ET DRØMMESTED: Hardangervidda med ski, telt og pulk står høyt på lista hos mange. Foto: Rolv-Erik Berge
Lesetid: 4 minutter
Kryssing av Hardangervidda er en av Ousland Explorers sine aller mest etterspurte turer i Sør-Norge. Hardangervidda på langs er en klassisk 7-dagerstur.
– Vi har helt klart satt det på agendaen, hvilke konsekvenser dette kan få for våre turer, forteller Lars Ebbesen, som er polarguide (IPGA) i Ousland Explorers.
For mange er dette den store testen før skiturer over Grønland, Svalbard eller i Antarktis.
– Hardangervidda er en veldig god skole når det gjelder å lese terreng, vindretning, endringer, snøstrukturer og vær i endring. Tøffe oppgaver på vintertur. Utlendingene kaller Hardangervidda for mountain plateau, noe jeg synes er en mer presis beskrivelse. Hardangervidda er jo veldig uviddete og overrasker mange. Den er svært godt egnet for alle som vil utvikle skiferdigheter og skikunnskap. Den krever sitt, sier Ebbesen.
En kompleks situasjon
Han er selv vokst opp i øvre Hallingdal i en tid reinsdyr var et synlig innslag i fjellheimen og det å forholde seg til de store tråkkområdene var en del av det å være i fjellet.
Nå er spørsmålet er om det er mulig å redde stammen på Hardangervidda.
Simlene er ekstra sensitive i kalvingsperioden i april-mai. Blir de forstyrret, kan de støte kalvene fra seg.
– Vi ser jo ikke reinsdyr lenger. Men det er vel problemet, sier Ebbesen.
Oppfordringen om å vise hensyn har ikke vist seg å fungere.
Heller ikke å trene opp folk til å tro at naturopplevelser er noe som er gratis og helt fritt.
Du kan for det meste sykle på stier i Norge. Men noen unntak finnes, blant annet i nasjonalparker og verneområder. Hvordan finner du ut hva som er innafor?
– Jeg forstår tiltakene som er foreslått, men jeg håper at det går an å dra i land helhetlig løsning. Det jeg er usikker på, er om det er for sent. Hele fjellet har endret seg. Det har over lang tid blitt sluppet til hyttebygging, veier, infrastruktur og det er blitt en annen bruk av naturen. Dermed er tonen også blitt skarpere og mer uforsonlig. Jeg er spent om på om de vil klare det, eller om det er for sent for villreinen på Hardangervidda. Dette er forferdelig vrient og det vil være fryktelig trist om den ryker, sier Ebbesen.
Hvilke konsekvenser myndighetenes avgjørelser vil få for framtidige skiturer over vidda, mener han er for tidlig å si.
– Men jeg tror ikke det er siste gang vi må legge om. Jeg tror vi må se i øynene at balansen mellom friluftsliv, utbygging og dyreliv kommer til å bety at vi må gjøre endringer, både hjemme og ute. Jeg synes det er trist, for jeg tror at det gjør folk til bedre mennesker å kjenne på at man ikke er sterkest i naturen og får prøve seg. Det er mange sider ved dette, sier Ebbesen.
Planlegger turer som normalt
Norrøna Hvitserk og Bergans Adventures har også planlagte Hardangervidda-turer på sine turkalendere vinter/vår 2024.
– Vi fikk varsel om dette i fjor og da påvirket det oss. Vi gikk tidlig i dialog for å prøve å finne en løsning om hvordan vi kunne fortsette å gjennomføre turer med hensyn til villrein. Jeg opplever at dialogen vi har hatt med Statsforvalteren har vært fin og at det vil la seg løse for vår del, sier Jarle Nereng, daglig leder for Bergans Adventures.
Turene har som oftest utgangspunkt i Finse og Haukeliseter, og etappene underveis er basert på teltovernattinger.
– Kanskje stikker vi innom en hytte langs veien og tar en kakao som en del av dagsetappen om det er naturlig, sier Nereng.
Turklassikeren fra Finse til Haukeliseter kan gås på mange måter. Du kan gå den til fots om sommeren, på ski om vinteren, hytte til hytte eller belage deg på telt.
Han minner om at det ikke er snakk om et ferdselsforbud på vidda.
– Det å ferdes på Hardangervidda vil ikke bli forbudt, slik jeg forstår det, men at det er nødvendig med en tilpasning. For kiterne vil det muligens kunne bli ulike områder de kan være i, avhengig av hvor villreinen ferdes. Det er etter hva jeg opplever et forsøk på å få til en fleksibilitet. Hytter har av naturlige årsaker ikke den fleksibiliteten, sier Nereng.
Nereng mener mennesker og dyr bør har forutsetninger for å kunne leve side om side.
– Vi er fleksible og skal ha forståelse for at villrein er et dyr som trenger ro, og så må vi som kommersiell aktør klare å tilpasse oss som fortsatt er fullgodt tilbud, sier Nereng.
Den Norske Turistforening varsler at store deler av tilbudet deres på Hardangervidda må holdes vinterstengt om Statsforvalteren sitt forslag til villrein-tiltak går gjennom.
Innehaveren av DNT-hytta Rauhelleren mener myndighetene opptrer uredelig når de tar drastiske grep i håp om å verne den utrydningstruede villreinen på Hardangervidda.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.