I Amundsens fotspor

5 dager

Annonse

Roald Amundsen klarte aldri å krysse Hardangervidda. Vidda ble for tøff. Vil du forsøke å overgå ham i heltemot, er denne ruta noe for deg. Den starter ved Mogen turisthytte og krysser over vidda til Garden i Eidfjord. Her kan du velge å følge DNTs hyttenett fra MogenLågaros – SandhaugHadlaskard og ned til Garen. Eller du kan ta med teltet og utforske vidda ved å stake frem din egen rute, slik Amundsen gjorde. 

Med barn

3-4 dager

Hardangervidda egner seg godt for barn. På nordøstvidda er bakkene passe bratte, og hyttene i passe avstand fra hverandre. I tillegg kvistes rutene tidlig og hyttene har lang sesong. Turen starter på Haugastøl og går videre til Tuva og Hakkesetstølen, og avsluttes på Geilo. Lengste etappe er 16 kilometer. Turen kan bygges ut til fire dager ved å ta turen innom Krækkja fra Haugastøl og deretter mot Tuva. Lengste etappe er da 20 kilometer.

LES OGSÅ: Toppturfavoritter i sørvest

Hardangervidda på langs

5-6 dager

Den gjeveste turen på Hardangervidda er å krysse hele vidda på langs. Fra Finse i nord til Haukeliseter i sør. Ta med telt eller gå fra hytte til hytte. Været på Hardangervidda er notorisk for sine raske skifter og vinden er nesten alltid tilstede. Er du erfaren med vinterfriluftslivet vil teltet gi større frihet med tanke på rutevalg og vær. Ruta vil se omtrent slik ut ved å følge DNTs kvistede løyper: Finse – Krækkja – Stigstuv – Sandhaug – Litlos – Hellevassbu. Har du med telt kan du krysse over ved Hansbu fra Sandhaug mot Hellevassbu, og korte ned ruten noe.

FINSE FJELLSKI
UT I DET: Finse er et ypperlig utgangspunkt for skiturer langs Hallingskarvet og på Hardangervidda. Vinterløypene er stort sett godt stikket, noe som kan komme godt med i dårlig sikt. Foto: André Spica

LES OGSÅ: Pias Massiv-tur fra Haukeliseter til Sota sæter

Inn i det ukjente

Sørøstvidda byr på et terreng uten kvistede løyper eller DNT-hytter. Ønsker du en tur ut helt utenfor allfarvei, er dette stedet. Vinje kommune har seks hytter som står åpne til bruk i området, ellers er det teltet som er bolig i dette strøket. Sett av noen dager og loff rundt i områder få har vært før deg.

Skjermbilde 2015-03-23 kl. 14.25.33
Skjermbilde 2015-03-23 kl. 14.25.33

LES OGSÅ: Haukeliseter – porten til vidda

Topptur på vidda

Legg inn en topptur på fjellskituren, eller la toppturene være selve turen, for Hardangervidda er absolutt ikke bare flat.

Hardangervidda Nord

På Finse kommer snøen kommer tidlig, og turmulighetene er mange. Store Finsenuten er en klassiker, og kan anbefales for både den som vil ha en slak tur og for dem som leter etter bratt terreng. Turen opp går i slakt og fint lende, og du kan velge å ta turen over til Lille Finsenuten med det samme. Ned er det mange muligheter, alt etter evne og snøstabilitet. Beregn to til tre timer på turen. Vil du ha en lengre tur, kan Kyrkjedørsnuten anbefales. Beregn fem timer på turen. Turen går i fint terreng, og utsikten på toppen er upåklagelig. Når kvistingen har kommet på plass, er det mulig å nå toppen av Hardangerjøkulen fra Finse på kvistet løype. Legger du ut på turen før kvisten, eller på andre områder av breen, må breutstyr og kunnskap medbringes i sekken.

Hardangervidda Sør

Rundt Haukeliseter finnes det mange muligheter for toppturer med fjellski og toppturutstyr. De fleste av turene er relativt korte, slik at du kan rekke over to turer på én dag hvis du vil. Været kommer fra alle kanter på Haukeli, og skredfaren må vurderes nøye. Store Nup ligger rett ved veien og kan kombineres med flere toppturer innover i Nupsdalen, hvor sidene byr på bra kjøring av alle vanskelighetsgrader. Sveigen ligger på sørsiden av veien, er lett tilgjengelig og byr på nedkjøring med lang sesong. Kjelatind og Kistenuten er fine toppalternativer for fjellskifantastene. Vesle Nup er et annet godt alternativ, som også kan være fin for en topptur med barn.

LES OGSÅ: Turmat – pizza på bålet 

LES OGSÅ: Test av brede fjellski for variert terreng