Verdens beste buldring

Vil du ta med deg familien, kjæresten eller bare deg selv ut i verden for å buldre? Her er verdens beste steder for leken og taufri klatring.

Sist oppdatert: 19. februar 2014 kl 11.04
Eskild Rognes prøver seg på Double arete (7B) i Hampi, India. Foto: Dag Hagen
Eskild Rognes prøver seg på Double arete (7B) i Hampi, India. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 7 minutter

Da magasinet Klatring lagde en rangering av de beste buldredestinasjonene på kloden, var det ikke uventet Fontainebleau i Frankrike som ble favoritten. Tusener av nordmenn valfarter hvert år til skogsområdet fem mil fra Paris, og det er ikke få pappa- og mammapermdager som er tilbragt her. Norwegian og SAS sørger for god tilgang på rimelige flybilletter. Man leier billig bolig gjennom Gites de France og har 10.000 buldreproblemer å velge mellom. Sandsteinsblokkene er fantastiske å klatre på. Kan det bli bedre? Tja, været kan tidvis gjøre en fontfarer gal, men når det først er tørt og kaldt er opplevelsen uslåelig.

Les også: Bli en bedre buldrer

Men det finnes en rekke andre reisemål som også er fantastiske for kombinasjonen intens buldriing og avslapning mellom slagene. Rocklands i  Sør-Afrika er kanskje enda bedre, for de som vil ha de tøffeste rutene. Et stabilt klima, nydelig buldring og en koselig klatrecamp understøttes av at landet er eksotisk. Bare synd at optimale forhold er i juni og juli, når sommeren er på sitt beste her hjemme.

Skal du buldre i juleferien anbefaler vi Hampi i India. Det finnes enn så lenge ikke bedre alternativer for buldring på denne tiden av året. En måned her gir deg ro i sjelen, kulturimpulser og magesyke. Klatringen skuffer noen – det er forbausende lite klatring på de mange steinene som er «utviklet». For de beste er det rett og slett ikke nok harde linjer, men for buldreren på seksernivå er Hampi en gullgruve, noe du merker på klatrecampen. Her er det få proffer og mange «vanlige» klatrere. 

Les deg opp og drøm deg bort, her er de beste buldrestedene i verden. 

Eivind Wang på Surfers travers (7C/7C+) i Hampi, India. Foto: Dag Hagen
Eivind Wang på Surfers travers (7C/7C+) i Hampi, India. Foto: Dag Hagen

I solnedgangen: Eivind Wang på Surfers travers (7C/7C+) i Hampi, India. Foto: Dag Hagen

Hampi, India

Eksotisk sted som på 1500-tallet var Indias og Hinduenes senter, og kan skilte med templer og ruiner på verdensarvlisten. Landskapet er fylt med millioner av steiner som byr på fine klassikere, men steinkvaliteten er skarp. De fine linjene er dog veldig bra. Man bør ha et åpent forhold til både søppel og lukter i India. Økonomisk svært rimelig, kulturelt og feriemessig topp, men magesykemessig en katastrofe. Bo mellom høner, haner, gjess og klatrere på Goan Corner. Her faller de fleste til ro i hangekøya. Det meste av klatringen ligger mellom 6A og 7A. Buldrer du 8A blir du fort ferdig med stedet. Nydelig temperatur i skyggen, samt tørr luft gir flotte klatreopplevelser. Alle bør ha vært i Hampi i sin buldrekarriære.

Klatring: 4

Antall buldere: Over 500

Potensiale: Uendelig

Sesong: November-februar

Fører: Hampi Bouldering. Selges på Goan Corner

 

Hueco Tanks, Texas

En fjellansamling midt i ørkenen, på grensen til Mexico. «Dårlig stemning, konkurransementalitet og stygg natur» har det blitt sagt, men det veies opp av fantastisk buldring. Vandalisering av tusenårgamle indianermalerier medførte for noen år siden adgangsrestriksjoner og gjør Hueco Tanks til et felt for de spesielt interesserte.

Antall buldere: Over 1000

Potensial: Noe

Sesong: Høst, vinter og vår

Fører: Hueco Tanks av Matt Wilder

Les også: Buldrebunker i Trondheim 

En 7A+-bulder i Castle Hill i New Zealand. Foto: Dag Hagen
En 7A+-bulder i Castle Hill i New Zealand. Foto: Dag Hagen

Verdens helligste sted: En 7A+-bulder i Castle Hill i New Zealand. Foto: Dag Hagen

 

Castle Hill, New Zealand

Her finner du klodens høyeste energier, i følge Dalai Lama. Et must for den med sans for spesielle steder og flott buldring. Skulpturert kalkstein i Ringenes Herre-landskap. Et stykke til nærmeste bomulighet, og forbud mot telting gjør oppholdet litt styrete, men moteller og billige priser veier opp. Best for den middels gode klatrer.

Antall buldere: Ca 2000

Potensial: Stort

Sesong: Hele året, men primært høst og vår

Fører: Castle Hill bouldering

 

Rocklands, Sør-Afrika

Ved siden av Fontainebleau verdens beste buldredestinasjon, ifølge mange hardinger. Fantastisk buldring på veldig bra stein i den vanskelige enden av skalaen, og mye bra for den middels gode. Hyggelig camp og avslappet stemning, samt stabilt klima.

Antall buldere: Over 1000

Potensial: Stort

Sesong: April-september

Fører: Scott Noy har nettopp gitt ut Rocklands bouldering

 

Jan Fredrik Prytz på Lady Big Claques (7A+) på Buthiers i Font. Foto: Dag Hagen
Jan Fredrik Prytz på Lady Big Claques (7A+) på Buthiers i Font. Foto: Dag Hagen

Verdens beste: Jan Fredrik Prytz på Lady Big Claques (7A+) på Buthiers i Font. Foto: Dag Hagen

Les også: Soppsanking ble til klatresenter

Fontainebleau, Frankrike

De fleste har vel hørt om eller kjenner til Font – stedet utenfor Paris, med alle feltene og de utrolig klatrebare steinene. Et must for enhver buldrer, og det stedet man alltid vender tilbake til. Perfekt sandstein med perfekte landinger i et perfekt fransk landskap.

Antall buldere: Over 10000

Potensiale: En hel del

Sesong: Hele året, primært vår og høst

Fører: Ulike førere, fås kjøpt på Carrefour.

 

Bishop (Buttermilks, Happys, Sads, Druids), California

Californias cowboy-by Bishop er både trivelig og eksotisk. Varme kilder, god mat, hyggelig camping – de fleste kommer tilbake med stjerner i blikket. Buldringen er vakkert velplassert og godt variert, dog noe skarp.

Antall buldere: Ca 2000

Potensiale: Noe

Sesong: Hele året

Fører: Bishop bouldering

 

Ticino, Sveits

Syd i Sveits finner du feltene Cresciano, Chironico, Brione og Magic Woods. Ulik plassering gjør at du alltid finner klatrebar tørr stein med ok temperatur. En mengde klassikere i vakker natur omgitt av herlig kultur borger for topp uttelling. Du bør dog være på et greit nivå (7A), og helst bedre.

Antall buldere: Over 5000

Potensiale: Stort

Sesong: Hele året

Fører: Egne førere for de ulike feltene

 

Bente Øverbø på Caspersens arete (7B) i Kjugekull. Foto: Dag Hagen
Bente Øverbø på Caspersens arete (7B) i Kjugekull. Foto: Dag Hagen

Søta brors favoritt: Bente Øverbø på Caspersens arete (7B) i Kjugekull. Foto: Dag Hagen

Kjugekull, Sverige

Svenskenes beste buldrested ligger helt syd i landet. Idyllisk plassert rundt en ås og med stor tetthet mellom problemene er dette en bra destinasjon for nordmenn. En del av problemene ble også førstebesteget av nordmenn på 90-tallet. Noe skarp fjell trekker ned. Klatring på alle nivåer.

Antall buldere: Ca. 1000 (med varianter)

Potensial: Lite

Sesong: Primært vår, sommer og høst

Fører: Kjugekull buldring

Les også: Siste nyheter om klatring 

Fosen, Norge

Trøndernes halvøy Fosen, med feltene Harbak og Vingsand er antagelig Norges beste buldredestinasjon. Stikkord er rorbu, fantastisk natur, utsikt, stabilt vær og veldig, veldig bra buldring, mye av den bratteste typen. På Harbak er konsentrasjonen stor, på Vingsand bør du ha med kjentmann for å finne fram.

Antall buldere: ca 400

Potensial: Stort

Sesong: Hele året, primært vår, sommer og høst

Fører: Buldring på Harbak (Eivind Wang). For Vingsand finnes ingen fører.

 

Val Masino, Italia

Nord i Italia finner man Val de Mello og områdene rundt; Val Masino. Mello byr på nydelige steiner i fantastisk natur og er åstedet for beryktede Melloblocco, Italias utendørs buldrekonkurranse. Fjellene rundt er spekket med riss og tilbyr en flott totalopplevelse. Ta med Italienernes eminente matkultur og de fleste er solgt.

Antall buldere: Ca 1000

Potensial: Stort

Sesong: Hele året, men primært vår og høst

Fører: Val Masino bloc

 

Herakleia, Tyrkia

Tempelruiner, vakker natur og upussede buldere. Tyrkernes nye felt byr på særdeles skarp buldring, og er nok for spesielt interesserte. Men utviklingen har ikke pågått lenge og området har derfor potensialet til å bli ok – siden god steinkvalitet finnes.

Antall buldere: 500?

Potensial: Veldig stort

Sesong: Hele året

Fører: Under utarbeiding

 

Tyri Hustad Stugu på en navnløs 6C+ på sektor Península. Foto: Dag Hagen
Tyri Hustad Stugu på en navnløs 6C+ på sektor Península. Foto: Dag Hagen

Nydelig sandstein: Tyri Hustad Stugu på en navnløs 6C+ på sektor Península. Foto: Dag Hagen

Albarracin, Spania

Spanias knutepunkt mellom gamle kongedømmer. Pittoresk bebyggelse; borger, murer og festningsverk innrammer en koselig liten by. Beliggenheten i en vakker vernet sone byr på sandstein med alle vinkler og tak. Hyggelig camp der du kan telte og leie hytte med høy standard. Deler av feltet er sesongmessig stengt, men har uansett nok å by på. Flere tusen år gamle hulemalerier krydrer opplevelsen.

Antall buldere: Ca 2000

Potensial: En hel del

Sesong: Hele året, primært vår og høst

Fører: Print fra nettet

 

Grampians, Australia

Bratt buldring på utsøkt sandsteinskvalitet, med mye i den harde enden av skalaen. Grampians er et naturreservat, og når du først finner roen er stedet vanskelig å forlate. Om buldringen mot all formodning skulle bli for ensformig ligger også fantastiske Taipan Wall der, med verdens fineste linje: Serpentine (9-). Nærmeste by Melbourne har angivelig verdens beste kaffe om du skulle ha slike interesser.

Antall buldere: Ca 500

Potensial: Stort

Sesong: Hele året men best i april og mai

Fører: Grampians bouldering (Chris Webb Pearson)

 

 

 

Publisert 18. februar 2014 kl 16.17
Sist oppdatert 19. februar 2014 kl 11.04
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen