Nevelfjell er preget av skog, fjellvidder og fiskevann. Det tradisjonelle seterlivet har opphørt på Nordseter, og turismen setter i dag sitt preg på stedet.
Nevelfjell (1089 moh.) sett fra Nordseter hvor fjellgranskogen dominerer landskapet.
Lesetid: 4 minutter
Fantastisk utsikt fra Nevelfjell
En tur til Nevelfjell (1089 moh.) er en klassiker og et svært populært turmål. Gjennom hele sommerhalvåret og langt utover høsten er det en jevn strøm av vandrere i alle aldre som skal til toppen, som også er en fin skitopp.
Nevelfjell ligger på grensa mellom kommunene Øyer og Lillehammer, men selve toppen ligger helt inne i Lillehammer kommune. Nedenfor fjellet ligger Nevelåsen og Nevelvatnet i vakker fjellgranskog.
Det er flere utgangspunkter for tur til Nevelfjell. En sti starterrett ved Nordseter Fjellstue, mens en annen mye brukt rute går fra Nevelåsen/Nysæterhøgda.
Hvis du starter ved fjellstua, passerer du elveoset for Nevelvatnet. Du vandrer i terreng preget av fjellgranskog under store deler av turen. Først de siste høydemeterne før toppen slipper grana grepet om landskapet.
Så høyt over havet er grana mye smalere i veksten enn i lavlandet. Gran vokser i skogbestander opp mot ca. 800 meters høyde. Enkeltindivider er funnet så høyt som 1280 moh. Den tåler mer skygge enn furua og vinner derfor i konkurransen bortsett fra på de tørreste voksestedene.
Gran innvandret til Norge fra øst for ca. 2500 år siden og har stor økonomisk betydning. Trevirke fra gran brukes blant annet til husbygging og i papirindustrien.
Grana er det dominerende treslaget i store deler av Gudbrandsdalen i lavereliggende områder, mens det som regel er et belte med fjellbjørkeskog på oversiden av granskogen opp mot høyfjellet.
Hvis du starter ved Nevelåsen/Nysæterhøgda noen kilometer forbi bommen ved Nordseter, går den første kilometeren gjennom et hyttefelt på svært lettgått grusvei som etter hvert blir vanlig sti.
På turen til Nevelfjell har du fin utsikt innover Øyerfjellet med myrer og vidder. Mange er blitt overrasket over hvor fantastisk utsikten fra Nevelfjell er. I klart vær ser du Rondane, Synnfjellet, Jotunheimen, Galdhøpiggen og mange andre fjell.
Et stort kompass viser deg retningene til de mest kjente fjellene i Norge. På toppen står det en hytte som Røde Kors har restaurert, og som du kan søke ly i hvis det skulle bli dårlig vær.
Nevelfjell er nevnt for første gang i skriftlige nedtegnelser i 1775(«Nevel-Fiæld»), og forleddet er visstnok det norrøne ordet knefill, «tømmerstokk».
Nevelfjell kan også nås fra Hafjell med utgangspunkt ved Ilsetra. Den turen skjer i all hovedsak på snaufjellet og går via Slåseterfjellet.
FAKTA
TUR: Til Nevelfjell
TYPE TUR: Dagstur eller helgetur
VANSKELIGHETSGRAD: Lett tur
HØYDE: Nordseter: Ca. 900 moh. Lett stigning til Nevelfjell (1089 moh.)
LENGDE: Nordseter–Nevelfjell: Ca. 7,5 km tur-retur. Nysæterhøgda–Nevelfjell: Ca. 7 km tur-retur. Sjusjøen–Nevelfjell: 16 km
ATKOMST/STARTPUNKT: Fra Lillehammer følger du veien til Nordseter (ca. 20 minutter). Buss fra Lillehammer skysstasjon. To startpunkt for tur til Nevelfjell er fra Nordseter Fjellstue og Nysæterhøgda. Nevelfjell kan også nås fra Øyerfjellet fra Ilsetra og Hundersetra.
Håkons Hall var hovedarena for ishockey under de olympiske vinterlekene på Lillehammer i 1994 og åpnings- og avslutningsarena for Paralympics. I dag benyttes Håkons Hall til idrettslige, kulturelle og kommersielle arrangementer både sommer og vinter.
I hallen ligger Norges Olympiske Museum med olympisk historie fra 1896 fram til i dag.
Lysgårdsbakkene hoppanlegg ble også bygd i forbindelse med OL og har blitt selve symbolet på Lillehammer. På lang avstand ser vi den flotte hoppbakken som glir naturlig inn i landskapet.
Om sommeren er OL-ringene i unnarennet synlige lang vei. Fra friluftsterrasseni hopptårnet er det panoramautsikt over Mjøsa og Lillehammer.
Birkebeineren skistadion var OL-arena for langrenn og skiskyting. Anlegget er et fint utgangspunkt for turer innover fjellet og er tilknyttet et løypenett på 450 km.
De flotte langrennsløypene passer for både voksne og barn. Om sommeren kan stadion og løypetraseer fritt benyttes til turgåing, jogging, og terrengsykling.
Birkebeinerrennet over Nevelfjell
Birkebeinerarrangementet begynte opprinnelig som et skirenn, som ble arrangert til minne om den ferden birkebeinerne gjorde i 1206 med den to år gamle Håkon Håkonsson for å redde ham fra baglerne, som hadde kontroll over området der han ble født.
Konseptet har vokst betraktelig med årene, og i dag arrangeres det også sykkelritt og løp. Konkurransene skjer på strekningen fra Rena i Østerdalen, over Nevelfjell og over fjellet ved Sjusjøen til Lillehammer.
Birkebeinerne fikk navnet sitt fordi de hadde så dårlig fottøy, fattige og forkomne som de var, at de surret bjørkenever rundt føttene for å holde varmen.
Birkebeinerne var opprinnelig en opprørsflokk av småfolk som støttet opp om Øystein Møyla midt i 1170-årene. Med kong Sverre kom birkebeinerne til makten i 1177, men de fikk ikke full kontroll før valget av Sverres sønnesønn Håkon Håkonsson i 1217.
Mindre strider holdt fram til 1223 og et siste opprør med hertug Skule i spissen ble knust i 1240. Etterkommerne etter Håkon satt med makten i Norge til 1319.
Nordseter og Sjusjøen
På sommerstid er det rikelig med friluftsmuligheter på Nordseter: Sykkelturer, fotturer, kanoturer og ridning på hesteryggen. Om vinteren er det ca. 350 km med preparerte skiløyper til Pellestova, Hornsjø, Sjusjøen, Lillehammer og Hafjell.
Skisporene har tilknytning til OL-løypene på Birkebeineren skistadion. Ta med deg familien til opplevelsesrike friluftsaktiviteter på Nordseter. Med kano og båt kan hele familien få en innholdsrik og morsom dag på Nevelvatnet (900 moh.).
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.