Topptur uten trengsel på Svalbard

Å bli med på en organisert tur kan være et godt valg for å få full uttelling av ferien på Svalbard. Espen Nordahl ble med på toppturer fra båten Origo.

Sist oppdatert: 12. desember 2020 kl 09.58
toppturer på svalbard
Enkelt liv: Vil du oppleve Svalbard, er det en god idé å bli med på en organisert tur. Her får deltagerne bli med guiden Vera Simonsson på ubestegne fjell. Foto: Espen Nordahl
Lesetid: 2 minutter

Drømmen hadde levd sitt liv i 20 år. Fjell, ski og båt høyt i nord. Nå skulle den endelig leves ut. Toppturekspedisjon, ti dager med båt langs landet med de kalde kyster. 

Ettermiddagen 9. juni 2012 startet eventyret da vi la fra kai i Longyearbyen ombord i M/S Origo. Under ledelse av Vera Simonsson i Vega Expedition skulle 20 entusiastiske deltakere få nyte den arktiske kystnatur til havs og til fjells. Guidene skulle hver dag velge ut nye turmål for oss, i utgangspunktet en utfordrende jobb i en fjellverden der ikke mange har vært på toppene før. 

Vi innså at fallhøyden utover uka var potensielt stor da vi allerede første natta sto på en topp i vindstille vær, med midnattssolen som skinte ubønnhørlig, og den perfekte slushsnø ventende. Men det bare fortsatte og fortsatte. Ni lyse dager til ende.

 

Tilbake ombord i Origo på ettermiddagen var det for mange avslutning i badestampen på toppdekket. Eller en kanotur mellom flytende små isfjell. Barentsburgs gamle bosetting ble besøkt, og vi fikk oppleve det varierende dyrelivet i Arktis der kanskje møtet med hvalross gjorde størst inntrykk. En utrolig fascinerende skapning. 

 

Men det var toppturlivet vi var kommet for å nyte i fulle drag. Vi sporsatte snø og fjell som få eller ingen før hadde besøkt. En dag ligger vi til ankers innerst i Bjørnfjorden. Ei gruppe skal ut på turski, mens to andre med tyngre utstyr skal utforske toppene i enden av Havhestbreen. Vi spenner på oss skiene i fjæresteinene. I andektighet siger vi innover og oppover breen. Foran oss ligger en alpin tindeverden av taggete egger og topper. Min gruppe har kurs mot en topp uten navn. Vi skuer mot den kjente Magdalenafjorden, før blikket fanger tvillingtoppen Tyskarfjellet 1012 moh. der sørryggen troner mot oss med sin estetisk flotte karakter.

Dagens neste besøksmål gir seg selv Ei lett utfordrende nedkjøring og noen liter svette i bratt motbakke med skiene på sekken bringer oss opp på østtoppen. Te, sjokolade og mat og enda mer storslagen utsikt utover en verden av breer, alpine tinder, fjorder. En spennende traversering langs ei smal egg bringer oss videre til vesttoppen. Derfra kommer dagens dessert; tusener av svinger ned gjennom kremet vårsnø.

• Drømmen om Svalbard

Skjermbilde 2014-12-08 kl. 12.18.19
Skjermbilde 2014-12-08 kl. 12.18.19

Sysselmannen anbefaler flest mulig å bli med på et organisert opplegg når de er på tur på Svalbard. Foto: Espen Nordahl

Topptur på Svalbard

På Svalbard finner du utallige topper å velge mellom. Nordenskiöldtoppen, Sarkofagen og Trollsteinen er de vanligste toppene for korte dagsturer. De ligger rett bak Longyearbyen og er enkle å nå. Det karakteristiske Hjorthfjellet ser du rett på fra Longyearbyen. Atomfjella, Svalbards Alper, ligger midt på øya. Her finner du de høyeste toppene som Newtontoppen og Perriertoppen, men her må du ha tillatelse fra Sysselmannen for å komme til. På Oscar 2. Land, finner du et fantastisk område, der blant annet toppturfestivalen på Svalbard arrangeres. Ønsker du å bli med på organiserte toppturer der alt er ferdig tilrettelagt, kan du blant annet bli med www.vegaexpedition.no, www.hvitserk.no og www.basecamp.no. Dette er populære turer, så vær tidlig ute!

Publisert 12. desember 2020 kl 09.58
Sist oppdatert 12. desember 2020 kl 09.58
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen