Fjellene i Lofoten er fulle av innsjøer i forskjellige former og størrelser. Her er det god tilgang både på drikkevann og den herligste mat av mange slag. Denne oppskriften er basert på selvfangst og selvplukk.
SELVGJORT ER VELGJORT: Gryte til fjells med nyplukka kantareller og fersk ørret. Foto Jon OIav Larsen
Lesetid: 2 minutter
Sommeren går mot slutten, og jeg er alene på tur i lofotfjellene. Teltet er med i sekken. Det blir slått opp inntil et lite vann som jeg ikke har besøkt før.
Mens jeg trasker rundt for å utforske området, åpenbarer det seg en spot med kantareller. Jeg finner dem i et tørt område, ved noen sparsomme klynger av bjørkekratt.
Selvsagt plukker jeg disse soppene. De er gule som eggeplommer, og ser innbydende ut. Det skal bli digg i morgendagens middag.
For å sikre dagens middag, går jeg enda lenger opp i fjellet med fiskestanga. Til et vakkert lite vann omkranset av bratte fjellsider og steinur.
Slike brådype lofotvann med mye steinur rundt, er gjerne næringsfattige. Ofte har de en stor bestand av småfallen ørret, som spiser alt de kommer over.
Selv om de sju ørretene jeg får er i størrelse extra small, er det veldig gøy å skaffe mat på denne måten, i ville naturomgivelser. Jeg gleder meg til å spise fiskene til middag her ved vannkanten.
Oppskrift på sursøt ørretgryte med kantarell
1 porsjon
Ørret i passelig mengde (jeg brukte sju småørret)
En liten vårløk
En stor håndfull sukkererter
En enda større håndfull kantareller (eller annen spiselig sopp du finner)
Smør til steking
Salt og pepper
Sursøt saus i ønsket mengde
Cirka 50 gram hurtigkokte nudler (kan sløyfes for å forenkle oppskriften)
Framgangsmåte
Først skar jeg skinnfrie filetbiter av ørretene. Siden fiskene var så små, sløyde jeg dem ikke. For å spare tid, skar jeg like godt filetene av dem uten å ha tatt ut innvollene først.
Deretter ble nudlene kokt, samtidig som jeg skar opp kantarellene, sukkerertene og vårløken.
Mens nudlene holdt seg varme i kjelen, stekte jeg ørretbitene i panna. De fikk et dryss av salt og pepper.
Da ørreten begynte å bli gyllenbrun, tok jeg den opp av panna, og stekte så kantarellene, vårløken og sukkerertene. Deretter fikk både fisken og nudlene komme opp i panna sammen med alt det andre.
Til slutt smakes det hele til med salt og sursøt saus. Nam, nam!
DISSE GAV NAPP: Møresild, atomsild og Toby. Foto: Jon-Olav Larsen
MIDDAG PÅ KAMPESTEIN: Her er nesten alle ingrediensene til denne retten. Foto: Jon Olav Larsen
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.