Solotelt, enmannstelt – eller kanskje det mer kjønnsnøytrale enpersonstelt? Uansett hva vi kaller det, gjør de mindre og lettere telt-løsningene mange typer turer enklere. I korona-sommeren er de kanskje den store løsningen?
Telt for én person tar mindre plass, det krever mindre areal oppslått, i tillegg til at de veier vesentlig mindre enn større telt. Ofte er det gjerne vekten på ryggen som er utslagsgivende for hva man begir seg ut på.
Hvis du har prøvd – og kanskje slått fra deg – hengekøye som overnattingsform fordi du ikke finner den komfortable sovestillingen, kan et slikt lettvektstelt være et fullgodt alternativ:
• Du får ligge flatt og stille.
• Sammenlignet med for eksempel en tarp, så stenger du unna mygg, insekter og kryp gjennom natta.
• Hvis familieteltet blir liggende ubrukt fordi det er stort og tungt, er dette en enklere løsning.
• Pakkvolum og vekt gjør dem enklere å få med i sekken, eller å laste på en sykkel hvis du skal bikepacke.
Er lettvektstelt like bra som et ordinært telt?
Tja. Det er ikke plass til så mye mer enn deg selv og sekken inni disse teltene, og i noen av dem vil du muligens føle deg litt utsatt i – særlig om det blåser friskt.
Lette solotelt er en fremdeles en nisje. Kanskje skyldes det at vi har for vane å kjøpe telt som kan passe til mest mulig når vi først investerer i noe slikt?
Kanskje får flere øynene opp for dem nettopp i korona-året, når det er mer utfordrende å dele telt med venner – og begrensete overnattingstilbud?
Du trenger ikke å være en durkdreven friluftsekspert for å ha glede av et slikt telt. Noen ganger er alt du trenger ly for natta – og en god natts søvn.
Det er sjelden at det blir nødvendig å måtte sitte inne i teltet og lage mat mens det er full storm utenfor flere dager på rad.
Gjennom flere årstider og til langt utover høsten ble vi imponert over bruksmulighetene som soloteltene representerer. De er intuitive og enkle å rigge opp.
De krever heller ikke stor flater for å kunne settes opp, noe som innimellom kan være en utfordring når du er underveis.
For best mulig sammenligningsgrunnlag valgte vi å sette rundt en kilo som standardvekt.
Vi kan anta at det meste av telting under tregrensa går helt fint, mens noen av modellene vil være mer utsatt for vind og vær.
Pluggene er ikke av den mest kraftige sorten hos disse teltene, noe som kan bli en utfordring når det for eksempel er tele i bakken eller på steinete underlag.
Selv om enkelte av teltene takler snøfall, er samtlige modeller først og fremst ment for tresesongs bruk.
BEST EGNET FOR
- Fjell- og vandreturer
- Kajakk/kano
- Sykkelturer/bikepacking
Sesong
Noen av teltene i denne testen er helt selvstående, mens andre er semi-selvstående, altså at de er avhengig av å bli spent opp. De semi-selvstående krever altså litt mer plass.
Det finnes også kraftigere enmannstelt, om du er villig til å gå opp i vekt. Hensikten med denne testen har vært å avdekke de forskjellige løsningene på telt, som kan komme enda flere til gode.
Et slikt telt kan fort bli ditt nummer en – eller to – favorittelt. Tar du godt vare på det, kan det brukes igjen og igjen.
Flere av disse teltene finnes også som to-personerstelt, hvor du får en del bedre plass, uten den store vekt-straffen. UTE har tidligere også testet tomannstelt.
Du kjøper et slikt type telt hvis du..
- Vil gjøre tur/telt-opplevelsen lettere
- Primært er på tur/telter i lavlandet
- Telter i godt vær og lite vind
-
Du kjøper ikke et slikt type telt hvis du du...
- Trenger et solid telt som må takle mye vær
- Trenger et telt som tåler alt av bruk