Fjellfilmene du kan se nå

Korona-karantene? Eller går du snart på veggen? Her er 10 fjellfilmer du kan kose deg med i påsken.

Sist oppdatert 7. april 2020 kl 07.25
Film lhotse everest north face utemagasinet
FJELLFILM: Fra Lhotse-filmen til Hilaree Nelson

Fjellfilmer, skifilmer, klatrefilmer og turdokumentarer. Hvis du er forsynt eller uinteressert i seriene til Netflix, HBO og det alle andre ser, viser vi gjerne vei til den enorme underskogen av filmer fra den virkelige verden, som venter på å bli oppdaget.

Disse filmene vi har plukket ut her, ligger gratis tilgjengelig på nettet. Nylig kom beskjeden om at BANFF Film Tour har avlyst sin filmturné, og de har laget ut en del av filmene gratis tilgjengelig her

Zabardast bilde utdrag utemagasinet
Zabardast tar to kompiser med ski og brett opp noen vanvittige linjer på pittoreske fjell

Zabardast

Vakker filmet fullengder fra 2018 på 54 minutter, om en ekspedisjon inn i den Pakistanske fjellheimen for å stå ned dramatiske Biacherahi tower. Svimlende skiopplevelser og skikkelig ekspedisjonsstemning - dette er mye mer eventyrfilm enn skifilm!

Lhotse

Bli med til Himalaya. Fri Flyt omtalte nedkjøringen på ski ned verdens råeste renne på Lhotse for et halvt år siden. Lothse er en del av Everest-massivet og verdens 4. høyeste fjell. Filmen er laget av Hilaree Nelson og Jim Morisson, og er en vellaget kortfilm tettpakket med store inntrykk. Filmen er 23 minutter lang.

Ekspedisjon Barents

Denne filmen kan du se på vår egen UTE TV-kanal! Fem unge venner fra Natur og Ungdom seiler ut i Barentshavet og mot Bjørnøya i egen båt. I forbindelse med klimasøksmålet og trusselen fra klimaendringene tar de på seg oppgaven med å vise den sårbare naturen, dyrelivet og de unike skjebnene og de unike ressursene vi finner midt i havgapet. Filmen hadde premiere høsten 2019, og er 44 minutter lang.

Kon-Tiki

Vi følger opp båt-ekspedisjon med Thor Heyerdahls Oscar-vinnende film fra 1950. Den originale Kon-Tiki ligger på youtube og er en drøy time lang, kommentert med en klassisk norsk-engelsk aksent og fremdeles spennende og sjarmerende - et unikt innblikk i ekspedisjonen og strengt tatt mer underholdende enn den nye versjonen av historien som ble laget i 2012.

Candide Thovex - Few Words

Om du ikke er kjent med freeride-ski eller triksing, kjenner du kanskje likevel til Candide Thovex. Franskmannen kjører ski som om han var fra en annen planet, og har levert de halsbrekkende «One of those days»-klippene på Youtube. I tiden før det hadde han en jibbekarriere som ble parkert av en voldsom ulykke, og i årene med rehabilitering og opptrening lagde han denne filmen. Few Words handler om en av verdens beste jibbere som finner storfjellet og gjenoppfinner sin skikjøring.

eis & palmen ice and palsm movie still utemagasinet
Fra Tyskland til Provence via Alpene på 42 dager med ski på slep. Stillbilde fra filmen Ice & Palms.

Eis & Palmen

En halvtimes lang film om en flott og underholdende ekspedisjon - to karer som reiser fra Starnberg i Bayern, Tyskland på sykkel via alpene til Nice i Provence på 42 dager. Innimellom får de noen strålende skiopplevelser, inspirerende bilder og god stemning. Hvis du er typen som vil spare vekt på toppturskia dine og pakker lett, kan du glede deg til å se disse dra på topptur med sykler på ryggen! Filmen er på tysk, men du kan slå på engelsk tekst ved å trykke på "CC"-knappen.

Paula og Mari på Freerider

Denne er bare 11 minutter lang, men den er så feelgood som du får det. Verdens råeste storveggsklatring finner du på El Capitan i Yosemite. Her tar to av Norges kuleste uteklatrere, Paula Voldner og Mari Augusta Salvesen med seg et lite kamera på den berømte ruta Freerider. Her får du en herlig feelgood-tilnærming og et unikt innblikk i jobben bak en bestigning selveste El Cap, filmet i veggen i dagbokformat.

Rotpunkt

Tyske Alex Megos er en av verdens beste klatrere. Her er en snau times lang biografifilm om hans arbeid og virke, og om menneskene rundt ham. Rotpunkt gir et flott innblikk i hvordan verdens hardeste klatrere, både før og i dag, tenker og jobber, og forklarer kanskje en del av greiene med ute-klatring som du har lurt på men aldri turt å spørre om. Og om du er dreven klatrer som kan alt dette fra før, er bildene nok til å gi deg et lite klatrekick.

Natur-segmentet på NRK

Dette er vel teknisk sett ikke gratis, men vi kan ikke komme utenom å nevne det massive tilbudet av friluftsliv, naturfilm og opplevelser du finner på NRK sin nett-TV-løsning. Om du vil ha en dose Lars Monsen, finnes det her i bøtter og spann, men vi vil særlig trekke frem seriene Fotobonden, Eventyrjenter og Jens i villmarka.

Norske padleperler

Vår egen seire Norske padleperler trekker frem noe av det beste norsk natur har å by på av kajakkopplevelser. Nå begynner padlesesongen, og med denne serien håper vi å gi deg masse inspirasjon! Er du ferskere padler, kan du også sjekke ut vår serie padleskolen. Klikk på tittelen over for å se alle episodene av Norske padleperler, eller se her for å få med deg første episode.

Publisert 7. april 2020 kl 07.25
Sist oppdatert 7. april 2020 kl 07.25
Relaterte artikler
kameratredning skredet ved trollfjordhytta Trond løkke
Skred uten ski på beina

Reddet turkompisen ut av skred

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue