/ Løping

Kom i gang med turorientering

Turorientering er å løpe i skogen. Å glemme tida. Stoppe opp. Sjekke kartet. Gå tilbake. Telle skritt. Finne posten. Turorientering er undervurdert.

Sist oppdatert 30. april 2020 kl 18.24
turorientering
TURORIENTERING: Poster finner du overalt, på de merkeligste steder. Kanskje har du lagt merke til mange av disse i det siste?Foto: Nydalen SK

– Hæ? Donald?
– Ja, vi måtte løpe mens vi leste Donald, for å øve på å løpe med kart. 

Vi er ute og løper turorientering, og Askild Bø er rå i løypa. Kan man si det om orienteringsløpere? tenker jeg. 
Det kan man.

Det er slutt på tida da orientering var en aktivitet kun for de spesielt interesserte. Nå er det en voksende sport, som stadig flere får øynene opp for, forteller generalsekretær i Norsk Orienteringsforbund, Lasse Arnesen.

– Interessen er økende, det er flere og flere som driver med orientering som idrett, og mange som driver med turorientering. Vi har selvsagt mål om å bli enda større. Når det gjelder nerdestempelet er det nok mest vi som tenker det selv. Når jeg spør de som ikke er innenfor sporten, så har de ofte ikke tenkt på det, så vi håper vel at det ikke stemmer. 

Generalsekretær i Norsk Orienteringsforbund, Lasse Arnesen
Generalsekretær i Norsk Orienteringsforbund, Lasse Arnesen

Orientering er en nordisk idrett som ble utviklet fra former for terrengløp innen militærvesenet i Norge og Sverige i 1890-årene. Den første sivile konkurransen fant sted 1897 i Sørkedalen i Oslo.

Etter dalende interesse under og etter første verdenskrig, fikk orientering en oppblomstring i Sverige på 1920-tallet, fra 1925 også i Norge. Den første tiden ble orientering mest drevet som trening for skiløpere og andre idrettsutøvere, men med innføringen av det svenske oljekompasset (Silva-kompasset) rundt 1930, slo orientering gjennom som selvstendig idrett både i Norge, Sverige og Finland.

I 1970-årene ble orientering en av Norges største og mest populære idretter og har etter hvert også fått større internasjonal utbredelse.

Turorientering

  • TurOrientering er verdens beste mosjonsform! Den kombinerer gode naturopplevelser med fysisk aktivitet og hjernetrim.

  • TurOrientering er turer med mange mål underveis. Hvert mål er en post som for barna er en «skatt».

  • TurOrientering har fire nivå: grønt, blått, rødt og sort. 

  • TurOrientering gir deg mulighet til både å lære og øve på å bruke kart og kompass.

  • TurOrientering gjør deg kjent i nærmiljøet og kan vise deg ukjente naturperler, mens kulturminnepostene kan gi deg ny kunnskap.

  • TurOrientering er et tilbud som er tilgjengelig hele døgnet hele sesongen - du velger selv når du vil på tur, hvor du vil starte og hvor lang turen skal være. Du kan gå sammen med venner og familie eller alene.

  • TurOrienteirng er et tilbud med stor variasjon. Noen arrangører tilbyr sykkelposter, toppturposter, poster ved kulturminner, flotte utsiktspunkt eller andre naturperler.

  • TurOrientering arrangeres av klubber tilsluttet Norsk Orientering og er et av Norges største mosjonstilbud med over 50.000 deltakere i alle aldre.

  • Vil du prøve deg på turorientering finner du oversikt på turorientering.no  Der får du oversikt over alle tilbud og mulighet for å kjøpe og skrive ut kart og turer på egen PC. TurOrientering kan også kjøpes i butikk. Oversikt over utsalgssteder finner du på nettportalen under hver arrangør.

Jeg og Askild løper og løper. Og vi har glemt tid og sted. Om man kan si vi ikke ser skogen for bare trær? Vi ser definitivt mye trær. Vi stuper gjennom busk og kratt på leiting etter den beste passasjen gjennom. På den andre siden skal det jo være et gammelt steingjerde?

– Det kan være smart å ikke sikte deg rett på posten, men heller på noe som kan fange deg opp underveis og lede deg frem til posten, roper Askild bak meg.

Jeg har fått æren av å ta post nummer tre, en litt kinkig en som har latt meg gå frem og tilbake for å prøve å finne den markerte skrenten.

– Yess! Der er det! 
– Kult! Da er det min tur!

Jeg har såvidt fått tilbake pusten, før Askild tar over kartet og sikter seg inn på den neste. Han foran, og jeg bak. Vi løper der det går, og trasker over ur og busker der det trengs. Noe på sti, noe utenom. Jeg glemmer å se på klokka. 4,5 timer er rekorden ute på turorientering, før jeg kom på at jeg måtte få i meg noe å spise. 

UTE-TV: Løpeskolen – kart øker gleden  

På O-festivalen kan du prøve deg på både turorientering og orientering i alle formater. Og orientering er ikke bare for konkurransemennesker.

– Vi vet at det er stadig yngre som er ute og løper turorientering. Før trodde man det var besteforeldre som gikk med barnebarna, at det var et lokkemiddel – og det er det forstatt – men vi har registrert at det er flere og flere ungdom mellom 15-30 som er ute på turorientering, forteller Arnesen.

Turorientering er delt opp i fire nivåer, gradert etter ferdigheter og erfaring med kart og kompass, og hvor fysisk krevende løypa er. Det gjør at alle kan finne poster og turer som passer, og idretten er også tilgjengelig for de som ikke er så gode. Og ikke trenger du å løpe heller. 

– Orientering er en lett begripelig idrett, men vanskelig å bli god i. Det er fort gjort å rote seg bort i skogen, og det kreves noe øvelse for å bli god. Men samtidig er det lavterskelidrett, da det ikke koster noenting, alt du trenger er et par sko og et kompass. Og noe av det fine er at om du er ute og reiser, og har en ettermiddag ledig, kan du finne turorientering i naboområdet. Da er det bare å stikke ut og ha det gøy. 

«Ut på stien, 200 meter, telle skritt, ut på siden ved en stor stein, opp en liten skrent. Hvor er det stupet som står på kartet?»

UTEs løpeskole: – Ikke løp utenom myra

Hva gjør man om man vil prøve seg på turorientering første gang?
– Du finner all informasjon på nett, eller du kan kontakte klubbene som har turorientering. På nettsiden turorientering.no kan du printe ut kart og bare gå ut i skogen om du vil det. Du kan også kjøpe en konvolutt som har alt du trenger, som flere kart og klippekort. Denne helgen kan du også stikke opp til Sognsvann, der er det mange som kan prøve seg for første gang. 

Har du noen smarte tips til nybegynnerne?
– Ikke løp for fort, og se ofte på kartet. Det er tipset til både nybegynnerne og de erfarne. De få sekundene du sparer på å løpe fort taper du på å prøve å finne tilbake igjen på kartet. 

Og jeg og Askild løper fortsatt. Ut på stien, 200 meter, telle skritt, ut på siden ved en stor stein, opp en liten skrent. Hvor er det stupet som står på kartet? To timer har gått, og vi er fortsatt i kjempehumør. Vi glemmer at vi er ute og trener. 

– JAAA!!! Der er posten! haha!
Jeg klipper i kortet for å merke at posten er tatt, og puster fornøyd ut.
– Min tur, gi meg kartet!

O-FESTIVALEN

Norges største orienterings-arrangement er O-festivalen, som arrangeres på forskjellig sted fra år til år. Her kan du prøve deg på turorientering i alle vanskelighetsgrader, og om du vil være med å konkurrere finner du også løyper i alle varianter. 

Test av løpesko for vått og kaldt føre

Publisert 30. april 2020 kl 18.24
Sist oppdatert 30. april 2020 kl 18.24
annonse
Relaterte artikler
vj ace dame
Test av vinterpiggsko

Vinterpiggsko med demping

emelie forsberg uu
Fjelløper Emelie Forsberg:

Om å ta leken på alvor

Ultraløperen Simen Holvik

– Jeg ville løpe fra døden

pytho 6 2023
Joggesko for sti/grus

 Test av Icebug Pytho 6 

simen holvik badwater 135
Slik forbereder du deg til utraløp

Simen Holvik om hvordan forberede seg til ultraløp

annonse
Lokket til seg eliteløperne

Høstløping i Hemsedal

løping i fjellet
Stiløpeturer – turtips

Forslag til fjelløpeturer i Norge

NNormal Kjerag
Testet: NNormal Kjerag

NNormal Kjerag

jotunheimen trail run
Jotunheimen Trail Run

Nytt fjelløp i Jotunheimen

Inov-8 Trailfly Ultra G 280 test
Test av Inov8 Trailfly Ultra G 280

Inov-8 Trailfly Ultra G 280

Xreid 2013-2023

Når leken er god

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen