Wegge-brødenes korstog mot forbrukersamfunnet og forurensning begynte lenge før Inge gjorde etternavnet kjent gjennom prosjektet Nordfor sola, der han og Jørn Nyseth Ranum fant seg en strand i Lofoten, hvor de overlevde på utgått mat og bygget hus av drivved og søppel.

I serien På naturens premisser gir de tips og råd til friluftsfolk om hvordan de kan bruke naturen på en smartere og mer miljøvennlig måte. 

Hva håper dere folk vil sitte igjen med etter å ha sett serien? 

– Vi håper at publikum får lyst til å dra ut i naturen, og at tipsene gjør dørstokken litt lavene. Når en bruker naturen får man også kjennskap til den, slik at folk får lyst til å ta vare på den, forteller Inge.

WEGGES RÅD OM TURPLANLEGGING 

Før du vet hva du skal pakke, må du ha en tanke om hvor du skal og hva du skal gjøre på turen. 

– Man må ha de samme målene, finne ut hva man skal, hva slags tur man skal på. Forberedelser til turen er det viktig å tenke på, sier Markus Wegge.

Tips 1: Gå over alt utstyr

Når du pakker turutstyr, er det viktig å gå over utstyret underveis. Da vil du kanskje oppdage skader og slitasje som kan repareres før utflukten starter. Et hull i et soveposetrekk eller i et skallplagg kan sys og gjøres vanntett med litt silikon. 

Tips 2: Bli kjent med turen dere skal gå

Får dere tips fra venner eller lokalkjente? Har dere guidebøker, rutebeskrivelser fra magasiner og tilgang på kart? Hva slags tur det er, påvirker i stor grad hva dere trenger å ta med dere. 

Tips 3: Lag pakkelister

Wegge-brødrene råder til å lage detaljerte pakkelister, inndelt etter hva slags utstyr som er felles og hva som er personlig. Typiske fellesting er det som utgjør leirplassen og matvarer. Noen av matvarene er kanskje bare personlige, så dette må man diskutere og bli enige om hvordan man løser før turen. Man kan ta utgangspunkt i pakkelister fra nettet eller magasiner, og tilpasse dem til din tur. 

– Det som er fint med pakkelister er at mens jeg pakker det jeg har på lista, så kommer jeg på hva jeg må pakke som jeg glemte å ha med på lista, sier Inge Wegge.

Les også: Bjørnøyabrødrene

Markus Wegges pakkeliste: 

 • Liggeunderlag

 • Sovepose

 • Fjellduk (til nødsituasjoner, som regnponcho eller til ekstra isolasjon av soveposen)

 • Teltet

 • Førstehjelpsutstyr (pakket vanntett)

 • Matskål med bestikk

 • Brenner (gass sommertid, bensin vintertid)

 • Kaffekjele

 • Turmat (vær bevisst på hvor mye søppel det blir av emballasjen og ha en plan for hvordan du får med det hjem)

 • Kart og kompass (øv deg på å bruke dette)

 • Tau (nyttig til å lage camp og i nødsituasjoner

 • Toalettsaker (fyrstikker, toalettpapir og antibac, pakket vanntett. Ha vanntett pakkede fyrstikker på minst to steder.)

 • Hodelykt

Se alle episodene av serien På naturens premisser her.

PÅ NATURENS PREMISSER

Navnet Wegge ble først kjent da Inge Wegge og Jørn Nyseth Ranum fant seg en strand i Lofoten hvor de overlevde på utgått mat og bygget hus av drivved og søppel. Nordfor sola-prosjektet ble til en film som høstet en rekke internasjonale priser. Senere fikk brødrene Inge, Markus og Håkon oppmerksomhet for filmen Bjørnøya, hvor de også hadde som mål å leve mest mulig av naturen. Her deler de kunnskapen de har tilegnet seg om bærekraftig friluftsliv.