Å sove under åpen himmel

Det å sove under åpen himmel kan fort bli et mareritt, men rer du sengen på rett vis, går det som en drøm. Markus Wegge deler hvordan du gjør det til en god opplevelse.

Sist oppdatert: 25. oktober 2019 kl 07.00
Lesetid: 2 minutter

Det er ikke for hvem som helst å droppe både telt og gapahuk om man skal sove ut. Eller?

Det å sove uten beskyttelse fra vær og vind kan være en utrolig fin opplevelse, og det å slippe vekten av teltet er en befrielse. Men å sove under åpen himmel krever også rett innstilling og noe tilpassing. 

– Nesten uansett, om jeg ligger i teltet eller under åpen himmel, liker jeg å lage en pose, nærmest en sekk, med liggeunderlag og sovepose inni og fjellduk utenpå. Da kan jeg velge å åpne opp helt, og ha det godt og pustende, men så vil likevel liggeunderlag og sovepose holde seg sammen, så ikke jeg sklir av liggeunderlaget, forklarer Markus Wegge. 

Fjellduken er helt vanntett og vil beskytte deg mot eventuelt duskregn som kommer gjennom natten, men den puster dårlig. Blir man for varm i løpet av natten, vil det bli kondens inni posen. Derfor er det viktig å regulere etter temperatur og værforhold. 

Dersom du ikke har en fjellduk, kan du fint legge deg under et tett tre. Det går også an å spenne opp en liten presenning eller tarp som danner le for vind og regn. 

Insekter kan bli en utfordring når man sover under åpen himmel, men det finnes myggnetting som er laget for å sette over hodeenden av soveposer. Pass bare på at den ikke kleber inntil ansiktet, for da vil du likevel kunne bli stukket av mygg. 

– Da har jeg et supertriks, som jeg har funnet på helt selv. Og det er å sove med capsen på, sier Markus fornøyd. 

Se alle episodene av serien På naturens premisser her.

PÅ NATURENS PREMISSER

Navnet Wegge ble først kjent da Inge Wegge og Jørn Nyseth Ranum fant seg en strand i Lofoten hvor de overlevde på utgått mat og bygget hus av drivved og søppel. Nordfor sola-prosjektet ble til en film som høstet en rekke internasjonale priser. Senere fikk brødrene Inge, Markus og Håkon oppmerksomhet for filmen Bjørnøya, hvor de også hadde som mål å leve mest mulig av naturen. Her deler de kunnskapen de har tilegnet seg om bærekraftig friluftsliv. 

Publisert 25. oktober 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 25. oktober 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
FINT BILDE, MEN... Det finnes tre V-er som hjelper deg å finne rett teltplass. Opptil flere av dem er definitivt ikke tatt hensyn til her.
På naturens premisser (EP7)

Finn den beste teltplassen

brødrene begge kjedelig turmat
På naturens premisser (EP5)

Ikke spis kjedelig turmat!

DENNE KAN DU FIKSE: Ingen grunn til å deppe over en knekt teltstang når du vet hvordan den kan repareres!
På naturens premisser (EP8)

Slik fikser du ødelagt turutstyr

TELTKOS: Det er ikke nødvendigvis natta så snart teltet er spent opp. I hvert fall ikke om du spør disse gutta.
På naturens premisser (EP4)

Kunsten å hygge seg i teltet

I SEKK OG POSE? Sliter også du med å få plass til alt i sekken? Da har denne karen, og hans bror, noen verdifulle råd å gi deg.
På naturens premisser (EP3)

13 tips til pakking av tursekken

ER DU SIKKER? Noen ganger kan du, med loven i hånda, overse slike skilt. Allemannsretten har sine begrensninger, men mulighetene er nok enda større. Foto. Christian Nedrum
På naturens premisser (EP2)

Din rett til å bruke naturen

AKTUELLE: Markus og Inge Wegge er fostret opp på frisk luft. I denne nettserien får UTEs lesere nytte av alt det de har lært.
På naturens premisser (EP1)

Brødrene Wegges tips til turplanlegging

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen