Kun to timer fra Oslo ligger en Via Ferrata utenom det vanlige. Via Ferrata Tjøme byr på mye klatring, spennende rappelleringer, ziplines og trivelige instruktører.
FULL FART: Avslutningen med ziplines er prikken over i-en ved Via Ferrata Tjøme. Foto: Gjendine Eidslott.
Lesetid: 3 minutter
Etter 1,5 time på E18 fra Oslo, og et par kilometer på koselige småveier før vi tok av ved skiltet «Aktiv Fritid», parkerer vi på Scandic Havna Hotel.
Her er det gode parkeringsmuligheter, mange ledige plasser og et enkelt EasyPark-system.
Deretter gikk vi det som må regnes som Norges korteste innmarsj: nemlig 900 meter grusvei inn til Base Camp.
Fakta Via Ferrata Tjøme
Via Ferrata Tjøme er en del av tilbudet til Aktiv Fritid Tjøme AS. Firmaet eies og drives av Berit Norheim og ble etablert i 1999. Base Camp er på Berits private eiendom ved Færder Nasjonalpark på Tjøme.
Ved Basecamp blir vi møtt av et stort og bredt smil. Dette engasjerte smilet er det Berit Norheim, daglig leder for Aktiv Fritid, som bærer.
Hun ønsker oss velkommen og henviser oss til guiden Michelle Tost Amundsen – en av få som har stått på det høyeste punktet i alle Europas 48 land. Vi føler oss i trygge hender.
Vi får på oss utstyret: hjelm og klatresele med falldemper rappellåtter, prusiktau og karabiner.
Etter opplæring, øving på rappelleringer og testløyper med trygge instruktører rundt oss begir vi oss ut på selve Via Ferrataen.
Det unike med Via Ferrata Tjøme er blant annet at det ikke er jernbøyler i fjellet. Dermed blir det enda mer klatring enn den typiske Via Ferrataen med faste bøyler som man holder i.
Likevel er det naturlige grep i fjellet som er gode å holde i. Og hvis man trenger litt ekstra hjelp er det bare å ta tak i vaieren.
Guiden vil vise alternativer hvis du blir sliten, opplever det nifst eller bare vil ha en pause. Utsiktsruta (normalruta) er også merket med exit slik at man kan avbryte underveis. Men det kan man ikke på de mest krevende rutene.
De som er i god klatreform kan velge noen ekstra krevende ruter:
«NO RETURN» er middels vanskelig.
«SISTE STUNT» en rute med små tak.
«ANGRESTIEN» denne ruta krever god teknikk.
Greier du «Angrestien» uten å holde i vaieren, er du en av de få som er kvalifisert til å ta «Slådegihjel».
«SLÅDEGIHJEL» er ikke for nybegynnere, kun for de med mye klatreerfaring.
For å klatre de krevende rutene, bør man ha fjellstøvler, fjellsko eller lignende sko med stiv såle. Brede myke sko er ikke egnet.
Selv om Tjøme ikke akkurat er stedet med de høyeste fjelltoppene er det likevel ikke noe å si på utsikten. Langs hele løypa ser du nemlig utover skjærgården i Færder nasjonalpark. De 6 rappelleringene føles litt ekstra spennende når du har vannet bak ryggen.
Med oss på turen var en gruppe snekkere. De tok firmaturen sin til Tjøme for å gå Via Ferrata. Flere av dem hadde aldri gått en slik tur før. Likevel klatret mange de vanskeligste rutene - etter litt øving i de lettere rutene. Kommentarer som «Dette hadde jeg ikke trodd jeg skulle klare!» og «Nå er jeg faktisk litt stolt av meg selv.» svevde i luftrommet mellom dem. Mestringsfølelsen finner nok veien til deg på Tjøme!
Fellestur med instruktør
Alle turer må bookes på forhånd. Via Ferrata Tjøme setter opp tidspunkt for oppstart. Instruktørene gir felles informasjon og opplæring i rappellering. Deretter kan man klatre i eget tempo og det er ikke felles pauser etc. Da blir det lite kø og instruktørene følger opp de som ønsker og trenger støtte. Erfarne klatrere kan raskt starte på ruta. Instruktørene vil uansett være tilgjengelige underveis.
Ja, meld dere på en av fellesturene. Bli med på gjennomgang av rappellering og klatreteknikken. Så fort dere mestrer teknikkene, kan dere klatre i eget tempo. Alle rappelltauene til Via Ferrata Tjøme henger ute og instruktøren vil være tilgjengelig ved behov.
Ruta er bygd på Berit Norheims (daglig leder) private eiendom (uten noe økonomisk støtte fra det offentlige). «Det er en stor investering å bygge / vedlikeholde anlegget. Så vi må ta betalt av alle gjester som ønsker å klatre i vår Via Ferrata. Flere av de andre rutene i Norge er bygd i utmark med økonomisk støtte fra Innovasjon Norge. Det kan være årsaken til at de fritt kan benyttes.»
Etter vi har balansert på vaiere, utført spennende rappelleringer, klatret og prøvd oss på en særdeles luftig og svaiende stige, er det tid for en gøyal avslutning på turen: ziplines! Fart og moro slår aldri feil!
Og har du lyst på et bad etter fullført tur? Ja - da er det ikke lange veien til strand og vann!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.