I denne episoden av Ekspedisjonsskolen går vi gjennom prinsippene for pakking av sekk. Ekspertrådgiveren i denne episoden er Hvitserk-guide Pål Røsrud. 

– Det viktigste er at sekken sitter godt på ryggen din. Det finnes mange forskjellige merker og sekker, du må finne sekken som passer for deg, råder Røsrud. 

Rygglengden på sekkene varierer mye og vinkelen på hoftebeltet er forskjellig på herresekker og damesekker. Sekken kan dessuten oppleves annerledes med tung vekt i. Derfor er det viktig å sjekke målene sine og prøve sekkene på, for å vite med sikkerhet at sekken sitter komfortabelt på deg. 

6 tips til pakking av tursekk

1. Når du skal pakke sekken, er det viktig at det tyngste kommer inn mot ryggen din. Altså at du får sentrert vekta mot ryggen. 

2. Du kan begynne med soveposen. Den er det lurt å ha nederst i sekken, fordi den gjerne er det siste du trenger i løpet av dagen. Den er dessuten tung og tar mye plass. Pakk den i et vanntett trekk, så den holder seg tørr selv om noe fukt skulle trenge gjennom bunnen av sekken. 

3. Ta deretter det tyngste du har med deg på turen. Ofte vil dette være flytende væsker som brensel, kokeutstyr, mat, e.l. Legg dette over soveposen, inntil veggen nærmest ryggen. Dette blir cirka midt på sekkens høyde.

4. Fyll så opp med ting du heller ikke trenger i løpet av dagen. Når du stabler dette, passer du alltid på at det som veier mest legges lengst inntil ryggen. 

5. Førstehjelpsutstyr og vindsekk kan det hende at man får bruk for i løpet av dagen. Dette bør derfor ligge plassert høyt i sekken, så man raskt kan finne fram dette. 

6. I utgangspunktet er det bedre å legge alt utstyr oppi sekken, enn festet på utsiden i stropper, for å ha kontroll på at vekten er sentrert og inntil ryggen. Da får du også bedre balanse på turen. 

LES OGSÅ: Pakkliste for hverdagstoppturer

4 tips for tilpasning av tursekk

1. Begynn med å justere hoftebeltet. Plasser det godt oppå hofta og stram beltet godt.

2. Len deg framover og stram til skulderremmene. Når du reiser deg opp skal sekken ha god kontakt med ryggen. 

3. Deretter justerer du toppstrammerne, som er plassert oppå skulderremmene. Det er viktig at de strammes så det blir komfortabelt, men det er viktig å passe på at sekken sitter godt inntil i hofta og runder skulderbladet. 

4. Til slutt justerer du brystremmen. 

Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen 

EKSPEDISJONSSKOLEN

Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer ekspedisjonsformen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen.