Via Ferrata betyr opprinnelig jernsti og har historie tilbake til første verdenskrig hvor det blei bygget ruter i Dolomittene, slik at militæret enklere skulle komme frem i bratt lende. I dag er det først og fremst en aktivitet som gjør det mulig å komme seg trygt opp ved hjelp av stigtrinn, stålwire, bøyler og særlig klatreerfaring fra før. 

En Via ferrata-rute har faste sikringsmidler boltet i fjellet, som stålwire, bøyler, stiger og broer.

utemagasinet.no har laget en oversikt med rutene som er etablert i Norge.

BEITOSTØLEN/BYGDIN

Foto: Tor Erik Grønolen/Grønolen Fjellgård 

Via Ferrata Synshorn går på østveggen av Synshorn ved Bygdin, 12 kilometer fra Beitostølen. Ruta åpnet i 2015. 

HEMSEDAL

Foto: hemsedal.com 

Ruta starter nede i dalen ved Skarsnuten og går opp til toppen av Røggjin, på 1260 meters høyde. Turen tar 3-4 timer.

LOM

Ruta starter på 380 meters høyde ved Nissegarden rett utenfor Lom sentrum, og ender opp på Eggjapiken på Lomseggi, 1524 moh. Dette er den ruta i Norge som har størst høydeforskjell og når det høyeste toppunktet. 

ODDA

Har to Via Ferrata-ruter. Den ene går opp ved rørgatene til kraftstasjonen, og ender på ca. 400 moh. Den andre Via Ferrata-ruten, Himmelstigen, starter i Skjeggedal, og går opp til Trolltunga og Preikestolen på ca. 1150 moh. Turen tar 8–10 timer.

LES OGSÅ: En turfersking til Trolltunga 

STRYN

Via Ferrata Loen. Klatrestien går til topps på fjellet Hoven 1010 moh. Start på nivå med Nordfjorden, på skogsveg og sti opptil 440 moh, deretter via ferrata opp til 900 moh. og over Gjølmunnebrua på 750 moh. Vanskelighetsgrader fra A til D, alternativt E nedenfor brua.

LEKSVIK

Klatrestien drives av Hindrum Fjordsenter og Hindrum Skilag. Foto: munkstigen.no 

Munkstigen klatresti, i Vanvikan tvers ovenfor Trondheim med utsikt over Trondheimsfjorden. Ruten starter ved fjorden og og går helt opp på fjellet Munken, 518 moh. Klatrestien er 950 meter lang. Turen tar vanligvis 3-5 timer  opp og ned.

MOSJØEN

Via Ferrata rett over Mosjøen, er Norges nordligste jernvei. Foto: Cato Ravassbakk

Denne varianten er en tilrettelagt rute i Øyfjellet med færrest mulig installasjoner. Det er fast montert en wire i fjellet, og ruten er lagt hvor vi kan finne naturlige grep og trinn som feste. Ruten er klassifisert som B/C, som tilsier middels vanskelighetsgrad, og administreres av Naturlige Helgeland. 

STRAUMSFJELLET

Ligger i Valle kommune i Setesdal. Ruta er 1500 meter lang og har en høydeforskjell på 550 meter, og er dermed den lengste i sitt slag nord for Alpene. Ruta stod ferdig i 2014. 

TJØME 

Vestfolds eneste Via Ferrata finner du på Tjøme, med utsikt over skjærgården i Færder nasjonalpark. Her er det ikke jernbøyler i fjellet, og dermed mer tilsvarende fjellklatring enn den typiske via ferrataer med faste bøyler og vaiere du holder i. En 3-4 timers tur som inkluderer luftige rappelleringer og avsluttes med noen svev i zipline. Etablert i 2009 og utvidet i 2017.  

LES OGSÅ: Folkets Færder

ÅNDALSNES 

Foto: Norsk Tindesenter

Introveggen en løype som krever lite forkunnskaper om klatring og som passer for de aller fleste. Via ferrata-guider fra Norsk Tindesenter fører mindre grupper opp om gangen, både for å ivareta sikkerheten og sørge for en god og trygg opplevelse underveis. Vestveggen er en annen og mer krevende rute, begge med utgangspunkt i Nesaksla. 

LES OGSÅ: Tinderangling i Romsdalen

ÅMLI

Det er begrenset med bratte fjell på Sørlandet. Men klatrestien på Trogefjell i Åmli i Aust- Agder strekker seg over 260 meter og 200 høydemeter.  

ÅKRAFJORDEN, KYRKJEVEGGEN  

Via Ferrata Kyrkjeveggen ligger i Fjæra i Åkrafjorden. Løypa er lagt opp til klatring på fjell der det er mulig. I de mest krevende partiene er det satt inn trinn for at flest mulig skal kunne gå ruta. Klatrepartiet frå innsteget på 50 moh. til topphylla på 550 moh. er rundt 900 meter langt. Fjæratoppen er høyeste topp på 713 moh. Det siste partiet til Fjæratoppen er vanlig sti. All aktivitet skal registreres hos Åkrafjorden Nature B&B.

UTE-TV: Via Ferrata i Aostadalen

Savner du noen i oversikten, eller vil tipse oss om via ferrata under etablering? Send oss en e-post!