TILPASSING AV TURSEKK: Det er en helt egen frihet å være på tur med akkurat det du trenger. Pakker du sekken på en effektiv måte, trenger ikke den ekstra belastningen på ryggen og være til bry. Her fra en fjelltur i Stryn. Foto: Line Hårklau
Lesetid: 6 minutter
En sekk som er vond å bære, er det siste du trenger på fjelltur. Om ryggsekken er godt og effektivt pakket, merker du knapt at du har den på ryggen.
Når bærer du tungt og over lengre tid, gjerne i flere dager, er det ikke uvanlig at det oppstår både slitasje- og belastningsskader. Selv om det ofte er snakk om kortvarige, forbigående plager, finnes det heldigvis noen enkle justeringsmuligheter som er verdt å benytte seg av, slik at bæringen av ryggsekk kan bli en ålreit opplevelse.
Gode tursekker har gode justeringsmuligheter, slik at det bør være mulig å tilpasse ryggsekken til din kropp. Er du på jakt etter en helt ny ryggsekk tiil tur, kan du også følge prinsippene nedenfor.
Det er de samme grunnprinsippene gjelder for både dagstursekker, storsekker, ski- og topptursekker.
Hvordan bør ryggsekken sitte på ryggen?
Når sekken er pakket og klar til å hektes på ryggen:
Stram hoftebeltet først. Beltet skal ligge på hoftekammen, for å ta unna mesteparten av vekten. Beltespenna skal klipses på midten, som på bildet over. En tommelfingerregel er at oversiden av hoftebeltet skal være like under navlen, men gjør dine egne tilpasninger ut fra hva som kjennes komfortabelt.
Stram skulderremmene. Disse skal ligge i en jevn bue over skuldrene, men unngå å stramme så mye at du løfter hoftebeltet. Hvis du ikke klarer å få til en jevn bue, må du sannsynligvis justere rygglengden på sekken. Hensikten er å få sekken godt inntil ryggen.
Stram brystremmen så mye som er behagelig, husk at du skal ha plass til å puste, og juster gjerne underveis etter hvor mye klær du har på. Strammer du for hardt, flyttes vekta over til skuldrene.
Stram toppstrammerne hvis sekken har dette – altså de som går fra skulderremmene til toppen av sekken. Disse skal strammes slik at de står i lett spenn.
Juster hoftestrammerne. Hvor stram det skal være variere, men utgangspunktet er et lett spenn som gjør det komfortabelt å gå med.
Hva som er den optimale innstillingen vil også variere litt etter hva slags terreng du går i, men punktene over vil være et nyttig utgangspunkt.
Hva er konsekvensen av å bære sekken feil?
Den største fordelen med ryggsekk versus koffert, veske og bag, er at sekken fordeler den ekstra vekten jevnt, noe som betyr noe når du skal frakte med deg utstyret til fots – og særlig når du beveger deg i ulendt terreng.
Ulempen med den ekstra belastningen er at det kan føre med seg ryggsmerter, nakkesmerter kombinert med konstant trykk mot beina og fotsålen.
Selv om sekken veier 20 kilo, er det individuelt hvordan en 20 kilo tung sekk oppleves på ryggen.
Sekkens utforming og oppakning betyr naturligvis noe, på linje med den fysiske formen.
Det blir gjerne sagt at vekten bør være på omtrent 10 prosent av kroppsvekt for barn for å unngå overbelastning, tilsvarende 10-15 prosent for ungdommer og 20 prosent for voksne personer.
Tre tips til pakking av tursekken
Det tyngste utstyret bør pakkes nærmest mulig inntil ryggen. Unngå spisse gjenstander som gnager eller klemmer mot kroppen.
Prøv å få plass til alt du skal ha med i sekken, heller enn å hekte det utenpå sekken for å balansere vekten.
Turustyr som veier lite eller ingenting, som et liggeunderlag eller fiskestang, kan godt stroppes fast på utsiden av sekken.
Klassiske feil når du bærer ryggsekk
Vår erfaring er at det som oftest er bedre å ha en litt for stor sekk som ikke er fullastet, enn å måtte stroppe masse utstyr utenpå sekken.
Fellesnevneren for dagens tursekker er at de har anatomisk tilpasset utforming for begge kjønn, og bæresystemer med ulik grad av polstring/lufting som føyer seg med bevegelsene når du går.
Du har pakket for mye. Overpakking er den vanligste feilen er å pakke mer enn du strengt talt behøver. Pakk med mest nødvendige. Er dere flere på tur, kan det være hensiktsmessig å fordele noe av utstyret seg imellom. Alle trenger ikke å ha med sitt personlige turkjøkken eller telt. Ta gjerne utgangspunkt i denne pakklista til fjelltur, og juster etter dine behov.
Du har ikke pakket det tyngste inntil ryggen. Dette vil ryggen sannsynligvis gi beskjed om..
Du har ubalanse i skulderstroppene. Hvis du skal bære sekken i bare ti meter, er det fristende å bare bruke den ene reima, men i lengden blir det slitsomt. Jevn fordeling av vekten er vesentlig når du skal bære og gå, og hele poenget med ryggsekk.
Du glemmer å justere sekken før avmarsj. En kort, teknisk stopp er som regel verdt å ta, heller enn å trasse videre og slite med ryggen videre.
Betyr måten du går på noe?
Vi har alle vår egen måte å gå på, og det finnes ikke noen rett og feil måte når du vandrer i fjellet. Hvordan du beveger deg i ulendt terreng må naturligvis tilpasses ut fra der du går.
Om du klarer du å ha en god holdning med rett rygg og åpen brystkasse, og ørene noenlunde over skuldrene når du går, så har du en nøytral posisjon som ikke belaster ryggen.
Hvis du kjenner at sekken sitter stabilt, kompakt og har jevn vektfordeling når du beveger deg, er du etter alt å dømme på god vei.
Er du på dag nummer to, tre eller seks, er du kanskje bare litt støl etter gårsdagen, og mye vil kjennes bedre ut når du har gått deg varm.
På lengre turer kan det være lurt å veksle litt på de ulike justeringene, ut fra terrenget man går i, og hvis man kjenner gryende gnaging.
La skuldrene ta av i en periode for å avlaste hoftene, slakk opp hoftereima, og stram inn skulderreimene.
Mange velger å gå med staver, for å avlaste hofter og knær. Når det er bratt, går du automatisk mer foroverlent, og det kan være hjelp i å stramme skulderstroppene for å flytte vekten lengre opp.
Positive effekter av å bære ryggsekk
Vi trenger ikke å gjenta alle fordelene det er å gå på tur, men er ikke uvanlig å gå seg i bedre fysisk form av å bære sekk. Kanskje kommer du hjem fra tur, og merker hvor lett hverdagen blir?
Når du bærer ryggsekk, bruker du både kjernemuskulatur og de store muskelgruppene i beina.
Styrker du disse musklene, vil de hjelpe deg når du skal bære tyngre sekk på tur.
Norge er fullt av fine fjellturer, enten du vil gå raskt, høyt eller ha en fin tur etter at snøen har forsvunnet. Her finner du tips og guide til fjellturer.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.