Overnatting på Villa Norangdal

Midt mellom noen av Sunnmøres høyeste fjell ligger et lite overnattingssted som minner om et designmuseum.

Sist oppdatert: 5. august 2014 kl 09.27
villa norangdal sunnmøre
MIDT I SMØRØYET: Villa Norangdal ligger midt mellom noen av Sunnmøres vakreste fjell, og det lille hotellet mellom Hellesylt og Hjørundfjorden har en 125 år gammel historie. Etter å ha vært stengt i drøyt 40 år, gjenåpnet hotellet i Norangdal for tre år siden etter omfattende restaurering. Foto: VILLA NORANGDAL
Lesetid: 3 minutter

– Vil dere bo i 1900, 1920, 1930, 1950 eller 1960? På 1970 er det allerede noen som bor.

Iris Fivelstad er på vei opp den smale trappen til andre etasje i Villa Norangdal. Det hvite huset ved inngangen til Norangdal på Sunnmøre tilhørte tippoldefaren hennes.

Da hun kjøpte bygget tilbake til familien etter en tvangsauksjon, var det ingen som skjønte hva marineoffiseren skulle med den forfallne, gamle bygningen. Nå har Iris Fivelstad brukt flere millioner på å pusse opp trebygningen, og etter å tilbrakt landloven fra marinefartøyet på tokt i design- og bruktbutikker over hele Europa,  minner Villa Norangdal i dag mest av alt om et designmuseum.

Hvert av de seks rommene på det lille hotellet er innredet i tidsriktig stil; for eksempel er 1900-rommet i gjennomført jugendstil, rommene fra 1920 og 1930 er i Art Deco og rommet fra 1960-tallet er inspirert av månelandingen som fant sted det tiåret og har Marilyn Monroe hengende på veggen og S-stolen til Verner Panton på baderommet.

Hotellet ved foten av Kviteggja, Sunnmøres høyeste topp, har lange tradisjoner som overnattingssted. I 1878 ga Turistforeningen bøndene på Fivelstadhaugen penger til glass, bestikk og tallerkener sånn at forbipasserende gjester kunne få kost og losji i et gjesterom på gården. Syv år senere sto et eget overnattingssted klart, og plassen mellom Hjørundfjorden og Geirangerfjorden ble raskt ett populært stoppested. Før århundreskiftet var både tinderangleren William Cecil Slingsby, Bjørnstjerne Bjørnson og den nederlandske Dronning Wilhelmina blant gjestene.

Etter andre verdenskrig ble det gamle trehotellet solgt ut av familien Fivelstad. Det forfalt, ble stenget og en brukthandler tømte etter hvert den hvite trebygningen for alt inventar.
– Det var såvidt bygget stod da jeg kjøpte det. Jeg har vokst opp med historiene om hotellet og hadde derfor lyst til å prøve å ta vare på familieklenodiet. Jeg ble også inspirert av å se på Hotell Union i Øye. Villa Norangdal er et sted som er enda eldre, og heldigvis klarte vi å redde det i siste liten, forteller Iris Fivelstad.

«Jeg har vokst opp med historiene om hotellet og hadde derfor lyst til å prøve å ta vare på familieklenodiet.»
Iris Fivelstad, vertinne på Villa Norangdal

Til tross for den unike innredningen er likevel ikke bare innsiden av Villa Norangdal som gjør stedet vært et besøk. Selve dalen mellom Hellesylt og Øye er en av landets absolutt vakreste. Slogen, et av Sunnmørsalpenes flotteste fjell, er ikke langt unna. Og bak husveggen på det lille, hvite trehotellet starter oppstigningen til Blæja (1420 moh), en lett og forholdsvis kort tur som gir fantastisk utsikt over Hjørundfjorden.
– Selv om det har blitt et flott hus, er det naturen som helt klart er de vakreste her. Et interiør kan gjenskapes hvor som helst. Ideer kan stjeles og kopieres, det blir slitt og må pusses opp igjen. Sånn er det ikke med omgivelsene, og fra alle rommene er det fantastisk utsikt.

LES OGSÅ: Fjelltur til Jakta, 1558 moh, Sunnmøre

Villa Norangdal 

  • NÅR: Åpent fra juni til slutten av september. I vinterhalvåret har Villa Norangdal kun åpent for grupper.

  • REISEN DIT: Villa Norangdal ligger ved den østlige inngangen til Norangdal, som er en av Norges vakreste daler. Avstanden fra Hellesylt er 9 kilometer, og i den andre enden av dalen ligger Øye (13 kilometer) og Hjørundfjorden. Avstanden fra Ålesund (via Stranda) er omtrent 90 kilometer og fra Oslo (via Geiranger) er avstanden drøyt 440 kilometer. Fra Bergen (via Førde) er avstanden 340 kilometer. Nærmeste flyplass er Ørsta/Volda. Veien gjennom Norangdal er skredutsatt og kan være stengt om vinteren. Vanligvis er den alltid åpen fra april/mai. 

  • KAPASITET: Hotellet har seks rom.

Publisert 5. august 2014 kl 09.27
Sist oppdatert 5. august 2014 kl 09.27
annonse

Relaterte artikler

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen