En liste over 10 anbefalte turer fra Helgelandskysten kunne vært skrevet på en million ulike måter. Denne listen inneholder opplevelser fra Helgelands nordligste grense og ned til Dønna.
Flere av Helgelands mest kjente turmål er ikke med. Og mange turmål som «burde» vært blant områdets mest kjente, men foreløpig forblir ukjente for de fleste, er heller ikke tatt med.
Bil trengs ikke her. Ute i øyriket er kjøretøyet mer til bry enn glede. Sjøveien er beste måte å forflytte seg fra ytterpunkt til høydepunkt.
De fleste av fjellturene som beskrives nedenfor kan nås direkte fra busstopp eller kaianlegg. Smører du deg med litt tålmodighet vil ferge og hurtigbåt føre deg til turmålet, så lenge du innretter deg etter de avgangene fylkeskommunen tilbyr.
Dessuten blir reisen en integrert del av turen når du bruker båt istedenfor bil. Med båten blir transportetappen et høydepunkt i seg selv. Når båten glir fra kai, vil du bare lenger og lenger ut i havgapet. Du ønsker bare fortsette å gli inn i landskap etter landskap.
1. Horntinden (452 moh.)
Helt nord i området ligger et fjell som oppsummerer hvorfor Helgelandskysten er et feiende flott turområde: En kort tur til et fjell som ikke er veldig høyt, men likevel gir enorm utsikt.
Kommune: Meløy
Nærmeste tettsted: Reipå
Startpunkt: Parkeringsplass ved enden av Fv. 458, ytterst mot Hornneset.
Turbeskrivelse: Følg traktorvei fra parkeringsplass i retning Hornneset. Etter noen minutters gange står det skilt mot Horntind. Følg sti opp fjellryggen. Noen hundre meter senere må du forbi et bratt parti med opphengte tau. Her må barn passes godt på. Videre går stien over myr, inn i bjørkeskog og opp mot toppen.
Tur-klimaks: Utsikten fra toppen. Her spør du deg selv om du noen gang før har gått så lite for så mye utsikt.
2. Fykantrappa ad omvei
Innerst i Glomfjorden ligger et av Nordlands mest spektakulære kulturminner: Fykantrappa.
I mer enn 100 år har trappetrinnene slynget seg opp den stupbratte fjellsiden. Men, har du ikke besøkt de 1129 trinnene er du dessverre for seint ute. I fjor bestemte nemlig Statkraft seg for å stenge hele trappa.
Nå er den sperret med fysisk hindring. Begrunnelsen er at trappa ikke er trygg å ferdes i. For lokale fjellfolk føles det paradoksalt at man har tillatt enorme demninger til fjells, men ikke kan gjennomføre tiltak som holder fjellets foretrukne inngangsport åpen. Likevel er det håp for de som vil til topps. Det finnes nemlig en bakvei.
Kommune: Meløy
Nærmeste tettsted: Glomfjord
Startpunkt: Parkeringsplass ved Storglomvann oppe på Glomfjordfjellet
Tur-klimaks: Når du lykkelig utvidende om nedstengingen blir møtt av en sperring. Deretter gleden av å nyte utsikten fra øverste trappetrinn, etter å ha gått tidenes omvei til topps.
Turbeskrivelse: Følg Fylkesvei 17 og ta avkjøring mellom Svartistunnellen og Fykantunnellen. Følg anleggsvei gjennom stummørk tunell og ta så til venstre i første kryss.
Mellom Namnlausvatnet og nordligste demning av Storglomvatnet ligger parkeringsplassen. Herfra følges sti mot Nedre Navarvatnet, som tar deg mot toppen av Fykantrappa.
3. Sanna rundt
Træna er noe helt for seg selv, med tinder som roper på deg fra havgapet. Trænstaven (337 moh.) er et turmål som krever klatreutstyr og guide. Gåturen rundt sørlige del av Sanna er et mer folkelige turmål.
Kommune: Træna
Nærmeste tettsted: Husøy
Startpunkt: Hurtigbåtkaia på Sanna.
Tur-klimaks: Kirkhelleren
Turbeskrivelse: Følg vei og sti sørover. Se etter skilt til grotteformasjonen Kirkhelleren. Gå inn og nyt kald stillhet. Følg så sti rundt sørspissen av øya, og legg merke til hvordan storhavets herjinger har mørnet dette landskapet.
En avstikker til nybygd gapahuk gir mulighet til å trekke innendørs. Her kan du kikke ut på havet før du følger stien videre rundt øya.
4. Rødøyløva (443 moh.)
Løva er Helgeland-skjærgårdens midtpunkt, med et toppunkt som skrur mot himmelen.
Tross høye stup og ulendte terreng er fjellet gjort tilgjengelig for mange gjennom trapper som er bygd av arbeidere fra Nepal. I øverste del bør du likevel holde tunga rett i munnen gjennom bratt lende. Rødøyløva har et blitt ganske populært turmål, så vis hensyn når du er på besøk.
Kommune: Rødøy
Nærmeste tettsted: Rødøy
Startpunkt: Parkeringsplass ved stien, i nærheten av Klokkergården
Tur-klimaks: Å se overhengende vegg lene seg mot hvite sandstrender.
Turbeskrivelse: Fra havna følges bilvei mot Klokkergården. Noen hundre meter før overnattingsstedet starter merket sti. Store deler av turen foregår på såkalte sherpatrapper av stein, men i toppartiet møter du også bratte områder uten tilrettelagt sti.
5. Sørlykta
Utenfor alle holmer og skjær ligger Myken. Et øysamfunn nå mest kjent for whiskyproduksjon. Når sant skal sies er ikke Myken blant Helgelands flotteste turmål, men du har likevel lyst å komme på besøk.
Det kompakte samfunnet gjør inntrykk. Når du først er her, bør du gå til sydspissen av øya: En flat kontrast til turene på andre øyer.
Kommune: Rødøy
Nærmeste tettsted: Myken
Startpunkt: Whisky-destilleriet
Tur-klimaks: Å kikke på horisonten fra det som føles som verdens ende.
Turbeskrivelse: Følg veien sørover fra hurtigbåtkaia. Gå forbi det som kalles Whiskykatedralen (nybygd lagringsplass for øyas whisky). Ved den nedlagte skolen, hvor du nå kan leie seng i en campingvogn parkert innendørs (!), tar du til høyre. Følg sti til Sørlykta, helt i enden av øya. Du er ikke i tvil om når du er fremme.
6. Bolgbørra
Mange har hørt om hullet gjennom Torghatten, like utenfor Brønnøysund.
Langt færre kjenner til hullet gjennom Bolgtinden, lenger nord på Helgelandskysten. Også her finnes et hull i fjellet, som du kan spasere gjennom. En sikker vinner for barnefamilier.
Kommune: Meløy
Nærmeste tettsted: Bolga
Startpunkt: Bolga havn
Tur-klimaks: Å se havet på ny, etter å ha gått gjennom et fjell.
Turbeskrivelse: Gå i land med båten og følg vei innover øya i omtrent en kilometer. Se etter skilt mot Bolgbørra og ta til høyre. Stien tar deg gjennom mørk skog og deretter opp et juv med steinrøys.
Turen er godt merket og det finnes egne turistkart for øya. På omtrent 80 meters høyde står du i en katedral av et fjell. Innenfor ser du lyset fra fjellets åpning.
Vær obs på at terrenget fort blir bratt på andre siden av hullet.
7. Lovundfjellet (623 moh.)
I april ankommer enorme lundefugl-kolonier for å tilbringe sommeren nær matfatet. Også i juni er disse fuglene et flott skue når de kommer inn fra havet under midnattssola, etter lange dager på jakt.
For oss mennesker er den bratte turen opp Lovundfjellet et opplagt turmål.
Kommune: Lurøy
Nærmeste tettsted: Lovund
Startpunkt: Sørmarkveien
Tur-klimaks: Midtveis innser du at renneformasjonen opp mot toppen faktisk er veldig bratt.
Turbeskrivelse: Ta Sjyveien fra kaia og gå videre inn Sørmarkveien. Herfra går merket sti forbi fjelltoppen Nøva og idylliske Nøvvika. Senere knekker stien til høyre opp bratte Kalvdalen.
Spesielt på vått underlag er dette en krevende tur. Utsatte steder er kjetting hengt opp som hjelpemiddel. Mot toppen blir terrenget slakere før det knekker over i stupbratt utsikt mot Træna.
8. Tomskjevelen (922 moh.)
Fjellet representerer de mange høye og mer alpine tindene, som ligger nærmere fastlandet.
På Helgeland finnes faktisk fjell høyere enn 1900 meter, men da må du lenger inn i landet.
Kommune: Nesna
Nærmeste tettsted: Tomma
Startpunkt: Forsland
Tur-klimaks: Å se ned på Lovund og Træna.
Turbeskrivelse: Fra fergeleiet på Tomma følges bilvei omtrent seks kilometer østover til Forland. Like etter at veien har krysset en liten elv ligger parkeringsmulighet og informasjonsskilt på venstre side. Følg sti og deretter gamle steintrapper. Ved Dalavatnet vrir stien mot høyre. Med god sikt kan du herfra se resten av ruten. Siste halvdel av turen går i steinrøys. Da lønner det seg å ikke miste de røde T-er av syne.
9. Hammarøyfjellet (767 moh.)
Det eneste «byfjellet» på lista er et fjell du ikke kommer ens ærend for å bestige, men en tur du går om du kommer forbi Nesna. Turen går via flotte skogstier, som også er flittig brukt av stisyklister.
Kommune: Nesna
Nærmeste tettsted: Nesna
Startpunkt: Nord universitet
Tur-klimaks: Etter å ha blitt skjemt bort på tinder til sjøs overraskes du av hvor fin en barnålsskog kan være.
Turbeskrivelse: Fra Nord Universitet går merkede turstier inn i Nesnalia og opp til «Utsikten». Herfra går stien videre over skoggrensa.
10. Dønnamannen (856 moh.)
Sett fra nord er fjellet dønn likt ansiktet til en liggende mann. Tinderekken består av toppene pannen, nesa, leppa og haka. Toppunktet skiller seg ut ved å være blant havgapets høyeste. Herfra er utsikten god til De Syv Søstre, som er blant fastlandets mest kjente turmål. Siste halvdel av turen går i meget bratt lende.
Kommune: Dønna
Nærmeste tettsted: Solfjellsjøen
Startpunkt: Breivika
Tur-klimaks: Strandbad etter å ha nytt vertikal utsikt.
Turbeskrivelse: Fra den flotte stranda i Breivika følges sti langs vannkanten. Deretter opp en frodig dal. Underveis kan du velge hvilken av toppene du går for, men Leppa er et bra sted å starte.
Periodevis blir terrenget særs bratt og det har skjedd flere ulykker her. Vær ekstra obs på vått føre. Vi har også denne artikkelen om Dønnamannen.
Helgelandskysten
Kyststripe i Nordland fylke.
Strekker seg omtrent fra fylkesgrensen i sør til halvøya Kunna i nord.
Består av enormt mange skjær og øyer. Ute ved havet er turmålene som regel relativt korte, men gir likevel enorm utsikt.
Et rutenett av ferger og hurtigbåter tar deg mellom de største øyene.
For å ankomme området er fly til Bodø eller tog til Mosjøen eller Mo i Rana gode alternativer.
Skal du reise flere strekninger er billetten «Travel Pass Nordland» noe du bør sjekke ut. For 990 kroner gir den tilgang til så mye ferge, hurtigbåt og buss du ønsker gjennom en hel uke. Husk bare å sjekk om din reiserute krever forhåndsbooking av plass.