Lhakpa har klatret Everest ni ganger uten sponsor

Lhakpa Sherpa (45) jobber for minstelønn mens hun trener for sin tiende bestigning av fjellet – uten sponsoravtaler, fast trener eller en ernæringsfysiolog.

Sist oppdatert: 1. desember 2019 kl 12.00
UKJENT EVEREST-BESTIGER: Lhakpa Sherpa jobber i oppvasken på Whole Foods i Connecticut.  Foto: Scanpix
UKJENT EVEREST-BESTIGER: Lhakpa Sherpa jobber i oppvasken på Whole Foods i Connecticut. Foto: Scanpix
Lesetid: 2 minutter

I 2000 ble Lhakpa Sherpa (45) første kvinne fra Nepal til å bestige Mount Everest (8848 moh.) og returnere i live. Hun har vært på verdens høyeste fjell ni ganger, og planlegger en ny bestigning våren 2020. Med det er hun den kvinnen i verden med flest bestigninger av fjellet. 

Til daglig jobber hun for minstelønn i oppvasken på kjeden Whole Foods i Connecticut og er mor til tre. Det er med andre ord vanskelig å finansiere turene og treningen de krever. Hun har heller ingen sponsorer. Lhakpa har ingen formell utdannelse siden hun allerede som 15-åring måtte begynne å jobbe som sherpa og fjellguide for å tjene penger. 

Trebarnsmoren stod på toppen av Everest åtte måneder etter å ha født sitt første barn. En annen gang hun var på toppen var hun to måneder på vei med sitt neste barn. Den nepalske kvinnen kommer fra en familie full av klatrere. Noen jobber som guider på Mount Everest. Lakhpa kommer fra en søskenflokk på elleve, og flere av søsknene hennes har vært på det ikoniske fjellet. Den eldste broren har vært på toppen ti ganger, en annen åtte ganger: Lillesøsteren hennes var 15 år gammel da hun besteg Everest. En av brødrene hennes driver Seven Summits Club – et suksessfullt ekspedisjonsselskap som drives fra Kathmandu. Hvorfor kjenner vi ikke bedre til denne kvinnen? Noe av anonymiteten kan skyldes at nepalske sherpaer fortsatt blir sett på som en homogen gruppe, leid inn av vestlige klatrere for å gjøre den farligste delen av jobben med å bestige Mount Everest. Selv har hun ikke noe stort eksponeringsbehov, men har likevel noen refleksjoner rundt sin egen klatring. 

– Klatringen er min gave. Jeg ønsker å vise verden at jeg kan klare det. Jeg vil vise kvinner som ser ut som meg at de også kan klare det, sier hun til The Guardian.

LES OGSÅ: På toppen av alt

Publisert 1. desember 2019 kl 12.00
Sist oppdatert 1. desember 2019 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen