Det finnes hundrevis av små skatter gjemt i ditt nabolag. Her er vår guide til den globale GPS-leken som startet for 20 år siden. Foto: Adam Tumidajewicz
Lesetid: 8 minutter
Du kan ha hørt om geocaching tidligere. Den store skattejakten startet for 20 år siden, omtrent samtidig med at GPS-enheter ble tilgjengelig for allmennheten.
Den gang fikk en kreativ sjel i Oregon på vestkysten i USA ideen om å skjule en liten beholder i skogen – og kunngjøre koordinatene på et nettforum for GPS-entusiaster.
Et par dager senere hadde noen funnet boksen, dokumentert sitt funn og etter hvert ble mange inspirert til å gjøre noe lignende.
I dag finnes det over 3 millioner geocacher gjemt bort over hele kloden!
De er bundet sammen i det store spillet geocaching (uttales «geokæsj» eller bare «kæsj»). Denne artikkelen er en introduksjon til fenomenet, og lærer deg alt om hvordan du kan bli med på leken!
Hva er geocaching, egentlig?
Geocaching går ut på å finne en hemmelig «boks» på et bestemt sted angitt av GPS-koordinater på din telefon. Aktiviteten er gratis og krever kun en smarttelefon med GPS og internettforbindelse. Hver geocache er oppført i en app eller på nett med en informasjonspakke. Den kan du lese som din briefing før oppdraget ditt starter.
Geocachere bruker en app på telefonen for å gjøre letingen lettere. Du kan også bruke dedikert GPS-utstyr, som f.eks. en klokke. Det finnes mange forskjellige apper, og du får en fullverdig opplevelse uten å måtte betale for det. Du registrerer en bruker for å logge innsatsen din gratis i det sentrale medlemsregisteret. Med appen har du lett tilgjengelig informasjon, kart og kompass og mange andre funksjoner.
Når du har funnet stedet koordinatene leder til, starter letingen. Boksene kan være store eller små, de kan være gjemt høyt og lavt. Vi har tatt med noen eksempler på finurlig utformede cacher i denne artikkelen, men de kommer virkelig i alle fasonger. Å ikke vite helt hva du leter etter er en del av moroa, men du kommer til å vite det når du har funnet cachen!
Geocaching for nybegynnere
Å begynne med geocaching er som å åpne en dør til en hemmelig verden. Geocaching er morsomt, lett å bli med på og en fin måte å bli kjent med nye steder, eller gjenoppdage gamle steder på. Det kan minne litt om turorientering. Dine vante turveier, nabolaget ditt, eller fjerne reisemål kan være fulle av små, skjulte skatter. Disse boksene er faktisk utplassert av andre geocaching-entusister. Hvem som helst kan lage en slik cache, registrere den i systemet og utfordre andre til å lete etter den.
Når man finner en slik cache, skal man åpne den og se om man finner en loggbok. Litt som en gjestebok, orienteringspost eller loggbok på toppen av ditt lokale turfjell. Du kan skrive deg inn i den fysiske boken og du bør notere at du har funnet i den digitale loggen. Der kan du også lese beskjeder fra tidligere besøkende. Boksen i trestammen på bildet ovenfor hadde blitt logget som funnet over 670 ganger tidligere!
Geocaching for familier
Det beste med geocaching er at det er så tilgjengelig. Skattejakten kan by på utfordringer på alle nivåer, og det er flott aktivitet å ta med hele familien på en søndag formiddag. I kartet over cacher kan du lete opp et bestemt område og se en oversikt. Hver cache kommer med en liten historie og kan vanligvis tilby noe lærerikt.
Dette kan være en boks gjemt i en park i byen inkluderer en historie om hvordan parken ble til for hundre år siden, en beskrivelse av dyrelivet eller en rebus.
På sitt enkleste er geocaching kun små skjulte bokser, men det finnes også mer ambisiøse prosjekter. Du kan for eksempel komme over en multi-cache. Dette er en serie med skjulte hint som skal lede deg videre på jakten til der boksen er gjemt.
Letingen byr på masse øvelse i å lese kart og orientere seg etter informasjonen man får.
Hver cache kan ha spennende lærdom å formidle, og de aller fleste kommer med et ekstra hint du kan bruke om du har vanskeligheter med å finne boksen.
I tillegg er det litt gøy å snoke rundt i busker, kriker og kroker - man kan ende opp med å se mistenksom ut for gumper, eller «muggles», som man spøkefullt kaller uinnvidde. Å lete etter en hemmelig skatt, og så forlate stedet sporløst slik du fant det, er gøy uavhengig av nivå!
Geocaching er en idealistisk greie. Selskapet som forvalter Geocaching-databasen tilbyr premium-medlemskap (til ca. 300 kr i året), men å være med er mer som en støtteordning - inngangsbilletten er gratis! Det finnes også lokale foreninger og grupper i alle landsdeler i Norge, og det finnes et stort miljø med aktive geocachere. Det er en givende opplevelse å oppdage en liten attraksjon som noen har lagt mye innsats i å gjemme og holde ved like.
Geocaching på tur
Når du har funnet en cache en gang, er den på en måte oppbrukt – men du finner nye cacher overalt, og folk lager stadig vekk nye.
Noen av skattejaktene kan ta flere dager å fullføre, og noen ganger går det sport i å finne særdeles vanskelige cacher.
Det er stor prestisje i å være førstemann til å loggføre et funn!
Gjør det til en vane å sjekke geocaching-appen neste gang du er på reise, kanskje du finner en skatt på en øy i fjorden, eller på toppen av Galdhøpiggen!
Geocaching kan være så lett eller vanskelig som du bare vil. Du kan sette av en hel dag, eller gå på leting i nærheten om du har en time til neste tog. Det finnes en del regler som er lurt å følge, derimot.
• For det første, bør du alltid legge tilbake boksen på samme sted som du fant den, og unngå å forstyrre naboer eller skade naturen rundt.
• Boksene kan gjerne være bitte små og de kan inneholde mye rart. Du kan finne en liten suvenir i form av en kinderegg-figur, eller en geocache-spesifikk dings.
• Noen ganger kan du for eksempel finne en «trackable». Dette er en brikke med en spesiell kode, som du kan slå opp på internett.
• Finneren av en cache med en tracker-dings inni seg blir oppfordret til å ta den med seg, og putte den inn i neste geocache de finner. Slik kan ferden spores på nett.
• Noen trackables kan ha et mål, som for eksempel å reise jorden rundt. Undertegnede har en gang funnet en slik dings i Oslo som hadde begynt sin reise i Istanbul 3 år tidligere!
«Geocaching er best i dagslys, men det kan være lurt å ha med en liten lommelykt eller bruke lommelykten på telefonen for å lete.»
Sjekkliste for din første geocaching-økt
• Sett av en bestemt tid og ta gjerne med deg samboeren og familien eller en venn.
• Bestem deg for hvor langt du vil gå og hvor god tid du har til å lete.
• Et vanlig turmål som den lokale skihytta kan være en god kandidat.
• Du kan også gå en tur i nabolaget og legge inn et stopp på ditt lokale bakeri, eller ta med en termokopp med kaffe.
• Pakk sekken med klær som passer været og en matpakke om du skal være ute lenge.
• Husk å ha en fulladet mobil og eventuelt en ekstra batterikilde. Appen ikke pleier imidlertid ikke å tappe mer strøm enn for eksempel Pokémon Go.
Det finnes også massevis av tredjeparts-applikasjoner med ulike funksjoner. Noen koster penger, andre ikke. Videre bør du skaffe deg en bruker på geocaching.com, som du kan bruke til å holde tritt med dine funn.
Det kan være lurt å undersøke informasjonspakken for hver cache før du begynner letingen. Da kan du få en formening av hvor vanskelig den er å finne. Loggboken kan gi nyttige tips til letingen, og det finnes et vurderingssystem som brukere kan benytte seg av for å gi tilbakemelding på cachens kvalitet.
Geocaching er best i dagslys, men det kan være lurt å ha med en liten lommelykt eller bruke lommelykten på telefonen for å lete. Ta også med deg en penn eller blyant så du kan skrive i loggen. Mange bokser kommer med dette, mens andre ikke er store nok til å romme det! Det kan også være stas å ta med seg en suvenir eller tre som du selv kunne tenke deg å legge igjen, eller ta i bytte med noe annet du kommer til å finne. Det er god etikette å bytte ut gjenstander i en boks med noe som er like mye eller mer verdifullt. Ikke legg igjen søppel eller ting som kan råtne i en boks!
Til slutt er det bare å smøre seg med tålmodighet, nysgjerrighet og entusiasme! Kanskje du kan gjøre geocaching til en del av ferieturen?
Geocaching byr på mestring, undring og lek. Legg gjerne igjen en beskjed i loggen, og husk at TFTC er forkortelse for «Thanks for the cache!»
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.