/ Bøker

Bra turbøker for den friluftsinteresserte

På jakt etter bøker om tur og friluftsliv? UTEs bokanmelder gir deg fem tips til litterært turfølge!

Sist oppdatert: 10. oktober 2020 kl 10.10
Bøker om natur og friluftsliv
GOD BOK: Marius Nergård Pettersen sin bok om hemmelige hytter er med på lista.
Lesetid: 4 minutter

Muligens skygger korona, økonomisk kollaps og generell noia for de kommende sommerutsiktene og nattesøvnen. 

Takk og lov da, for alle de glitrende pennene som har vandret stiene, besteget fjellene, tråkket landeveiene, kjent melkesyra og oppdaget perlene vi snart alle igjen skal boltre oss i. Her er fem litterære lykkepiller anbefalt av UTEs bokspaltist Sigurd Rønningen, som tipser om både klassikere og nyere eventyr! 

Topptur

Norges fjelltopper over 2000 meter

Morten og Julia Helgesen

Glittertind forlag

norges fjelltopper, morten helgesen
norges fjelltopper, morten helgesen

Ingen over. Ingen ved siden. I dalførene rundt Jotunheimen, Rondane og Dovrefjell fortelles det om fjellvandrere som knapt har segnet om i peisestua etter dagens fjelltur, før de fisker tre solide kilo «Norges fjelltopper over 2000 meter» opp av soveposen og kaster seg over turbeskrivelser, kartreferanser og praktfulle naturfoto av neste dags topptur.

For oss trygt parkert nede i lavlandet er de to bindene og kartkompendiet som utgjør «Norges fjelltopper» friluftslivets lett omskrevne svar på risnudler fra Mr.Lee: «Når du ikke kommer til fjellet, kommer fjellet til deg».

Heldige er vi som har slik en fjellheim – attpåtil skildret i et praktverk helt på høyde!

Les også intervju med forfatternes av Norges fjelltopper

Hyttebok frå Helvete

Are Kalvø

Kagge Forlag

hyttebok frå helvete
hyttebok frå helvete

På få år har Are Kalvø mistet bortimot alle sine venner. Til naturen. Gode venner, som før alltid var med ut på byen for å prate skit, har brått begynt å gå i fjellet. Og skryte av det. Idet Kalvø innser at han som den eneste i vennekretsen ikke har lagt ut bilde av seg selv i steinrøysa, begir han seg motvillig ut på fjelltur for å finne ut hvilke kvaliteter, opplevelser og eksistensielle behov brorparten av Norges voksne befolkning åpenbart ikke får dekket på pubrunder i byen.

Resultatet er tidenes hyttebok. Kalvøs refleksjoner og retorikk er så lattervekkende presise, at selv den mest fjellfrelste gleder seg til å ta imot neste verbale svingslag. Siste ord får Kalvø også: «Ein kan seie mykje om gledene i naturen, men dei er faen ikkje mykje enkle».

«Ein kan seie mykje om gledene i naturen, men dei er faen ikkje mykje enkle».
Are Kalvø, i Hyttebok frå Helvete

Hyttetur: Hemmelige hytter

Marius Nergård Pettersen

Dal forlag

hemmelige hytter
hemmelige hytter

Som en moderne Askeladd vandrer forfatterfotograf Marius Nergård Pettersen gjennom dype skoger, snubler over ei forvridd historie her, en eventyrlig karakter der, og forbløffende ofte: Over en furet og værbitt hytteskatt. Forfatterens fotolitterære prosjekt er en slentrende polering av våre kollektive minner om det ekte hyttelivet.

En kultur og byggeskikk mer utryddingstruet enn noen rødlisteart på vårt oljeberg besudlet med vulgær arkitektur, ellevilt energiforbruk og dekadent forbruksfest.

På suverent subtilt vis formidler Nergård hvor vill vi har gått oss. Det er jo minimalistiske og (ofte) illegale hytter vi nordmenn elsker: De vridde, de vrange, de utilgjengelige og bortimot usannsynlige krypinnene der ingen kunne tru at nokon kunne bygge ei bu. Vakrere blir ikke en hyllest til det enkleste i oss nordmenn og hyttefetisjen vår. 

«Født til å løpe»

Christopher McDougall

Pax Forlag

født til å løpe christopher mcdougall
født til å løpe christopher mcdougall

Løp og lån! Eller kjøp om du vil: «Født til å løpe» er en bedre investering enn noen joggesko. Feidippides sprint fra slagmarken Marathon til Athen er fortsatt historiens mest berømte løpetur. Opp på en god annenplass spratt for få år siden en grovbygd amerikaner med haltende forutsetninger for høye hælløft.

Christopher McDougall er skribenten som med bokbomben «Born to run» («Født til å løpe» på norsk) legger ut på langtur jorda rundt for å finne «løpingens hemmelighet».

Han ender til sist opp hos Tarahumara-indianerne nord i Mexico, og resten er litteratur- og løpshistorie i gullskrift: McDougalls bok endte opp med å revolusjonere både idretten, industrien og hans egen løping – samt formodentlig oksygenopptaket til svært mange lesere. En løps- og leseropplevelse av de helt sjeldne!

• 10 klatrebøker du bør ha lest

«Sykkelrytteren

Tim Krabbé

Arneberg Forlag

sykkelrytteren tim krabbé
sykkelrytteren tim krabbé

Livet kommer ikke med støttehjul. «Sykkelrytteren» er for bokhylla hva Paris–Roubaix er for sykkelsporten: En kongelig klassiker. Om du ikke er filla interessert i to hjul eller asfaltert underlag – denne sykkelturen vil du oppleve! 150 fåmælte sider marinert i melkesyre, livsfilosofi og glitrende refleksjoner, et mesterverk så stramt skrudd sammen at resultatet er en odé til selve livet. Odyssé, encyclopedia eller litterært mesterverk? Fenomenet «Sykkelrytteren» er alt sammen og mer til. Hvem får ikke lyst til å svette på landeveissykkelen, terrengsykkelen eller stisykkelen av eksistensielle innsikter som denne: «Varmt, skyet vær. Jeg tar utstyret mitt ut av bilen og setter sammen sykkelen. På terrassene står turister og innbyggere og ser på. Ikke-sykkelryttere. Tomheten i livet deres sjokkerer meg».

Mer om fjell- og turbøker

Publisert 10. oktober 2020 kl 10.10
Sist oppdatert 10. oktober 2020 kl 10.10
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen