Via Ferrata betyr opprinnelig jernsti og har historie tilbake til første verdenskrig hvor det blei bygget ruter i Dolomittene, slik at militæret enklere skulle komme seg frem i bratt lende.

I dag er det først og fremst en aktivitet som gjør det mulig å komme seg trygt opp ved hjelp av stigtrinn, stålwire, bøyler og særlig klatreerfaring fra før. 

Annonse

En Via ferrata-rute har faste sikringsmidler boltet i fjellet, som stålwire, bøyler, stiger og broer. Vi har laget en alfabetisk oversikt med rutene som er etablert i Norge. Er du nysgjerrig på hva slags utstyr og ferdigheter som kreves for å gå en Via Ferrata, kan du lese denne saken

BEITOSTØLEN/BYGDIN

synshorn

Foto: Tor Erik Grønolen/Grønolen Fjellgård 

Via Ferrata Synshorn går på østveggen av Synshorn ved Bygdin, 12 kilometer fra Beitostølen. Ruta åpnet i 2015. 

HEMSEDAL

Skjermbilde 2017-07-31 kl. 11.17.26

 

Via Ferrata-ruta i Hemsedal starter nede i dalen ved Skarsnuten og går opp til toppen av Røggjin, på 1260 meters høyde. UTEmagasinet har vært ute og gått turen - her finner du en grundig rapport fra Via Ferrata Hemsedal. Turen er beregnet å ta 3-4 timer. I denne artikkelen finner du flere bilder fra Hemsedal og nyttige råd om du er nysgjerrig på Via Ferrata. 

KNABEN VIA FERRATA
Jernstigen er etablert på Knabekniben (786 moh.), en snau time fra Kvinesdal i Agder, med parkering ved Knaben gård. Ruta har middels vanskelighetsgrad, med ståltrinn og wire. Erfarne kan gå uten guide, men alle må registrere seg hos Knaben Via Ferrata for å benytte anlegget. 

LEKSVIK

ingeridelise_munkstigen
Klatrestien drives av Hindrum Fjordsenter og Hindrum Skilag. Foto: munkstigen.no 

Munkstigen klatresti, i Vanvikan tvers ovenfor Trondheim med utsikt over Trondheimsfjorden. Ruten starter ved fjorden og og går helt opp på fjellet Munken, 518 moh. Klatrestien er 950 meter lang. Turen tar vanligvis 3-5 timer  opp og ned.

LOEN/STRYN 

Gjølmunnebrua, en del av Via Ferrata Loen. Foto: Willy Miljeteig

Via Ferrata Loen var det første klatreanlegget som ble bygget i Norge. Klatrestien går til topps på fjellet Hoven 1010 moh. Start på nivå med Nordfjorden, på skogsveg og sti opptil 440 moh, deretter via ferrata opp til 900 moh. og over Gjølmunnebrua på 750 moh. Vanskelighetsgrader fra A til D, alternativt E nedenfor brua. I 2019 ble ekstremruta Ragnarok-ruta etablert. Den er gradert til F, noe som innebærer en del overheng og som stiller større krav til styrke og utholdenhet. Vi har samlet 10 tips basert på normalveien til toppen av Hoven.

LOM

Ruta starter på 380 meters høyde ved Nissegarden rett utenfor Lom sentrum, og ender opp på Eggjapiken på Lomseggi, 1524 moh. Dette er den ruta i Norge som har størst høydeforskjell og når det høyeste toppunktet. 

MOSJØEN

Skjermbilde 2017-08-09 kl. 09.53.38

Denne varianten er en tilrettelagt rute i Øyfjellet med færrest mulig installasjoner. Det er fast montert en wire i fjellet, og ruten er lagt hvor vi kan finne naturlige grep og trinn som feste. Ruten er klassifisert som B/C, som tilsier middels vanskelighetsgrad, og administreres av Naturlige Helgeland. Her er rapport fra en far som tok med barna og prøvde Via Ferrata Mosjøen.  

STRAUMSFJELLET

ØSTVEGGEN: Midt i Setesdal finner du Straumsfjellet, og guider som gjerne hjelper deg til topps. Foto: Helle camping

Ligger i Valle kommune i Setesdal. Ruta er 1500 meter lang og har en høydeforskjell på 550 meter, og er dermed den lengste i sitt slag nord for Alpene. Ruta stod ferdig i 2014. 

TJØME 

FJORDUTSIKT INNGÅR: Luftig skjærgårdsopplevelse. Foto: Berit Norheim/Aktiv Fritid – Tjøme

Vestfolds eneste Via Ferrata finner du på Tjøme, med utsikt over skjærgården i Færder nasjonalpark, hvor du kanskje kan se padlerne gli forbi. På Via Ferrata Tjøme er det ikke jernbøyler i fjellet, og dermed en rute med mer tilsvarende fjellklatring enn typiske via ferrata-anlegg med faste bøyler og vaiere du holder i. En 3-4 timers tur som inkluderer luftige rappelleringer og avsluttes med noen svev i zipline. Etablert i 2009 og utvidet i 2017.  

TROLLTUNGA/ODDA

Trolltunga Via Ferrata. Foto: Trolltunga Active

Nye Trolltunga Via Ferrata starter ved Ringedalsvatnet og går opp til Trolltunga og Preikestolen på ca. 1150 moh. Etter omtrent seks kilometer på sykkeltur langs Ringedalsvatnet fortsetter dere til fots 500 meter oppover i terrenget, før dere ankommer starten av den nye Trolltunga Via Ferrata-ruten, som tar deg opp til den berømte fjelltunga. Turen er beregnet 8–10 timer. Aldersgrense er 15 år. Her er en  turferskings rapport om Himmelstigen til Trolltunga 

ÅNDALSNES 

via ferrata romsdal

Foto: Norsk Tindesenter

Introveggen en løype som krever lite forkunnskaper om klatring og som passer for de aller fleste. Via ferrata-guider fra Norsk Tindesenter fører mindre grupper opp om gangen, både for å ivareta sikkerheten og sørge for en god og trygg opplevelse underveis. Vestveggen er en annen og mer krevende rute, begge med utgangspunkt i Nesaksla. Les om da UTE gikk Via Ferrata i Vestveggen

 

ÅMLI

Det er begrenset med bratte fjell på Sørlandet. Men klatrestien på Trogefjell i Åmli i Aust- Agder strekker seg over 260 meter og 200 høydemeter.  

ferrata_i_trogfjell

ÅKRAFJORDEN, KYRKJEVEGGEN  

kyrkjeveggen, åkrafjorden

Via Ferrata Kyrkjeveggen ligger i Fjæra i Åkrafjorden. Løypa er lagt opp til klatring på fjell der det er mulig. I de mest krevende partiene er det satt inn trinn for at flest mulig skal kunne gå ruta. Klatrepartiet frå innsteget på 50 moh. til topphylla på 550 moh. er rundt 900 meter langt. Fjæratoppen er høyeste topp på 713 moh. Det siste partiet til Fjæratoppen er vanlig sti. All aktivitet skal registreres hos Åkrafjorden Nature B&B.

UTE-TV: Via Ferrata i Aostadalen

Savner du noen i oversikten, eller vil tipse oss om via ferrata-ruter? Send oss en e-post!