Mina og meg vil bruke tre uker i Sunnmørsalpene

Alexander Read og Mina (3) planlegger for ny langtur. I sommer skal de utforske Sunnmørsalpene.

Sist oppdatert: 14. juni 2019 kl 07.00
FJELLFERIE: I slutten av juni pakker Mina og pappa Alexander sekken for å tilbringe tre uker i Sunnmørsalpene. Foto: Alexander Read
FJELLFERIE: I slutten av juni pakker Mina og pappa Alexander sekken for å tilbringe tre uker i Sunnmørsalpene. Foto: Alexander Read
Lesetid: 8 minutter

Tre uker i fjellet, hvorfor vil dere gå Hjørundfjorden Rundt? 

– Vel, Mina og meg hadde en strålende turopplevelse med tureventyret vårt fra Isfjorden til Snøhetta i fem uker i fjor sommer. Mina likte spesielt godt å småklatre/klyve i fjellsidene. Så likte jeg godt kombinasjonen av de frodige dalene med de spisse tindene. Så var det fine fiskemuligheter underveis også. Vi ville mer av det samme, men ta det et lite hakk lengre med tanke på å gå gradene innenfor den alpine delen av friluftslivet. Så denne gangen tar vi med klatresele til liten og stor pluss en taustump. Jeg har klatret litt selv i spesielt Jotunheimen og vært på Klatreverket i Oslo med Mina for å leke oss litt. Håper at vi kan få klatret mer sammen både inne og ute de neste årene. Hva er vel bedre med å starte med litt klyving i selveste hjertet av Sunnmørsalpene! Så har det lenge vært en drøm for meg å få lov å vandre her. 

Har du vært på tur i dette området tidligere?

– Nei, det er det som gjør det hele ekstra spennende. Både i forberedelsesfasen og selve turen. Men det har lenge vært en drøm å få anledning til å vandre i fjellene i Sunnmørsalpene.

LES OGSÅ: Eivind Eidslott - Å investere i fjell

Hvordan legger du opp ruta, med tanke på at du har med en treåring? 

– Som vanlig er det primært telt vi sover i. Det gir oss veldig stor fleksibilitet. Vi kommer også til å legge ut depoter underveis med mat og fuel for å holde vekten nede. Dette gjør meg mer mobil og lettere å ha overskudd til Mina. Av erfaring vet vi at Mina fint klarer 4-5 kilometer om dagen (gjerne lenger) i veldig kupert terreng. Jeg har lagt inn noen dager med hvile i tillegg slik at vi har fleksibiliteten vi trenger for å få en koselig tur der vi ikke må jage delmål. Det er ikke poenget med turene våre. Vi skal kose oss med turøyeblikkene underveis. Så har vi lagt inn noen toppturer underveis hvor vi lar teltcamp stå og pakker lettere. Turen går fra Melbøsætra og inn i Molladalen. Derfra går vi sørover til Standdalen og videre til Bjørke som ligger innerst i fjorden. Derfra går vi nordvest via Tyssenaustet DNT hytte og Norangsdalen til Patchellhytta. Herfra går turen videre til Urke. På veien håper vi å komme oss opp Slogen om det er forsvarlig rent sikkerhetsmessig. Ferge til Trandal og videre til Blåbretinden og fergekaia ved Hundeidvik.

LES OGSÅ: Overnattingen – Villa Norangdal

Er det noe du er spesielt spent på?

– Ja, flere ting. Jeg gjør grundig research på området og snakker med lokalkjente om mulige rutevalg, toppturer og hva som er realistisk å få til med Mina. Selv om jeg stiller godt forberedt er det en spesiell følelse å dra til nye fjellområder. Det kribler alltid litt ekstra i magen. Det er vel utforskeren i meg som trigges. Så blir det hele mer spennende når jeg vet at jeg har med meg Mina. Ikke fordi jeg tror det vil gå på sikkerheten løs, for det vil jeg aldri tillate. Snarere fordi vi kan møte på hindringer som gjør at rutevalg må endres og planene justeres selv med gode forberedelser. Det er en del av usikkerheten som følger med det å være på tur med Mina. Da tenker jeg spesielt på at fjellområdet er generelt ganske kupert og bratt. Det blir det største potensielle hinderet, samtidig som det jo er det vi oppsøker for denne turen. Så lurer jeg på om vi klarer å komme oss hele veien til toppen av Saksa og Slogen. Jeg har bestilt fint vær, men man kan jo aldri være sikker.

«Turene våre får meg virkelig til å verdsette hva jeg har.»
Alexander Read 

ÅRETS VILLMARKINGER: I 57 dager levde de to under åpen himmel og tilbakela mer enn 500 kilometer over deler av fjellkjeden Nordryggen, fra Ljosland i Vest- Agder til Leirvassbu i Jotunheimen. I løpet av 2018 tilbragte de 168 dager i telt og tilbakela hele 780 km på ski og til fots. For dette fikk de prisen Årets Villmarking 2019. Foto: Privat
ÅRETS VILLMARKINGER: I 57 dager levde de to under åpen himmel og tilbakela mer enn 500 kilometer over deler av fjellkjeden Nordryggen, fra Ljosland i Vest- Agder til Leirvassbu i Jotunheimen. I løpet av 2018 tilbragte de 168 dager i telt og tilbakela hele 780 km på ski og til fots. For dette fikk de prisen Årets Villmarking 2019. Foto: Privat

Hva består forberedelsene av før en slik tur? 

– Planleggingen består av gode og lange forberedelser i kartet og samtaler med folk. Jeg har et stort Norges-kart på veggen hjemme der jeg har sirklet ut mange fjellområder i Norge jeg har lyst til å besøke og utforske. Så har jeg supplert med mange turforslag fra andre.  En annen viktig vurdering jeg prøver å avklare så tidlig som mulig i planleggingsfasen er hva slags type tur vi skal på. Dette henger ofte sammen med hvilke aktiviteter vi vil gjøre.  Det er virkelig fantastisk å høre hvor stolte sunnmøringene er av plassen sin og hvor behjelpelige de har vært med å dele av sin kunnskap om fjellene. Så benytter anledningen til å rette en stor takk til alle dere som har bidratt med turtips, råd og veiledning i planleggingsprosessen. For denne turen lager jeg små pakker som vil bli lagt ut som depoter underveis på turen. Jeg har kontaktet lokalfolk for å finne plasser jeg kan ha depotene våre. Veldig ofte er det noen aktiviteter eller konkrete plasser vi vil besøke som til slutt er avgjørende for hvor turen havner. Så er det et mål i seg selv å utforske nye steder. Er så mye flott natur i Norge og vi har lyst til å lære landet vårt enda bedre å kjenne. En viktig del av planleggingen består i å forberede Mina på at vi skal dra og hva vi skal gjøre. Snakke med barnehagen i forkant for å sikre en smidig overgang med det de holder på med der og til vår hverdag i fjellet. Så lar jeg Mina være med å pakke sine ting og bestemme klær og utstyr der hun har mulighet til å velge. Medbestemmelse står sentralt i planlegging og gjennomføring.

Hva er forskjellen mellom å være på tur med barn, sammenlignet med voksne, synes du?

– Det er en berikelse jeg ikke var klar over før jeg selv fikk barn. Mina tvinger meg til å tenke annerledes i alt jeg gjør i planlegging og gjennomføring. I kraft av å være seg selv gjør Mina det helt nødvendig for meg å kople min kompetanse og erfaring innen friluftslivet sammen med foreldrerollen. Det er utrolig spennende og gir meg som fjellfant, og som far masse motivasjon og glede. Jeg kan ikke lenger gjøre ting på rutine. Det gjør at jeg har fått en helt ny kilde til å bli kjent med fjellet og lære enda mer. Alt må tenkes over én ekstra gang for å ivareta Mina som den lille jenta hun er. Både med tanke på sikkerhet, men også for å tilrettelegge for maks turglede. Viktigst av alt er at Mina får meg til å stoppe opp. Hun bryr seg ikke om det er 10 meter eller 100 kilometer igjen av turen. For Mina er det ingenting som er viktigere enn akkurat det turøyeblikket vi står i her og nå. Jeg har mange gode turopplevelser med voksne venner og familie, men ingen får meg til å sette ned tempoet og bare være der oppe i fjellet slik som Mina. Tilstedeværelsen som Mina får frem i meg gjør at jeg opplever å bli en enda bedre far for Mina. Jeg ser Mina der hun er og det gjør det lettere for meg å møte Mina på en sånn måte at turgleden opprettholdes og de magiske turøyeblikkene oppstår. Alt takket være en liten jente på tre år. Det kan anbefales på det sterkeste!

 

Har treåringen lagt inn noen ønsker eller behov for turen?

– Ja, det har hun. Jeg spør Mina alltid om det er noe hun veldig gjerne vil oppleve og er ekstra opptatt av å få ta med. Denne gangen var det ekspedisjonsballerinakjole! Mina har oppdaget ballett og vil veldig gjerne øve på å danse mens vi vandrer i fjellet. Så da blir det slik. Så vil hun gjerne ha med seg popcorn. Det vil jeg også, så ikke vanskelig å si ja til det ønsket.

 

Dere har vært på langturer før, hvordan er det å komme tilbake til hverdagen igjen?

Det er godt å være inne i vår magiske boble der oppe i fjellet, og det er veldig godt å komme tilbake til Kristin og Lilje Olava (4 mnd). Det er fint å få kjenne på det å savne resten av familien. Jeg tar det ikke for gitt at vi kan vende tilbake fra våre turer til resten av vår flotte lille familie der hjemme. Turene våre får meg virkelig til å verdsette hva jeg har. For Mina sin del går det veldig greit å gå tilbake til barnehagen og hverdagen. Det er tross alt hverdagene det er flest av, og for meg er den store kunsten i livet å trives med hverdagen, ikke langturene.

 

Hva ser du mest fram til med sommerens store utflukt?

– Jeg ser aller mest frem til å se Mina danse ballett på en av fjelltoppene i Sunnmørsalpene. Om vi får oppleve akkurat det, så vil det turøyeblikket være med meg for alltid.

LES OGSÅ: UTEs test av tresesongs soveposer i dun

Publisert 14. juni 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 14. juni 2019 kl 07.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen