– Jeg hadde aldri vært i området før, helt nytt for meg. Derfor var jeg spent på terrenget, og redd det kanskje var litt kjedelig. Men jeg ble positivt overrasket, og synes det var flotte stier, fin utsikt og høyere fjell enn jeg hadde trodd. Mange muligheter utenom der vi var også, sier fjelløper og programleder Malene Blikken Haukøy om plassene de besøkte i sesong fire av Født til å løpe. 

Den populære serien er altså tilbake med Malene Blikken Haukøy, som også var programleder i den første sesongen. Malene er den mest meritterte fjelløperen vi har her i Norge, og konkurrerer helt i verdenseliten0 med topp resultater i noen av verdens hardeste fjelløp. I sesong to og tre tok orienterings-esset Carl Godager Kaas over stafettpinnen og lærte oss enda mer løpsteknikk. 

Annonse

I år har Malene fått med seg lokale krefter, og i første innslag skal hun på løpetur med lokal-alibi Glenn Tore Løland til den spektakulære Himakånå, som regelrett henger over Lysevatnet. Dette er Nedstrands svar på Trolltunga. I andre episode skal de to til Åkrafjorden og den vanvittige Langfossen i Hordaland, som i 2011 ble kåret av en av verdens ti vakreste fosser av CNN/Budget Travel. 

Saken fortsetter under bildet

SPEKTAKULÆRT I SØRVEST: Født til å løpe er tilbake med Malene Blikken Haukøy, som også var programleder i den første sesongen. Her på vei til Langfoss med Glenn Tore Løland. Bilde: Magnus Roaldset Furset

Litt annerledes enn det du er vant med i Sogndal?

– Det er et veldig overkommelig område. Perfekt enten man vil springe fort eller ta det med ro. Her vil en kunne se og oppleve mye. Jeg likte også at det vart kort opp til skoggrensa, så en trenger ikke gå langt for å få utsikten!

Fikk du en favoritt-tur? 

– Det må bli Langfoss. Artig og teknisk sti, kombinert med flott utsikt på toppen og den skremmende fossen. Langfoss er nok en ganske lang og bratt tur, men da er for eksempel Himakånå en kort men spektakulær tur. Jeg tror at området kan glede både de som ønsker lengre og mer krevende turer, og de som vil nyte turen i større grad, sier Malene. 

I den tredje episoden reiser vi videre sørover for å treffe Rogalands beste fjelløper, Tommy Haga, som skal vise Malene sitt rike. Fra Kronen gård til løper de til det fantastiske utsiktsfjellet Bynuten (671 moh.) i Sandnes der du på en klarværsdag kan se hele veien til Stavanger. 

Det blir dessuten en del løps-lære i denne sesongen også, med mange gode tips fra ekspertene.

Med litt lavere topper og slakere bakker, er det kanskje minst like fint å løpe i disse områdene som i fjellene lenger nord på Vestlandet, der en løpetur ofte kan innebære mer klyving enn løping.

Turene som Malene, Tommy og Glenn Tore besøker kan også gjøres relativt korte, og blir dermed tilgjengelig for de fleste. 

Se alle episodene av løpeskolen "Født til å løpe".