. Det viktigste er å komme seg ut og ha det gøy!
Liv Andrea Sulheim
Live Andrea bor i Lom og jobber på Leirvassbu når det er åpent der. Hun studerer ellers dokumentarfotografi i Volda. Bortsett fra en 4000-meterstur til Nepal er det i Jotunheimen hun er mest og trives aller best. Instagram: @liveandrea
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.