/ Telt

Gode alternativer til telt

Sette opp tarp? Bygge gapahuk? Eller sove under åpen himmel? Her får du innføring i alternativer til telt på din neste overnattingstur.

Sist oppdatert 1. juni 2021 kl 09.50
gapahuk barn utenetter friluftsflokken tarp guide
Gapahuken er et pålitelig og rimelig alternativ, om været tillater det.

Dersom dere vil prøve noe annet enn telt, finnes det masse spennende muligheter. Og å bevege seg videre til åpnere løsninger er ikke et så stort steg som man kanskje skulle tro!

Den største endringen, foruten at du sparer vekt og volum, er selvsagt at dere kommer et godt hakk nærmere naturen. Dette betyr på den ene siden at man er mer eksponert for naturen, insekter, elemen­tene og mørket, og at man mister fordelen av et oppvarmet luftvolum i teltet.

På den andre siden får man en ekstra dimensjon i naturopplevelsen! Uforstyrret utsikt mot naturen gjør både kvelds- og morgenstun­den veldig spesielle, og med smart tilbehør har vi kost oss masse uten telt også.

PAKK INN SOVEPOSEN

Da vi først skulle ta steget ut av teltet, ble vi overrasket over å lære at vi ikke automatisk trengte å oppgradere sovepo­sene.

Et ekstra lag soveklær gjør mye for varmen, og med litt smart tilbehør utenpå soveposen er dere som regel i mål.

Dette tilbehøret kan brukes enten man skal sove i gapahuk, hengekøye eller under helt åpen himmel. Her er en liten video med tips til hvordan man sover under åpen himmel!

OVERTREKKSPOSE

En overtrekkspose er som navnet tilsier, en soveposeformet greie som du smet­ter utenpå soveposen. De er vanntette på undersiden og vannavstøtende på oversiden, og beskytter dermed mot vær og vind.

De gir også litt ekstra varme, vanligvis cirka 5–7 grader, og dersom man bruker en isolert modell, øker man selvsagt varmen enda litt.

LES OGSÅ: Hvordan ta vare på teltet

Tarp utemagasinet uteskolen
Under en tarp er du nærmere naturen.

FJELLDUK

En fjellduk er en firkantet duk av vann­tett materiale. Den har varmereflekte­rende materiale på den ene siden, og er ofte kamuflasjefarget på den andre. Ved hjelp av glidelåser langs kantene kan en fjellduk lukkes til en pose når den brettes i to.

Fjelldukene finnes også med ekstra isolasjon og kommer i ulike størrelser. Man kan bruke duken som et pledd, svøpe den rundt seg eller ha den over seg.

Dette gjør vi ofte ved bålet om kvelden, dersom noen plutselig blir kalde når vi tar matpause underveis, eller dersom vi tren­ger litt ekstra varme underveis om natta.

Når duken er glidd sammen, kan man også ligge inni den – gjerne med liggeunderlag, sovepose og det hele. Når vi sover uten telt, pleier vi å ha en sammenglidd fjellduk rundt én voksen og ett barn, med liggeunderlag og soveposer inni.

Vi tenkte lenge at fjellduker var for spesielt interesserte, og siden de ofte koster noen tusenlapper i innkjøp, er dette ikke det første stedet man starter.

Når vi likevel skaffet oss fjellduker, har vi blitt utrolig glade i dem fordi de er så anven­delige, og har nå nesten alltid med oss i hvert fall én. Her finner du flere tips til pakkeliste for tur!

INSEKTNETT

Det finnes små myggnett til å ha rundt deg og soveposen, men vi har aldri vært på steder eller i situasjoner der vi har trengt dette.

Fra senger i mer tropiske strøk har vi erfart at små barn og mygg­netting bokstavelig talt er en innviklet kombinasjon, så er det stor fare for insek­ter, bruker vi teltet.

Gapahuk gir bedre utsikt og tettere kontakt med naturen enn telt.
Bygg en egen med tau og presenning, eller lån en i tømmer.
Tenk på eventuell vind når du bygger gapahuk selv!

SOV I MAGEN PÅ ET ROVDYR (??)

En totalt uviktig, men likevel litt morsom detalj er at både overtrekksposer og fjellduker ofte betegnes med dyrenavn. 

En over­trekkspose omtales ofte som en «grevling». Du har kanskje hørt folk snakke om «jervenduk»? I så fall mener de en fjellduk!

Grunnen er rett og slett at de mest popu­lære produsentene har brukt disse dyrenavnene på sine produkter og modeller, men vi kniste ganske godt i begynnelsen over disse fri­luftsfolka som på død og liv skulle trekke på seg rovdyr for å sove ...

GAPAHUK

Et naturlig sted å bevege seg videre fra telt er til en gapahuk. Gapahuk kalles også gapehytte, og vi synes det beskriver godt hva dette er:

Nemlig et lite byggverk som er helt åpent på minst én side – den gaper. Man tenner et bål på gapesiden, for varme, lys og kos.

For å lage en gapahuk trenger man kun en presenning med hull i hjørnene, tau og noen trær (eller lange stokker å slå ned i bakken). En slik gapahuk kan konstrue­res på flere måter.

Uansett modell er det spesielt viktig å tenke smart dersom det blåser – stram godt for å unngå flapping og blafring, og legg gapahuken i én ret­ning slik at dere får minst mulig vind inn i gapahuken og rett i fleisen!

Tarp lavt mot bakken utenetter
En godt oppsatt tarp er et koselig hjem for en natt.

SKRÅ GAPAHUK

Den aller enkleste formen å lage selv er en skrå gapahuk. Finn to trær som står litt lenger fra hverandre enn presenningens bredde. I hvert av disse skal du knytte fast det som skal være gapahukens to høyeste hjørner – voksen hodehøyde er bra.

Så strekker du ut presenningen (stram godt for å unngå blafring fra vinden!) og forankrer de to lave hjørnene fast i bakken ved hjelp av teltplugger, snorer eller steiner. De to lave hjørnene kan godt være helt eller nesten helt nede ved bakken.

Det er veldig viktig at presenningen har god skrå! Dette gjør nemlig at eventuelt regn kan renne av, og ikke bare samle seg som en dam i midten. Det hjelper også eventuell kondens som dannes på under­siden, til å renne mot den laveste kanten og så dryppe av, heller enn å dryppe ned fra midt under.

Pass derfor på at ingen mennesker eller bagasje ligger under den laveste kanten – da risikerer man å bli våt! Dersom det er vind, vil du ha denne blåsende inn mot den lave kanten.

En skrå gapahuk kan også settes opp som forklart ovenfor, over et telt som ekstra regnbeskyttelse. Presenningen bør da gå utenfor hele teltet, slik at drypping fra kantene ikke havner rett på teltet.

GAPAHUK MED MØNE

Alternativt kan du sette opp en gapahuk med møne (pyramideformet), men dette krever en større presenning og gir min­dre utsikt. Strekk da et tau mellom de to trærne, og brett presenningen over dette tauet som et mønetak.

Forankre i bakken i hjørner og langs kanter med teltplugger, snorer, steiner eller det som måtte funke. Dersom det er vind, vil du ha denne blå­sende inn mot en av de lave kantene.

ANDRE VARIANTER

Når du først har satt opp gapahuk et par ganger og forstår prinsippene, kan du variere konstruksjonen etter behov.

Du kan for eksempel lage en kombinasjon av de to over – noe vi har brukt dersom vi bare har ett tre, eller det er mye vind og vi vil ha en veldig lav konstruksjon.

Vi har da hatt ett høyt punkt på presenningen som var knyttet fast i treet, og så har vi satt fast presenningen i bakken både på hver side av mønet og på hele bakkanten.

Både møne og skrå med andre ord! En annen variant kan være å sette opp en gapahuk med møne, men la den ene siden av mønet stå vannrett ut heller enn på skrå ned mot bakken.

Utenetter

Dette er et utdrag fra boka Utenetter - en praktisk guide til friluftsliv med hele familien av Nina Volstad og Oliver Halvorsrød, også kjent som friluftsflokken på sosiale medier. 

Boken er rikt illustrert og kommer med mange råd for å utvikle friluftslivskunnskapen din til neste nivå - og til å hjelpe de yngste inn i en sunn og motiverende friluftsvane.

Publisert 1. juni 2021 kl 09.50
Sist oppdatert 1. juni 2021 kl 09.50
annonse
Relaterte artikler
barents snota ultralight 1  blått telt
Test av 3-sesongs telt

Test av Snota ultralight 1

Hilleberg Staika test vintertelt utemagasinet
Test av Hilleberg Staika 2

Test av Hilleberg Staika

slik tar du best vare på teltet
Vedlikehold av telt

Hvordan ta vare på teltet

barents patruljetelt forsvarstelt
Blir Forsvarets teltleverandør

Dette er Forsvarets nye telt

barents trollheimen 3 classic telt test utemagasinet
Testet: Barents Trollheimen Classic 3

Test av Barents Trollheimen 3 Classic

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue