Klesindustriens syndeflod

I dokumentaren Riverblue stilles spørsmålet: Hvem har rett til å ødelegge verdens elver?

Sist oppdatert 21. november 2021 kl 11.09

Den internasjonale miljøforkjemperen, læreren og padleren Mark Angelo har alltid vært fascinert av elver og vann i bevegelse. 

Gjennom tre år har han sammen med filmskaper og vannforkjemper Jason Priestly reist verden rundt for å bli kjent med en av verdens mest forurensete industrier, moteindustrien, og se hvordan klær blir laget.    

Arbeidet begynte med at Priestly kom over en artikkel på nettet som viste et google-kart og et bilde av en elv i Kina som flommet inn i en bukt som leverer vann til Hong Kong og millioner av mennesker.

Elven hadde en stor farget indigo blå stripe som det altså var mulig å se fra verdensrommet. 

I Hong Kong lages 200 millioner jeans hvert år for 60 forskjellige utenlandske merker. 

«Fremtidens kriger vil ikke handle om olje. Framtidens kriger vil handle om vannressurser».

Kumo Nadoo, internasjonal filmskaper, Greenpeace
Mark Angelo ved Khumb Mela, en syklisk  hinduhøytid som er ett av de største og folkerikeste valfartsmålene i hinduismen. Foto: Riverblue
KLESINDUSTRIENS SYNDEFLOD: Mark Angelo ved Khumb Mela, en syklisk hinduhøytid som er ett av de største og folkerikeste valfartsmålene i hinduismen. Foto: Riverblue

– Problemet med vannforurensning og elver er svært kompleks. Det er så mange eksempler på at elver er døde. Den første utfordringen vår ble  å finne en historie som ikke bare skulle knyttes til et verdensomspennende publikum, men som også hadde noe nytt å si, forteller Jason Priestly. 

Videre i arbeidet oppdaget han at ni milliarder jeans lages hvert år på en måte som ødelegger livet i vann og elver.

Derfor er dongeri problematisk

Denim-vask er resultatet av en rekke kjemisk krevende vask og prosesser med mye tungmetaller, som blant annet mangan. 

Mangan funnet kan forårsake hjernekreft, sprer seg videre i økosystemet. 

Det har vært mye skriverier om rask mote og prispress som kommer forbrukerne til gode, men som naturen til syvende og sist må betale for.

Industrien selv bruker elva som om det var kloakken deres, mens beboerne stoler på at de kan bruke vannet. Flere steder var elven så skitten at filmteamet ikke turte putte hånden nedi. 

– Å klare å beholde roen under press ble et motto, forteller Angelo.

Filmskaperne understreker at dokumentaren ikke handler om at folk ikke lenger kan kle seg i jeans, men å vise at det er en industri som er forbrukerdrevet.

Den gode nyheten er den økende bevisstheten om hva som skjer og hvordan vi kan gjøre noe med det, og at det finnes andre måter å lage klær på.

Selv om problemet er komplekst, er det stadig flere forbrukere som etterspør og vil bruke klær som er laget på en forsvarlig måte.   

– Vi så arbeidet vårt som en sjanse til å bringe budskapet om vern av elver til et bredere publikum. Vi kjøper alle klær, tekstiler og skinnvarer. Jeg synes det er et veldig aktuelt tema. Det er også en påminnelse om at hver enkelt kan representere en endring, og at det finnes nye måter å lage klær på, og teknologi som vi også møtte på denne reisen, sier Angelo.  

Filmskaperne har besøkt ti land og 11 elver i blant annet India, USA, Kina, Australia, India, Indonesia, Bangladesh og England. 

Det har vært en global ekspedisjon som ble belønnet med Flag Award fra amerikanske Explorers Club, for hvordan de gjennom utforskertrang har brakt på banen nye oppdagelser gjennom vitenskap og dokumentasjon som vekker folks bevissthet. 

Liv Arnesen sitt arbeid med Access Water

Vannforbruk i tekstil- og klesindustrien

  • Tekstil- og klesindustrien bruker 3,2 prosent av verdens vannreserverer, og står for 20 prosent av verdens industrirelaterte forurensning.

  • Som følge av press fra NAFTA om å produsere klær på en mer miljømessig forsvarlig måte, og bedrifters krav om avkastning, foregår mye av jeans- og tekstilproduksjonen i land der miljøutslipp blir ignorert. 

  • Dokumentaren RiverBlue belyser noe av den nye teknologien i jeans- og tekstilindustrien som vil redusere bruk av vann og giftige kjemikalier i retning av en mer bærekraftig industri. 

Publisert 21. november 2017 kl 11.09
Sist oppdatert 21. november 2021 kl 11.09
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue