Svalbard – reise og friluftsliv

Svalbard ligger mellom Polhavet, Barentshavet, Grønlandshavet og Norskehavet, noe som gjør det til et attraktivt reisemål for turister fra hele verden, som vil oppleve midnattssola, nordlyset, isbjørn og det arktiske klimaet.

Naturen er umiddelbar på Svalbard. I alt er det sju nasjonalparker og tjuetre naturreservater som dekker to tredeler av øygruppen. Den største øya er Spitsbergen, etterfulgt av Nordaustlandet og Edgeøya.

Den viktigste virksomheten på Svalbard i dag er miljøovervåking og forskning på klima, økosystemer, meteorologi, glasiologi, arkeologi og geologi. 

I våre dager er reiseliv og turisme viktigere næringsveier enn hvalfangst og gruvedrift. Hvert år besøker rundt 60.000 turister Svalbard, for å oppleve det særegne landskapet, preget av tundra, snaufjell, isbreer, dyreliv – for ikke å glemme nordlyset.

Drømmer du om å utforske naturen rundt Svalbard, vil du finne nyttig informasjon og inspirasjon her, enten det er snakk om organiserte tilbud fra Longyearbyen, eller egenorganiserte turer med ski, telt.   

annonse
Må du ha med rifle på Svalbard?

Skal du utenfor bebyggelsen på Svalbard, må ha våpen, noe som gjør friluftslivet litt annerledes enn på fastland. Her må du være forberedt på at det kan luske en isbjørn rundt teltet ditt. Våpen til isbjørnbeskyttelse kan leies hos autoriserte våpenforhandlere på Svalbard. Du trenger gyldig våpenkort, ellers må du søke Sysselmesteren om å få leie. Du kan også ha med eget våpen fra fastland. Det har dessverre skjedd dødsulykker i møte med isbjørn, også i nyere tid. Artikkelen Førstereis på Svalbard er nyttig for deg som vil oppleve mer enn Longyearbyen. 

Hvordan kommer man seg til Svalbard?

For de færreste er det å reise til Svalbard en spontantur. I høysesongen går det flere daglige flyavganger til Svalbard. Herfra går det buss til Longyarbyen, dermed trenger du ikke bil. Her er det mer vanlig med snøscooter. Så lenge du kan framlegge negativ Covid-10-test, er det tillatt for nordmenn reise til Svalbard fra Norge.

Det finnes forøvrig alternative måter å komme seg til Svalbard på. Les om de som valgte å ro de 1000 kilometerne fra Tromsø til Longeyarbyen!  

Er det større skredfare på Svalbard?

Ja. Svalbard ligger på et klimatisk høyt komplekst og dynamisk sted, og er både varmere og våtere enn andre steder på samme geografisk høyde. Mer ekstremvær påvirker også dette, noe som gjør ferdsel i bratt terreng ekstra krevende. Organiserte skiturer kan derfor være et godt tilbud om du planlegger skiferie på Svalbard. På Svalbard finnes dessuten en egen guide-sertifisering (SGO), som kjenner godt til forholdene på øya. 

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen