Utstyret du trenger for å gå Via Ferrata

Klatring i Via Ferrata krever noe utstyr. Her er oversikten over hvilket utstyr du bør ta med deg på Via Ferrata-tur, og hva du eventuelt må leie.

Sist oppdatert: 3. juni 2021 kl 09.00
pakkeliste via ferrata guide utemagasinet
VIA FERRATA-UTSTYRET: I tillegg til bevegelige klær du ikke er redd for, vil du trenge den spesielle Via Ferrata-slyngen, som kan leies billig hos de fleste som har en via ferrata. Foto: Adam Tumidajewicz
Lesetid: 2 minutter

Har du lyst til å bryne deg på en av Norges nye «jernveger« i sommer? Du finner Via Ferrata-anlegg mange steder i Norge. Kanskje blir det din start som fjellklatrer?  

Her tar vi med hvilket utstyr du trenger å ha med deg i sekken på Via Ferrata-tur. 

Generelt utstyr

Gode sko - Skoene dine skal være passende for fjellferdsel, og i stand til å holde grepet. Gode fjellstøvler med grovt mønster under passer godt, alternativt lettere sko med lav lest, så lenge de har et grovt mønster under.

Passende klær til været - Sjekk værmeldinga og kle deg etter forholdene. Om det er veldig varmt og du helst vil gå i shorts, anbefaler vi en shorts som går over knærne for når du skal klyve.

Vindjakke - Nødvendig uansett vær. Ta med deg en skalljakke om det skulle blåse opp eller bli nødvendig av andre årsaker.

Dunjakke - Til å holde varmen, særlig under pause/rast.

Ryggsekk - Det er innafor å gå Via Ferrata med ryggsekk! Du trenger sjelden mer enn 20-30 liter.

Mat og drikke - Særlig drikke kan være vanskelig å finne i fjellveggen. Ta med rikelig med drikke som passer lengden på turen, og en passende matpakke.

LES OGSÅ: Via Ferrata Hemsedal

Nødvendig utstyr

Det er en del av utstyret i denne listen som er helt essensielt for din tur. Denne delen av utstyret stort sett kan leies rimelig der hvor det finnes Via Ferrata-ruter. 

Via ferrata pakkeliste utstyr guide norge
Klatresele, hjelm, Via ferrata-slynge og hansker er helt essensielt. Foto: Adam Tumidajewicz

Hjelm - Du bør helst ha en klatrehjelm, som er tilpasset faren ved steinsprang. Slike hjelmer er rimelige og lett tilgjengelige brukt!

Hansker - Mange Via Ferrataer anbefaler hansker, og noen mener det er påbudt. Gartnerhansker fra Clas Ohlson er veldig passende! Er det særlig kaldt ute, anbefaler vi å ha med et ekstra par hansker eller votter til å holde varmen - de du klatrer med blir fort våte og kalde.

Klatresele - Det mest essensielle du trenger er sele og den spesielle slyngen. 

Slynge - Den spesielle Via Ferrata-slyngen kalles gjerne også en «falldemper», med henvisning til den spesielle mekanismen (i posen øverst til høyre på bildet) som sørger for at et eventuelt fall ikke ryker karabin, sele eller vaier.

Merk at om du skulle få et fall og falldemperen utløses, er slyngen oppbrukt og må fornyes eller erstattes. Du får leid slike slynger rimelig hos Via Ferrata-tilbydere. Vil du kjøpe en selv, finnes det flere modeller på markedet til omtrent 1500 kroner 

Publisert 3. juni 2021 kl 09.00
Sist oppdatert 3. juni 2021 kl 09.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen