– Jeg tror mange er litt redde for å ha med seg førstehjelpsutstyr og dessuten så vet de ikke helt hvordan de skal bruke det, sier Erling Rosenstrøm.

Rosenstrøm arbeider som lege i Isfjord og har mye erfaring med tur. 

Hva bør man ha med seg av førstehjelpsutstyr?

– Du må alltid tenke på hva slags tur du skal på. Hvor lang den er, hvilke ressurser du har tilgjengelig, været, skal du trekke en pulk? Dette vil være avgjørende for hva du velger å ta med deg. 

Det finnes mange førstehjelpsett som inneholder «mye rart», og hvis du ikke engang vet hva det er for noe, trenger du heller ikke ha det med på turen.

– Ta med deg det du vet hva er for noe, og vær klar over hvordan det skal brukes, er hovedbudskapet fra ekspedisjonslege Rosenstrøm. 

I denne episoden av Ekspedisjonsskolen endevender han innholdet i et prefabrikkert førstehjelpsskrin og viser hva du kan bytte ut med emner han mener er langt nyttigere.

I ekspedisjonslegens førstehjelpskit:

Tips: Velg emner som er multifunksjonelle, altså at de kan brukes til mange formål.

  1. Hodelykt.
  2. Vindsekk: Å holde pasienten varm er nesten viktigere enn alt annet du kan gjøre, om noen blir skadet ute. Aluminiumstrekket som ofte finnes i førstehjelpskit bidrar ikke til å holde noen varm.
  3. 1-2 søppelsekker: Kan brukes som regn- og dampsperre når en pasient må fraktes ut. 
  4. Klessaks: Brukes til å klippe i klær hvis du er nødt til å eksponere en skade, uten å måtte kle av pasienten. 
  5. Samsplint: Dette er en multifunksjon-spjelk. Den er helt fleksibel og kjempelett, og kan bruke til å stabilisere brukne bein, armer eller som nakkekrage. 
  6. 10 cm bred plastfolie. Kan brukes til å dekke til sår, særlig brannsår, lage en improvisert fatle, tvinnes til snor, eller liknende. 
  7. Sportsteip: Kan brukes til å fikse turutstyr som går i stykker, kan brukes til å stabilisere en skadet kroppsdel eller behandle gnagsår. Den klistrer dessuten i svært lave temperaturer. 
  8. Coban elastisk bandasje. Veldig fin kompresjonsbandasje som kan surres stramt rundt skadested, som så kjøles ned. Fjernes etter 15 minutter og bandasjeres så på igjen, men nå kun halvparten så stramt. Vil hindre unødig hevelse i skadestedet. Fin å ha med på turer i ulent terreng. 

Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her.

EKSPEDISJONSSKOLEN

Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer ekspedisjonsformen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen.