Det er ikke for hvem som helst å droppe både telt og gapahuk om man skal sove ut. Eller?
Det å sove uten beskyttelse fra vær og vind kan være en utrolig fin opplevelse, og det å slippe vekten av teltet er en befrielse. Men å sove under åpen himmel krever også rett innstilling og noe tilpassing.
– Nesten uansett, om jeg ligger i teltet eller under åpen himmel, liker jeg å lage en pose, nærmest en sekk, med liggeunderlag og sovepose inni og fjellduk utenpå. Da kan jeg velge å åpne opp helt, og ha det godt og pustende, men så vil likevel liggeunderlag og sovepose holde seg sammen, så ikke jeg sklir av liggeunderlaget, forklarer Markus Wegge.
Fjellduken er helt vanntett og vil beskytte deg mot eventuelt duskregn som kommer gjennom natten, men den puster dårlig. Blir man for varm i løpet av natten, vil det bli kondens inni posen. Derfor er det viktig å regulere etter temperatur og værforhold.
Dersom du ikke har en fjellduk, kan du fint legge deg under et tett tre. Det går også an å spenne opp en liten presenning eller tarp som danner le for vind og regn.
Insekter kan bli en utfordring når man sover under åpen himmel, men det finnes myggnetting som er laget for å sette over hodeenden av soveposer. Pass bare på at den ikke kleber inntil ansiktet, for da vil du likevel kunne bli stukket av mygg.
– Da har jeg et supertriks, som jeg har funnet på helt selv. Og det er å sove med capsen på, sier Markus fornøyd.
Se alle episodene av serien På naturens premisser her.
PÅ NATURENS PREMISSER
Navnet Wegge ble først kjent da Inge Wegge og Jørn Nyseth Ranum fant seg en strand i Lofoten hvor de overlevde på utgått mat og bygget hus av drivved og søppel. Nordfor sola-prosjektet ble til en film som høstet en rekke internasjonale priser. Senere fikk brødrene Inge, Markus og Håkon oppmerksomhet for filmen Bjørnøya, hvor de også hadde som mål å leve mest mulig av naturen. Her deler de kunnskapen de har tilegnet seg om bærekraftig friluftsliv.