Når vi tar med oss fiskestanga på tur så drømmer vi vel alle om fangst. Toppen av lykke er nyfisket ørret eller røye som krøller seg i stekepanna. Her gir vi deg tips om når, hvor og hvordan få fisk, hvilket vann er gode fiskevann for særlig ørret og røye.
NYDELIG EKSEMPLAR: Røya er både vakker og en flott matfisk. Foto: Henrik Strømstad
Lesetid: 7 minutter
Enten du drar på målrettet fisketur, eller har med fiskestanga i tilfelle du kan få bruk for den, handler fiskelykken om mye av det samme: Du vil få fisk.
I denne artikkelen tar vi for oss både hvordan du kan finne fiskevann i fjellet, i skogen og hvor i elva det vil være størst sjanse for å finne ørret og røye, som er noen av de mest vanligste fiskene i hele Norge.
I hvilke vann er det fisk?
Det første spørsmålet som melder seg er ofte: Hvor er det fisk. Hvilke vann er bra, og er det fisk i alle vann? Det siste først: Det er fisk i de aller fleste vann og elver, men ikke absolutt alle.
Før turen så er det smart å besøke Inatur, som er Norges største markedsplass for jakt og fiske i Norge.
Søker du for eksempel på Jotunheimen vil du raskt lese deg frem til at det er mange gode fiskevann og at ørret er eneste fiskeslag.
Ønsker du mer informasjon og detaljer er det linker til for eksempel Lom fjellstyre, hvor du kan finne mer detaljerte tips til vann og gode fiskeplasser i det området.
Da vil du kunne finne helt konkrete tips til de beste fiskevannene, hvilken størrelse på fisken som er mest vanlig og tips til fiskemetode.
Vær heller ikke redd for å spørre folk du møter, enten i den lokale sportsbutikken hvor de selger fiskeutstyr eller på overnattingsstedet dere benytter.
Fiske i fjellvann
Når du kommer frem til ditt utvalgte fjellvann, er det smart å legge en liten plan før du løper ned til bredden.
Det viktigste grunnen er at fisken ofte står mye nærmere land enn du tror, og løper du bare frem til vannkanten er sjansene store for å skremme fisken hvis den står nære land. Er det forholdsvis dypt langs land er det smart å legge de første kastene langs med land både til høyre og venstre før du kaster i vifteform utover vannet.
Er det et høyreliggende fjellvann er vanntemperaturen ofte lav, da kan du oppleve at fisken søker inn på grunnere vann som lune viker på ettermiddagen. Her er det varmere vann, dermed mer insektliv og klekkingen som fisker jakter på. Noe annet man skal tenke på er vindretningen.
Det er veldig behagelig å kaste i medvind, det gir lange kast, men fisket er ofte best på motsatt bredd der det er motvind.
Mot den bredden det er pålandsvind driver alt av innsekter på overflaten. Er det litt bølger vil det skape bevegelse i bunnen og få frem bunnlevende innsekter og larver.
Husk at isen ligger lenge og at vanntemperaturen er lav på høyreliggende fjellvann, så her er fisket ofte best i fra midten av juli og utover.
Får du aldri fisk når du er på fjelltur? Kanskje du fisker på feil sted? Eller med lite egnet redskap? Eller bruker du rett og slett for lite tid?
Fiske i skogsvann
Fremme ved skogsvannet bør som ved fjellvann stoppe litt på avstand for å få oversikt. Er det myr eller fjellskrenter, er det vak eller annen aktivitet.
Det er sannhet i at fisken kan bli skremt hvis vi for brått braser ned til vannkanten. Dette gjelder spesielt der det er myrkanter og flytemyr.
Så fort du tråkker utpå myra skaper du bevegelse i vannet, noe også fisken merker. Akkurat som i fjellvann bør fisket alltid starte med kast langs land, står fisken nære land er det viktig å avfiske dette området før du skremmer fisken. Så kan du gå helt inntil vannkanten og kaste i vifte utover vannet.
Er det noen bratte fjellskrenter eller lignende ved vannet kan det være en plass du bør prøve litt ekstra. Rundt skogsvannet er det mye insekter og liv, er det i tillegg noen overhengende trær i fjellskrenten er muligheten stor for at det jevnlig er kryp som maur eller larver som ramler i vannet.
Dette vet fisken og vil jevnlig patruljere dette området på jakt etter føde. I lavereliggende skogsvann blir vanntemperaturen høy på sommeren.
Så fisket er ofte best i mai/juni før det blir for varmt, og igjen på høsten når vanntemperaturen synker.
Rosareke-bloggen til Bjørn Tore Kjølholt er ikke som andre fiskerblogger. Han forteller hvor han får fisk, og hvordan han får den.
Fiske i elv
I større vann kan det av og til føles som å lete etter nåla i høystakken når du starter fisket, mens det i store bekker og små elver er mye mer oversiktlig.
Ørretfiske i mindre elver er min favoritt, både fordi det er morsomt og ikke minst ofte gir gode fangster.
Dropp de strieste strykene og konsentrer deg om djuphølene. Her finner fisken hvile og føler seg trygg på litt dypere vann, samtidig som den i ro og mak kan plukke føde som kommer med elva.
Glem heller ikke å prøve noen kast bak steiner i elva. De bryter opp strømmen og bak steinen skapes det også et rolig parti.
Her kan ørret hvile, samtidig som den kan plukke føde som føres forbi med strømmen. Sist, men ikke minst er svinger på elva spennende, spesielt yttersving som ofte har dypere vann enn innersvingen. Ekstra spennende er det hvis det er overhengende trær eller vierkratt.
Det kan være vanskelig å få fiskeredskapen under, men legg ned litt ekstra energi for å få noen kast under dette området.
Her finner fisken både ly og mat så muligheten for fangst er stor!
Tidligere har vi gitt råd om valg av fiskestang, og mange vil også lure på dette med sluk, spinnere og wobblere.
Du trenger ikke den store slukboksen for å kunne fiske effektivt etter ørret og røye, men å ha et variert utvalg er en fordel.
Det er fire varianter jeg alltid har med meg på fisketur. Skjesluker, sildesluker, spinnere og et lite utvalg små wobblere.
Skjeslukene i str 4 til 12 gram er det viktigste i slukboksen. Skjesluken er allrounderen fremfor noen under fiske i innsjøer og tjern. Fine og kaste med, har livlig gange og kan fiskes både i overflaten og på dypere vann. Sildesluk i str 6 til 14 gram, det er en slank og strømlinjeformet sluk som egner seg for lange kast i de litt større vannene og bruk i mye vind. Spinnere i str 4 til 12 gram, perfekt når fisken må å pirres litt ekstra for å bite. De små spinnerne er perfekte til fiske i elver og bekker.
Kast dem ut på tvers av strømmen og sveiv sakte inn. Både ørret og røye elsker små spinnere. Til slutt wobbleren som er små fiskeimitasjoner i plast eller tre.
Disse brukes også hovedsakelig i elv og gjerne der de er mulighet for litt større fisk.
De kastes på samme måte som spinneren på tvers av strømmen, så vrikker de sag lokkende medstrøms når du sveiver sakte inn.
Både form og farge på det du fisker med har betydning, det er ingen eksakt fasit, men noen enkle retningslinjer kan det være smart å følge.
På dagtid med sol og klart vær er ofte litt dempede farger eller kobberfargede sluker best. På kveldstid favoriseres ofte sølv eller svarte sluker.
Sølv fordi de vil blinke og skinne i det mørke vannet, og motsatt med svart som ikke vil skinne, men skape en tydeligere silhuett når de fiskes høyt i vannet i svakt lys.
I vann med dårlig sikt kan det være smart å teste noen knallfarger som orange eller gult.
I grunnere elver og bekker med klart vann så vil en spinner eller wobbler med duse farger ofte fungere best.
Den beste middagen fanger du selv. Denne oppskriften er genial på tur.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.