Hyttebygging: Hvordan bygge uten å ødelegge naturen?

Forskere fra flere felt skal finne løsninger for å bygge hytter uten å ødelegge natur og utmark.

Sist oppdatert: 24. september 2024 kl 11.44
hovden skisenter hyttefelt
HYTTEFELT: Bildet er fra Otrosåsen hyttefelt mot Hovden med Storenos, Hovden skisenter og Dyregrendi. Foto: Anders Lyngstad, NINA
Lesetid: 2 minutter

Prosjektet Commonground samler forskere innen økologi, arealplanlegging, arkitektur og samfunnsvitenskap for å finne løsninger for en mer bærekraftig hyttebygging.

Her skal de undersøke potensialet for å bygge hytter i såkalte grå arealer, altså områder som er endret av utbygging, men som ikke lenger er i bruk.

Krever mye plass

Nesten halvparten av Norges befolkning har tilgang til hytte, og norske kommuner har satt av plass tilsvarende 200 000 fotballbaner for hyttebygging. Men hyttebygging kan ha negative konsekvenser for lokalsamfunn, landskap og biologisk mangfold.

En NINA-studie fant at direkte inngrep til hyttebygging er 13 ganger større enn hyttene i seg selv.

Commonground skal studere hvordan økosystemer og biologisk mangfold best kan tas vare på og restaureres i og rundt hyttefeltene.

De skal også se på hvordan hyttebygging kan føre til konflikter mellom ulike brukere og aktører, og hvordan den påvirker den lokale økonomien.

Naturrestaurering i rondane
Les også

– Vi skal tenke nytt om hvordan vi forvalter naturen for å lykkes. Derfor spør vi: Hvorfor har vi ikke nådd målene, og hvordan kan vi overvinne hindringene, sier prosjektleder Kristin Tolstad Uggen i Norsk institutt for naturforskning (NINA) i en pressemelding.

I det tverrfaglige teamet har de også sikret seg kompetanse fra landbrukssektoren, hytteutviklere, lokale myndigheter og lokalt næringsliv.

– Vi får muligheten til å samarbeide tettere med noen av Norges fremste eksperter på grønnere hyttebygging. Ambisjonen vår er at vi sammen finner løsninger som kan realiseres og gjøre en virkelig forskjell i markedet, uttaler kjededirektør Monica Blom Thorsen i Saltdalshytta.

Hva synes du om denne saken?

Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra Anthropic, og er kvalitetssikret av Utemagasinets journalister.

rabothytta
Les også
Publisert 24. september 2024 kl 10.59
Sist oppdatert 24. september 2024 kl 11.44
annonse

Relaterte artikler

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen