I de gamle Helsport-lokalene på Melhus er et nytt, norsk teltmerke på gang. Barents Outdoor har ambisjoner om å lansere teltene i starten av juni, i god tid før sommerferien.
NY EPOKE: Nora Juul Helliksen foran teltet Barents Trollheimen, som snart kommer på markedet.
Lesetid: 4 minutter
I 2017 ble teltprodusenten Helsport, som hadde sitt hovedkvarter på Melhus i Trøndelag, solgt til Brav-konsernet for 118 millioner kroner.
I mai 2020 i fjor besluttet Brav å flytte driften vekk fra Melhus, som en del av en større omstillingsprosess. Brav er et internasjonalt selskap som også forvalter Swix, Ulvang og Lundhags, og som er eid av Ferd-konsernet. Nå er tidligere ansatte ved Melhus i ferd med å etablere et nytt teltmerke i Helsports tidligere lokaler.
– Gjennom godt samarbeid med tidligere leverandører har vi vært i stand til å utvikle dette på relativt kort tid, forteller Nora Juul Helliksen.
Hun er datter av tidligere Helsport-eier Stein Helliksen og barnebarn av Helsport-gründer Arild Helliksen.
Etter mange års fartstid der, blant annet som markedssjef, legger hun ikke skjul på at det har vært spesielt å følge Helsport utenfra.
– Det har vært veldig rart. Det er en del av familiehistorien min, og jeg ønsker jo at merkevaren Helsport skal lykkes, på samme måte som jeg ønsker at vi skal lykkes med vårt. Det var utrolig trist med beskjeden vi fikk i mai, og med mennesker man har hatt en relasjon til. Barents hadde nok ikke sett dagens lys om ikke det hadde skjedd. Samtidig ser jeg på det som et privilegium å få bestemme veien videre. Hvordan vi nå kan bruke kompetansen som ble tilgjengelig for oss her på Melhus. Det er mange som har jobbet med dette, sier Helliksen.
«Blankt lerret er på mange måter en klisjé, men for oss har det vært en realitet. Det vi gjør med én ting kan få konsekvenser for en produksjonsplan tre år fram i tid.» Nora Helliksen, daglig leder i Barents Outdoor
Reparering står sentralt
Barents Outdoor består av en gjeng på sju ansatte på Melhus, der flere av veteranene på laget.
Kjell Østby, som har jobbet med produktutvikling av telt siden 1979, og trolig er en av de mest erfarne teltutviklerne i verden.
– Noe av det som vil bli vår styrke er det miljøet og fagkompetansen vi har på søm her på Melhus, og som også vil gi oss muligheter. Både re-salg og reparasjon står ganske sentralt. Vi har allerede hatt folk på døra her med knekte teltstsenger og slark fra andre produsenter. Om vi kan bruke vår kompetanse til å reparere andres telt også, så tenker vi at det er bra, både for bransjen og kloden om de kan sende til hos oss, i stedet for til Portugal eller USA, sier Helliksen.
Helsport var blant de siste som flagget produksjon ut av Norge i 1997. Når det nå er mer bevegelse i å flytte produksjon hjem igjen, blir det viktig å tenke på hvilken kompetanse man da trenger, mener Barents-gründeren.
Det å være industrielt forankret har aldri vært viktigere, mener hun.
– Det dreier seg mest om en kombinasjon om hva vi kan lage, hvor effektivt kan vi gjøre det og hva som kan bli spennende framover, sammen med betalingsvilje. Vi opplever at folk som kjøper produktene også blir mer opptatt av dem. Vi kan si at det går ikke, eller så kan vi prøve. Det vi bryr oss om er samme utfordringer som mange andre også har, så jeg tenker at vi må bli flinkere til å samarbeide og finne de gode løsningene, sier Helliksen.
Tanken bak Barents-teltene er at de skal være holdbare og ha lang levetid, og også at hvis det skjer noe så skal det være enkelt å reparere.
De første teltene som er oppkalt etter Trollheimen, er for henholdsvis tre- og fire personer. Produktene skal selges både via egen nettside og i butikk.
Barents-teltene får tre like buer på teltstengene. Hensikten er å gjøre det enkelt å sette opp, at det gir stort volum og mer høyde i teltet.
Alle telt er i utgangspunktet vanntett, men Barents har valgt å gå opp i vanntetthet for å bedre levetiden på turutstyret.
– Det har vært utfordrende, det å tenke nye tanker når du har jobbet med noe i så mange år. Samtidig har det vært gøy. Blankt lerret er på mange måter en klisjé, men for oss har det vært en realitet. Vi har kunnet jobbe helt uavhengig av at de tingene vi endrer på, kan få konsekvenser for en produksjonsplan tre år fram i tid, forteller Barents-gründeren.
De valgte å ta tak i reparasjons- og servicebiten først. Hva klager folk på? Hvorfor lekker teltet? Kan man gjøre noe kondens-problemet?
Nå har de utviklet sine egne signaturventiler, og lurer på hvorfor de ikke tenkte på det før.
– Fordelen med reparasjon- og serviceavdeling er at vi får svar med en gang om hva som ikke funker. Vi kan bruke den kompetansen. Vi vil jo ikke ha klager på glidelåser som må byttes om ti år, så hvordan kan vi slippe å få det? Vi har jobbet på materialsiden med hvilke grep vi kan gjøre på slitasjegrad. Vi har designet med utgangspunkt for å slippe å gjøre reparasjoner, og for å unngå umulige reparasjoner slik at vi slipper å kassere telt, sier Helliksen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.