Freerider-ruta på El Capitan

Hvordan griper du an en 1000 meter høy fjellvegg? Hva tar man med seg? Se filmen Paula Voldner og Mari Salvesen har laget fra klatreklassikeren.

Sist oppdatert: 12. juni 2019 kl 21.20
Lesetid: 2 minutter

Hvor mye vann trenger man?

Hvordan heiser man en sekk?

Og hvordan funker nå dette med jumarering? 

Det mangler ikke på tøff klatredokumentasjon fra storveggene i Yosemite. Det mangler heller ikke på how to-filmer på Youtube. Den noe utradisjonelle klatrefeelgood-filmen Freerider av Paula Voldner og Mari Augusta Holtilen Salvesen er fin blanding. 

– Jeg leste en bok hvor det står How to Big Wall Climb, innleder Paula Voldner i filmen. 

De to klatre-venninnene hadde ikke tenkt seg til Yosemite da de reiste fra Norge. De dro på en roadtrip som begynte i Squamish i Canada, og kjørte sydover, med enkelte klatrestopp på veien. Av noen venner fikk de låne boka av Chris MacNamara. 

«Steinkvaliteten er perfekt.»

Paula Voldner, fjellklatrer
Paula Voldner (t.v) og Mari Augusta Holtlien Salvesen foreviget i Yosemite av moren til selveste Alex Honnold, som selv startet å klatre i en alder av 58. Foto: Dierdre Wolownick
Paula Voldner (t.v) og Mari Augusta Holtlien Salvesen foreviget i Yosemite av moren til selveste Alex Honnold, som selv startet å klatre i en alder av 58. Foto: Dierdre Wolownick

– Vi brukte den nesten ikke, vi fikk låne den av noen venner mest på tull, fordi vi var så nybegynnere. Det er kanskje ikke så mye klatring i filmen, men vi hadde det veldig gøy, forteller Paula. 

Les også: Portrettintervju med Paula Voldner

Det finnes mange ruter opp «Kapteinen». Ingen av dem blir beskrevet som enkle. Freerider, som regnes som den letteste ruta, er rundt 34 taulengder, grad 12d eller 13a. Dette tilsvarer omtrent norsk 8+. Det var denne ruta Alex Honnold soloerte i juni tidligere i år.

De elleve første taulengdene av Freerider klatres ofte som en egen rute, og heter Freeblast. Den slutter på en stor hylle som går under navnet Heart Ledge. Ruta er i seg selv en klassiker, og har grad 11b (tilsvarer norsk grad 7).

Les også: Paula Voldners ni beste tips til lange klatreturer

Helt ferskinger er naturligvis verken Paula eller Mari. Paula har markert seg som en av verdens beste kvinnelige klatrere på egne sikringer, som da hun fjor sommer gikk Minaret (grad 8+) i Boshuslän. For dette ble hun nominert til årets rookie i kåringen Årets eventyrer.

Klatringen i USA beskriver som helt fantastisk.  

– Vi gikk mye i fri, og noe i fransk fri (en egen klatrestil, semiteknisk, uten bruk av hammer, taustiger journ.anm). Steinkvaliteten er perfekt. Det var første gang Mari og jeg klatret sammen på denne turen, men det funka kjempebra. Vi filmer litt begge to, noe med mobilkamera, og noe med mitt kamera, forteller Voldner. 

• Lær å klatre effektivt  

• Slik klatrer du teknisk

Publisert 12. juni 2019 kl 21.20
Sist oppdatert 12. juni 2019 kl 21.20
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen