Via Ferrata betyr opprinnelig jernsti og har sin historie tilbake til Dolomittene under første verdenskrig. Boltete ruter i fjellsidene gjorde det enklere for de militære å komme seg frem i bratt terreng.
Via ferrata-ruter i Norge er oftest knyttet til reiseliv og naturbasert turisme, og som gjør det mulig å komme seg trygt opp ved hjelp av stigtrinn, stålwire, bøyler og broer.
I en via ferrata-løype er du helt eller stedvis festet til faste sikringsmidler, avhengig av hvordan terrenget er og hvordan ruta er laget.
Via Ferrata-tips
Utstyr til Via Ferrata
Fjellsko eller sko med godt grep, hjelm, arbeidshansker og turklær etter vær anbefales til Via Ferrata. Det mest spesielle delen av utstyret er Via Ferrata-slyngen, en y-slynge/falldemper. Utstyr til Via Ferrata kan som oftest leies av aktører som tilbyr guiding.
Vanskelighetsgrader
Via ferrata-ruter finnes i ulike vanskelighetsgrader, og som blir gradert etter internasjonal standarder.
Med eller uten guide?
Selv om Via Ferrata anses som en nokså trygg utendørsaktivitet, er det mange eksempler på at mange har undervurdert høyden og fått behov for hjelp. Det anbefales å benytte guide hvis du har liten eller ingen erfaring. Ofte kan det være lurt å bestille guide på forhånd.
Her finner du enda flere tips.
Nedenfor finner du en alfabetisk oversikt med en rekke Via Ferrata-anlegg som er etablert i Norge.
FOSEN

FOSEN VIA FERRATA: Anlagt med trapper og jernbolter. Foto: Fosen Aktiv
Fosen er ikke bare kjent for Europas mest omstridde vindmøllepark, men hører også med på lista over verdens fineste steder å buldre. Nå er det også etablert en Via Ferrata-rute, med utgangspunkt i Åfjord.
På fjellet Melanakken er det nå etablert en klatresti som starter midt i Åfjord sentrum. Turen er ca. 4 kilometer lang og innebærer 150 høydemeter.
Turen er estimert til 3-4 timer, og passer for barn fra 12 år og oppover i allment, grei form. Gode sko og klær etter vær er en fordel.
Fosen Via Ferrata
GAUTEFALL, TELEMARK

FASTSPENT: Det er en fordel om du ikke er høyderedd og har svakt hjerte. Foto: Gautefall Event
Starten på denne ruta går ved Gautefall alpinsenter i Drangedal. Inn til innsteget er det omtrent 30 minutters gange.
Selve ruta går opp mot Hegneknuten (567 moh.). Returen går til fots via det legendariske Himmelriket på Gautefallheia.
Gautefall Event arrangerer guidete Via Ferrata-turer. Turen passer fra 10 års alderen og oppover. Det er en fordel at du har normal fysisk form. All ferdsel skjer på eget ansvar.
Gautefall Via Ferrata
HALDEN

PÅ GRENSEN: Halden er mest kjent for padling og sluser, som også er en del av Via Ferrata-opplevelsen. Foto: Via Ferrata Haldenkanalen
Via Ferrata Haldenkanalen starter i Brekke Sluser, Nord-Europas høyeste sammenhengende slusetrapp.
Videre er det det etablert en 124,3 meter lang hengebru 15 meter over Haldenkanalen, som leder inn i en klatreløype og en 250 meter lang zipline.
Via Ferrata Halden
HEMSEDAL

via ferrata hemsedal
Via Ferrata-ruta i Hemsedal starter nede i dalen ved Skarsnuten og går opp til toppen av Røggjin, på 1260 meters høyde.
Via Ferrata Hemsedal er beregnet å ta 3-4 timer. Les om da vi UTEs reporter utforsket jernstigen i Hemsedal.
Via Ferrata Hemsedal
KNABEN, Kvinesdal

KNABEN: Knaben Gård driver også leirskole. Her får du utfordret høydefølelsen. Foto: knaben.no
Via Ferrata Knaben er etablert på Knabekniben (786 moh.), en snau time fra Kvinesdal i Agder, med parkering ved Knaben gård.
Ruta har middels vanskelighetsgrad, med ståltrinn og wire.
Erfarne kan gå uten guide, men alle må registrere seg hos Knaben Via Ferrata for å benytte anlegget.
Knaben Via Ferrata
KYRKJEVEGGEN OG INGADALEN, Åkrafjorden

KYRKJEVEGGEN: Ruta går over Åkrafjorden.
Via Ferrata Kyrkjeveggen ligger i Fjæra i Åkrafjorden. Løypa er lagt opp til klatring på fjell der det er mulig.
I de mest krevende partiene er det satt inn trinn for at flest mulig skal kunne gå ruta. Klatrepartiet frå innsteget på 50 moh. til topphylla på 550 moh. er rundt 900 meter langt. Fjæratoppen er høyeste topp på 713 moh. Det siste partiet til Fjæratoppen er vanlig sti.
Via Ferrata Ingadalen er også et tilbud, som en mer familievennlig rute gradert som B/C for eksponering, og som tilsvarer 2 i klatregrad.
All aktivitet skal registreres hos Åkrafjorden Nature B&B.
Via Ferrata Kyrkjeveggen
LOEN, Stryn

Gjølmunnebrua, en del av Via Ferrata Loen. Foto: Willy Miljeteig
Via Ferrata Loen har blitt en populær attraksjon i Stryn. Vanligvis er anlegget åpent tilgjengelig uten guide eller instruktør, men det anbefales likevel å gå med guide hvis man ikke har prøvd Via Ferrata tidligere.
Klatrestien går til topps på fjellet Hoven 1010 moh. Starten går fra gondol-stasjonen ved Nordfjorden, på skogsveg og sti opp til 440 moh, derfra med slynger opp til 900 moh. Gjølmunnebrua på 750 moh, er et valgfritt element på normalruta.
Anlegget har vanskelighetsgrader fra A til D, alternativt E før brua. I 2019 ble ekstremruta Ragnarok-ruta etablert. Den er gradert til F, noe som innebærer en del overheng og som stiller større krav til styrke og utholdenhet.
Vi har samlet 11 erfaringsbaserte tips fra normalruta opp til Hoven.
Via Ferrata Loen
LOM

KLATRESTIGE: Har du tid til en lengre stopp i Lom? Foto: Nissegården
Via Ferrata-ruta i Lom starter på 380 meters høyde ved Nissegarden rett utenfor Lom sentrum, og ender opp på Eggjapiken på Lomseggi, 1524 moh.
Dette er den ruta i Norge som har størst høydeforskjell og som når det høyeste toppunktet.
Via Ferrata Nissegarden
LØEFJELL, Brokke

via ferrata løefjell
Via Ferrata Løefjell ligger nært Brokke Alpinsenter i Valle i Setesdal. Fjellet er gjennom mange år blitt brukt til fjellklatring, og er kjent for sine lange alpine ruter av variert karakter.
Sommeren 2016 ble det bygget en via ferrata rett opp fjellveggen til Løefjell, med monterte stigetrinn til å klatre på, samt at det er festet en wire i fjellveggen som klatrerne hele tiden er festet til.
Turen er gradert til B, middels vanskelig, med forholdsvis tette trinn som kan passe for barn fra 10 år og oppover. Klatringen er ca. 450-500 meter lang og varer fra en til to timer.
Turen fra toppen og ned til Løefjell hyttegrend tar ca. en halv time.
Dersom noen i følget foretrekker å gå utenom, kan man følge den merkete turløypa opp til toppen som ligger på 934 moh. På fine sommerdager bør du huske på å ta med badetøy, for omtrent 100 meter fra toppen ligger et lite vann som er innbydende til en dukkert enten du har klatret eller vandret.
Det er Helle Camping som organiserer Via Ferrata-turene opp Løefjell, og også i det betydelig brattere Straumsfjellet, på den andre siden av dalen.
Via Ferrata Løefjell
MOSJØEN

SENTRUMSNÆRT: Øyefjellet er byfjellet i Mosjøen.
Øyfjellet er byfjellet til Mosjøen i Vefsn kommune. Denne varianten er en tilrettelagt rute i Øyfjellet med færrest mulig installasjoner, og på en annen side enn Øyfjellet vindpark.
Det er fastmontert en wire i fjellet, og ruten er lagt hvor det er mulig å finne naturlige grep og trinn som feste. Returen går ned Helgelandstrappa, som er tillrettelagt av sherpaer.
Ruten er klassifisert som B/C, som tilsier middels vanskelighetsgrad, og administreres av Hi North. Les reportasjen fra en familietur opp Via Ferrata Mosjøen.
Mosjøen Via Ferrata
MUNKSTIGEN, Vanvikan
Munkstigen Via Ferrata befinner seg i Vanvikan tvers ovenfor Trondheim, med utsyn over Trondheimsfjorden. Munkstigen åpnet sommeren 1998.
Ruta starter ved fjorden og og går helt opp på fjellet Munken, 518 moh. Startpunktet er like ved fylkesvei 755 mellom Vanvikan og Leksvik.
Klatrestien er 950 meter lang.
Turen tar vanligvis 3-5 timer opp og ned. Det er mulig å bestille guide hos Hindrum Fjordsenter.
Månafossen, Frafjordheiane
Månafossen i Frafjordheiane landskapsvernområde er en av Rogalands største turistattraksjoner. Fra Eikeskog i Frafjord er det laget en Via Ferrata-løype opp fjellsiden. Fra toppen er du omtrent 500 meter fra Månafossen. Løypa anses som enkel og overkommelig for de aller fleste, og er en vri på den «vanlige» turen til fossen. Det er likevel anbefalt at en er i en viss fysisk form, for fjellveggen er tidvis bratt og anbefales ikke for de med høydeskrekk. Turen har delvis trapper og kjetting til å holde seg i. Det anbefales ikke å klatre dersom det er vått i fjellet. Sett av 1-1,5 timer på den totalt 2,6 km lange rundturen. Guide og utstyr kan leies.
RAVNFLOGET, Vega på Helgeland

TO RUTER OPP: Via Ferrata Ravnfloget
Ravnfloget Via Ferrata ligger på vestsiden av den fantastiske øya Vega på Helgeland, med utsikt mot selveste Søla og resten av verdensarvområdet. Oppstart er ved parkeringsplassen på Sundsvoll.
Det er bygd to klatreløyper, en grønn løype og en rød løype. Den grønne er ca. 510 meter lang og 220 høydemeter. Den røde er omtrent 550 meter til toppen av Ravnfloget og litt mer eksponert.
For å klatre klatre den røde løypa, må man ha klatret den grønne minst en gang. Midt i veggen møtes de to løypene og går over en bru, før man når toppen av Ravnfloget.
Tidsbruk opp er beregnet til 3,5 time og deltakere må være over 1,40 cm lang.
Returen på Via Ferrata Ravnfloget er den berømte Vegatrappa, som er en bygd tretrapp med flere rasteplasser.
Det er mulig med nyetablert overnatting like i nærheten av Ravnfloget. Planlegger du ferietur, få også våre 10 tips til fjellturer i Helgeland.
ROMSDALSSTIGEN, Åndalsnes

ROMSDALSSTIGEN: En litt annerledes fjelltur i Rauma. Foto: Matti Bernitz Pedersen
Romsdalsstigen har to klatreløyper å velge mellom, Introveggen og Vestveggen.
Introveggen er en løype som krever lite forkunnskaper om klatring og som passer for de aller fleste i normalt fysisl form.
Via ferrata-guider fra Norsk Tindesenter fører mindre grupper opp om gangen, både for å ivareta sikkerheten og sørge for en god og trygg opplevelse underveis.
Vestveggen i Romsdalsstigen er en annen og mer krevende rute opp til Nesaksla, men er også mulig å gjennomføre med lokale guider. Vestveggen er gradert til vanskelighetsgrad D på den internasjonale Via Ferrata-skalaen, og har 16 års aldersgrense. Turen opp tar 5-6 timer. Herfra får du sett Romsdalen fra en litt annen vinkel!
Romsdalsstigen Via Ferrata
STRAUMSFJELLET, Setesdal

VIA FERRATA STRAUMSFJELLET: Alexandra Joner er snart på toppen. Foto: Matti Bernitz Pedersen
Via Ferrata Straumsfjellet ligger i Valle kommune i Setesdal, og ble for alvor «rikskjendis» da 71 grader nord Kjendis-gjengen la turen innom. For de fleste 71-deltakerne var denne opplevelsen deres aller første møte med en slik type fjelltur.
Ruta opp Straumsfjellet er 1500 meter lang og har en høydeforskjell på 550 meter, og skal være den lengste i sitt slag nord for Alpene. Anlegget har en 1,5 kilometer lang stålkabel og jerntrinn i de brattaste partiene.
Via Ferrata Straumsfjellet stod ferdig i 2014, og ble etablert av Børre Berghaven.
Via Ferrata Straumsfjellet
SYNSHORN, Beitostølen
Via Ferrata Synshorn har to hovedruter som går på østveggen av fjellet Synshorn ved Bygdin, omtrent 12 kilometer nord fra Beitostølen. Et lite og mer eksponert parti går som en snarvei fra normal (gul) løype og opp til oransje løype.
Normalløypa er beregnet til å ta 3-4 timer.
Den oransje løypa er en litt mer krevende variant med brattere strekk.
Turen har 12 års aldersgrense og forutsetter guide. Ruta åpnet i 2015.
Via Ferrata Synshorn
TJØME

INKLUDERT FJORDUTSIKT: Luftig skjærgårdsopplevelse. Foto: Berit Norheim/
Via Ferrata finner du også på Tjøme, med utsikt over skjærgården i Færder nasjonalpark, hvor du kanskje ser padlerne gli forbi ute på fjorden.
På Via Ferrata Tjøme er det ikke jernbøyler i fjellet, og dermed en rute med mer tilsvarende fjellklatring enn andre via ferrata-anlegg med faste bøyler og vaiere du holder i.
Her får du en 3-4 timers tur som inkluderer luftige rappelleringer og avsluttes med noen svev i zipline.
Etablert i 2009 og utvidet i 2017.
Via Ferrata Tjøme
TROLLTUNGA, Odda

Trolltunga Via Ferrata. Foto: Trolltunga Active
Trolltunga Via Ferrata er en skikkelig dagstur som innebærer 250 høydemeter opp, før de tre siste kilometrene går langs Trolltunga-stien før du kommer til Norges mest berømte utsiktspunkt. Norges verdensberømte utsiktspunkt. Tilbaketuren går langs den normale Trolltungastien (24–28 km).
Les om en turferskings betraktninger fra Himmelstigen opp til Trolltunga.
VALLE, Setesdal

VIA VALLE: Området er kjent for flott svaklatring. Foto: Bratt Norge/Via Valle
Valle kommune har tre ulike Via Ferrata-ruter, og i 2016 ble det boltet rute på Nomelandsfjellet, som er den markante og storslagne fjellveggen i Valle sentrum. I mange år ble det drevet fjellklatring her. Nå er det tilrettelagt også for folk uten klatreerfaring.
Her er noen av Nord-Europas lengste svaruter, altså glattskurt svaberg. I ruta er du sikret til en stålvaier hele veien opp, og det er boltet jerntrinn i fjellet som en stige.
Det er to vanskelighetsgrader opp fjellet du kan velge mellom. Begge alternativene har samme startsted og følger den samme ruta, omtrent halvveis i veggen på sva.
Begge alternativene har samme startssted og følger den samme ruta ca. halvveis opp i veggen på fine svaberg. Begge rutene krever at du er i normalt god fysisk form og tåler høyder godt. Barn fra 11–12 år kan være med, sammen med foresatte. Turen bestilles fortrinnsvis med guide, men erfarne klatrere med eget utstyr kan gå alene. Uansett må tid reserveres og betales på forhånd.
Valle Via Ferrata