Barn på ski

Eivind Eidslott: Denne teksten er en skiinstruktør.

Sist oppdatert 16. desember 2014 kl 10.58
Basert på UTE-spalten Helt ute er boka med samme navn et skåblikk på fjellfolk, skiturer, turistforeningshytter og løping generelt. Illustrasjon: Frode Skaren/byHands
Basert på UTE-spalten Helt ute er boka med samme navn et skåblikk på fjellfolk, skiturer, turistforeningshytter og løping generelt. Illustrasjon: Frode Skaren/byHands

Nordmenn er ikke født med ski på beina.

Vi er født med foreldre som har ski på beina.

Mine foreldre hadde treski med kandaharbindinger.

Det fikk svært positive konsekvenser.

Nå har jeg selv blitt far. Mine barn vokser opp med foreldre som har feite alpinski til løssnøkjøring, elektroniske skredsøkere, hjelmer, slalåmbriller, ryggplater, knebeskyttere og sesongkort i et skianlegg.


For en skjebne. Her en dag havnet jeg i en diskusjon hvor temaet var nettopp «hvordan kan man lære sine barn skiløpingens vidunderlige verden?».

Teoriene fløy fram og tilbake over bordet, noen nevnte pensumet i den offisielle skilekinstruktørutdanninga, en annen valgte å trekke fram pedagogiske retningslinjer fra lærerskolen.Jeg, derimot, kunne by på den uautoriserte tut-og-kjør-metoden: 

Når barnet ditt nærmer seg to år, fester du langrennsski under barnets føtter.

La barnet lære seg å stå oppreist på flatmark. Prøv gjerne å lokke barnet ditt til å gå noen forsiktige skritt framover. Det ender sannsynligvis med knall og fall, men fatt mot, slik er det for alle.

Parallelt med langrennsinstruksjonen kan du leie de absolutt minste alpinstøvlene og alpinskiene i nærmeste skiutleie.

Skiene bør ikke være lengre enn 67 cm.

Sjekk at junior klarer å stå oppreist med alpinutstyr på flatmark.

Send barnet ditt to meter av sted i retning en annen voksen. Øk til tre meter. Øk til fire. Se gleden barnet får ved å mestre! Balansen blir bedre dag for dag!

Dette er familielykke!Etter hvert kan du ta barneheisen med barnet under armen. Vel oppe holder du arvingen mellom beina dine og kjører sakte, sakte nedover den slake bakken - mens du svinger og skryter uhemmet av den vesle podens makeløse egenskaper.

Det kan selvfølgelig oppstå gråt og enkelte raseriutbrudd, men slik er livet, ingen grunn til bekymring. Prøv å veksle mellom langrennsski og alpinski i løpet av vinteren. Smør deg med tålmodighet. Vær entusiastisk. Gi fantastiske tilbakemeldinger. Le høyt - på grensen til det parodiske!

Ta alltid pauser når barnet er lei.Plutselig, helt plutselig, har du en sønn eller datter som sier ordet «ski» klokka 06.17 en lørdag morgen og smiler over hele det vesle ansiktet.

HELT UTE

IMG_0098_2

Eivind Eidslott (38) vokste opp i Sunnmørsalpene og er preget av det. Han har blant annet startet Fri Flyt og skrevet om ski- og friluftsliv for UTE, Fjell og Vidde, Dagbladet og Dagens Næringsliv. Han har også gitt ut bøkene«Skiguide til Norge»,«Besseggen»,«Fjellbarna»og«Livet med Marikken». Nå er han aktuell med boka «Helt ute - et skåblikk på fjellfolk, skiturer, turistforeningshytter og løping generelt». Du kan kjøpe boka her

Publisert 16. desember 2014 kl 08.40
Sist oppdatert 16. desember 2014 kl 10.58
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen