OM TESTEN

Testen ble gjennomført i høst og utover vinteren. De fleste teltene er ikke designet for vinterbruk så «vinteregenskapene» (eller mangelen på disse) er ikke vektlagt, men det har vært med på å gi teltene flere bruksdøgn. De er både brukt på tur og satt opp i en felles camp for sammenligning. Alle mål er det vi har målt og veid. Høyde, bredde og lengde er målene i innerteltet og rundet av til nærmeste fem centimeter.

VURDERINGSKRITERIER
• STABILITET. Hvor mye vær og vind tåler teltet.
• TIDSBRUK. Er det raskt og enkelt å sette opp og ta ned teltet?
• KOMFORT. Plass i innerteltet er sentralt, samtidig bør det være nok plass til bagasje, enkelt å gå ut og inn og evt. andre ting som har noe å si for den totale komforten.
• PRAKTISKE LØSNINGER. Er det nok lommer? Er det enkelt å justere lufting, åpne glidelåser, nok plugger og ekstrautstyr? Alle små praktiske ting som gjør et bra telt til et veldig bra telt.
• TOTALVURDERING er en samlet vurdering av punktene over, pluss vurdering av vekt, materialer og relevante løsninger.

Denne gangen har vi vært ute etter å teste markedets 3-sesongerstelt som kan brukes mer eller mindre overalt, som er lette nok til å bæres langt, men samtidig romslige nok til at to personer kan ha godt og komfortabelt med plass. Det er denne typen telt som gjerne har det største bruksområdet og som gjerne blir teltet som får blir med på de fleste turer. 
Ved valg av telt, er kuppel eller tunnel noe du må ta stilling til. Du får mange bra telt i begge former, men vi har i denne testen valgt å holde oss til kuppeltelt, siden konstruksjonen gir et romsligere innertelt, og det står av seg selv uten bruk av mange plugger. Det er en stor fordel om du telter i områder med mye stein og hardt underlag hvor det er vanskelig å få til god bardunering. Kuppelteltene har gjerne et litt mer allsidig bruksområde, selv om de ofte er litt dyrere og kan veie litt mer enn tunnelteltene. Selv om det er mange likehetstrekk så er det litt ulike konstruksjoner og prinsipper for teltene som er testet her.